Vaccinatiecampagne gaat vanaf november in waakfase

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Uit een evaluatie van de herfstvaccinatiecampagne blijkt dat tegen begin november ruim 4,5 miljoen Vlamingen de kans zullen hebben gekregen om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Intussen ontvingen meer dan 2,3 miljoen Vlamingen een herfstbooster. Daarmee is de vooropgestelde doelstelling bereikt en kan na 7 weken de waakfase van start gaan. De waakfase voor de vaccinatiecentra betekent dat mensen vanaf november nog terecht kunnen in het de centra, maar die zullen minder vaak open zijn. Om mensen nog voldoende kansen te geven om zich te laten vaccineren, zullen ook apothekers en huisartsen die dit wensen op dat moment de mogelijkheid kunnen bieden om het vaccin tegen COVID-19 te plaatsen.

“Voor de herfstvaccinatiecampagne hebben we opnieuw een beroep kunnen doen op de professionaliteit van onze vaccinatiecentra. Zij hebben op iets meer dan een maand tijd meer dan 2,3 miljoen mensen aan een vaccin tegen COVID-19 geholpen. Bijna iedereen is uitgenodigd en op basis van het aantal geplande prikken blijkt dat een bijkomende opschaling van herfstvaccinatiecampagne niet nodig is en we vanaf november kunnen terugschakelen naar de zogenaamde waakfase. In deze periode wordt de vaccinatiecapaciteit in de centra afgebouwd. Toch blijven we de mensen oproepen om het vaccin te overwegen. Zeker voor kwetsbare en oudere mensen biedt een vaccinatie een belangrijke bescherming. Vanaf november zullen apothekers naast huisartsen de vaccinatiecampagne mee kunnen ondersteunen.” - Vervangend Vlaams minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin Benjamin Dalle

 

Het op- en afschakelplan van de vaccinatiecampagne bestaat uit 3 fases, die flexibel  kunnen worden aangepast naargelang de vaccinatiecapaciteit.

  • Een massavaccinatiefase (fase 2) : tot 800.000 prikken per week in Vlaanderen
  • Een op- of afschalingsfase  (fase 1): tot 400.000 prikken per week in Vlaanderen
  • Waakstand (fase 0): tot 25.000 prikken per week in Vlaanderen

 

Bijkomende opschaling niet noodzakelijk

De huidige vaccinatiecijfers tonen aan dat de geplande fasering van de herfstcampagne kan worden doorgezet. Sinds 12 september (fase 2) werd er 4 weken intensief gevaccineerd met een capaciteit van 800.000 prikken per week in Vlaanderen. Sinds 10 oktober werd de voorziene capaciteit afgebouwd naar maximum 400.000 prikken per week (fase 1) en dit voor een periode van 3 weken. Er moeten nog een paar duizend uitnodigingen verstuurd worden Hiermee wordt de doelstelling om ruim 4,5 miljoen burgers de kans te geven om zich voor begin november te laten vaccineren bereikt. Een bijkomende opschaling van de vaccinatiecentra blijkt niet noodzakelijk. De waakzame loopt tot 31 december.

 Ondertussen zijn er sinds de start van de herfstcampagne op 12 september meer dan 2,3 miljoen prikken gezet in Vlaanderen. De meest kwetsbare groepen zijn in grote getale ingegaan op de uitnodiging: 72,33% van de 65-plussers is gevaccineerd. Bij de 80-plussers gaat het om 61,36%. Bij de 50-64-jarigen staat de vaccinatiegraad momenteel op 53,99%. In de jongste groepen van 18-50 jaar heeft ook al 24% zich laten vaccineren. Volgende week (tot 31/10) staan er nog bijna 350.000 afspraken gepland in de vaccinatiecentra.

Waakfase vanaf november

Vanaf november gaat de ‘waakfase’ in, waarbij maximum nog in 25.000 prikken per week worden voorzien in de vaccinatiecentra. Er zijn nog bijna 100.000 afspraken gepland voor de komende maand. De waakfase betekent een afbouw van de beschikbaarheid in de vaccinatiecentra, met beperkte openingstijden en vaccinatiemomenten. Vaccinatiecentra kunnen deze zelf bepalen naargelang de vraag in de regio.

Daarnaast zal je vanaf 1 november ook bij de apotheker terecht kunnen voor een vaccinatie tegen COVID-19. De apotheker zal vanaf dan vaccindosissen kunnen bestellen en afhalen in de vaccinatiecentra.  De vaccinatie zal geplaatst worden na een afspraak. Je zal op www.apotheek.be kunnen terugvinden bij welke apotheek een vaccinatie mogelijk is. Ook huisartsen zullen vaccinaties kunnen plaatsen. Zij zullen daarvoor samenwerken met de apothekers en hun vaccins daar kunnen afhalen zoals ze al eerder konden in de vaccinatiecentra. Op die manier kunnen mensen nog bijkomend gemotiveerd worden om zich te laten vaccineren.

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.