Vanaf vandaag aanvraag Vlaams beschermingsmechanisme

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vanaf vandaag kunnen ondernemers het Vlaams beschermingsmechanisme aanvragen. Dat is een ondersteuning voor ondernemingen die hun omzet fors hebben zien dalen in augustus en september 2020. Het steunbedrag bedraagt 7,5% van de omzet tijdens dezelfde periode vorig jaar. Vanaf vandaag kan de aanvraag gebeuren via de roze knop op www.vlaio.be/vlaamsbeschermingsmechanisme.

De voorbije maanden is het coronavirus opnieuw aan een opmars bezig. Begin augustus werden bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen om de verspreiding tegen te gaan. Om ondernemingen te ondersteunen, die de voorbije twee maanden hun omzet fors hebben zien dalen, heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits het Vlaams beschermingsmechanisme ingevoerd. Bedrijven die tussen 1 augustus en 30 september 2020 hun omzet met 60% of meer zien dalen in vergelijking met dezelfde periode in 2019 komen daarvoor in aanmerking. Het gaat om ondernemingen die open zijn, met uitzondering van de jaarlijkse sluitingsperiode.

Het steunbedrag bedraagt 7,5% van de omzet tijdens dezelfde periode vorig jaar. De 7,5% is een benadering op basis van een redenering waarbij uitgegaan wordt van een gemiddelde vaste kost van 15% ten aanzien van de omzet, en een subsidiepercentage van 50% van die gemiddelde vaste kost. Het maximumbedrag ligt op 15.000 euro. De subsidie wordt gehalveerd als de onderneming minder dagen geopend was dan het aantal geopende dagen in de periode van 1 augustus tot en met 30 september 2019. De Vlaamse Regering wil hiermee ondernemingen, ondanks de zware vaste kosten die ze te dragen hebben, blijven stimuleren om open te blijven.

Deze ondersteuning kan vanaf vandaag digitaal aangevraagd worden via de roze knop op www.vlaio.be/vlaamsbeschermingsmechanisme . De aanvraag moet uiterlijk op 15 november 2020 online ingediend worden. Eerder konden gedupeerde bedrijven die opnieuw verplicht werden te sluiten al een voorschot van 2.000 euro aanvragen. Bedrijven die al een corona hinderpremie of een compensatiepremie kregen, komen in aanmerking. Diegenen die deze steun niet aanvroegen, kunnen toch het Vlaamse beschermingsmechanisme aanvragen indien ze voldoen aan de voorwaarden.

De uitbetaling van de premie gebeurt automatisch na goedkeuring van de aanvraag door VLAIO. Indien uit een controle blijkt dat de omzetdaling van 60% niet gehaald werd of aan één van de andere voorwaarden opgelegd in deze regelgeving niet werd voldaan, moet de onderneming de uitbetaalde steun aan VLAIO terugbetalen.

De omzetdaling is de daling van de omzet (excl. btw) ingevolge verminderde prestaties door exploitatiebeperkingen opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad, dus niet door uitgestelde facturatie. De omzetdaling wordt aangetoond op basis van een van volgende elementen:

  • dagontvangsten
  • geleverde prestaties
  • tijdsregistratie

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Heel wat ondernemingen kenden en kennen een omzetdaling de afgelopen maanden door bijkomende maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis. Zeker de eventsector beleeft moeilijke tijden.  Voor de periode van 1 augustus tot 30 september is er het Vlaams beschermingsmechanisme. Ondernemers kunnen die steun vanaf vandaag aanvragen via www.vlaio.be/vlaamsbeschermingsmechanisme .”

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.