Vanaf vandaag aanvraag Vlaams beschermingsmechanisme

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vanaf vandaag kunnen ondernemers het Vlaams beschermingsmechanisme aanvragen. Dat is een ondersteuning voor ondernemingen die hun omzet fors hebben zien dalen in augustus en september 2020. Het steunbedrag bedraagt 7,5% van de omzet tijdens dezelfde periode vorig jaar. Vanaf vandaag kan de aanvraag gebeuren via de roze knop op www.vlaio.be/vlaamsbeschermingsmechanisme.

De voorbije maanden is het coronavirus opnieuw aan een opmars bezig. Begin augustus werden bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen om de verspreiding tegen te gaan. Om ondernemingen te ondersteunen, die de voorbije twee maanden hun omzet fors hebben zien dalen, heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits het Vlaams beschermingsmechanisme ingevoerd. Bedrijven die tussen 1 augustus en 30 september 2020 hun omzet met 60% of meer zien dalen in vergelijking met dezelfde periode in 2019 komen daarvoor in aanmerking. Het gaat om ondernemingen die open zijn, met uitzondering van de jaarlijkse sluitingsperiode.

Het steunbedrag bedraagt 7,5% van de omzet tijdens dezelfde periode vorig jaar. De 7,5% is een benadering op basis van een redenering waarbij uitgegaan wordt van een gemiddelde vaste kost van 15% ten aanzien van de omzet, en een subsidiepercentage van 50% van die gemiddelde vaste kost. Het maximumbedrag ligt op 15.000 euro. De subsidie wordt gehalveerd als de onderneming minder dagen geopend was dan het aantal geopende dagen in de periode van 1 augustus tot en met 30 september 2019. De Vlaamse Regering wil hiermee ondernemingen, ondanks de zware vaste kosten die ze te dragen hebben, blijven stimuleren om open te blijven.

Deze ondersteuning kan vanaf vandaag digitaal aangevraagd worden via de roze knop op www.vlaio.be/vlaamsbeschermingsmechanisme . De aanvraag moet uiterlijk op 15 november 2020 online ingediend worden. Eerder konden gedupeerde bedrijven die opnieuw verplicht werden te sluiten al een voorschot van 2.000 euro aanvragen. Bedrijven die al een corona hinderpremie of een compensatiepremie kregen, komen in aanmerking. Diegenen die deze steun niet aanvroegen, kunnen toch het Vlaamse beschermingsmechanisme aanvragen indien ze voldoen aan de voorwaarden.

De uitbetaling van de premie gebeurt automatisch na goedkeuring van de aanvraag door VLAIO. Indien uit een controle blijkt dat de omzetdaling van 60% niet gehaald werd of aan één van de andere voorwaarden opgelegd in deze regelgeving niet werd voldaan, moet de onderneming de uitbetaalde steun aan VLAIO terugbetalen.

De omzetdaling is de daling van de omzet (excl. btw) ingevolge verminderde prestaties door exploitatiebeperkingen opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad, dus niet door uitgestelde facturatie. De omzetdaling wordt aangetoond op basis van een van volgende elementen:

  • dagontvangsten
  • geleverde prestaties
  • tijdsregistratie

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Heel wat ondernemingen kenden en kennen een omzetdaling de afgelopen maanden door bijkomende maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis. Zeker de eventsector beleeft moeilijke tijden.  Voor de periode van 1 augustus tot 30 september is er het Vlaams beschermingsmechanisme. Ondernemers kunnen die steun vanaf vandaag aanvragen via www.vlaio.be/vlaamsbeschermingsmechanisme .”

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.