Vismijn Nieuwpoort krijgt oude glorie terug na ingrijpende renovatie

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In Nieuwpoort is de vernieuwde Stedelijke Vismijn vandaag officieel geopend door Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits. Na een half jaar werken zit de mijn in een nieuw kleedje. De vernieuwingen zijn belangrijk in het kader van de voedselveiligheid en energiezuinigheid. De vernieuwingen hebben 700.000 euro gekost.

Het is een feestelijke dag voor Nieuwpoort. De vernieuwing van de Stedelijke Vismijn, het zeemanshart van de stad, zal een positieve invloed hebben op de visserijsector, op de werknemers en op de hele stad. Dit mooie project toont aan dat onze inspanningen voor de sector hun vruchten afwerpen. Deze realisatie moet bijdragen aan een welvarende toekomst voor de visserij als steunpilaar binnen onze Vlaamse voedselketen!” – Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits

Nieuwpoort is altijd één van de belangrijke vissershavens van onze kust geweest en de vissershaven is historisch vergroeid met de stad. Vorig jaar werd er 360 ton vis aangevoerd en werd er ook een nieuw vissersvaartuig gedoopt.

Het herkenbare gebouw van de Stedelijke Vismijn is gebouwd in 1952 en kende in 1972 een uitbreiding tot zijn huidige grootte. Hoewel de vismijn van Nieuwpoort de kleinste visveiling is aan onze kust, vormt ze ook een niet te onderschatten toeristische troef. Ze vormt mee een verbinding tussen Nieuwpoort Stad en Nieuwpoort Bad.

Na een grondige vernieuwing van de veilingen van Oostende en Zeebrugge was dit jaar de Stedelijke Vismijn van Nieuwpoort aan de beurt. Er werden de afgelopen zes maanden afwasbare wanden geïnstalleerd, de veiling werd beter geïsoleerd om te voldoen aan de hedendaagse energienormen en er werd een nieuwe koelinstallatie geplaatst die veel energiezuiniger is. Ook het aantal toegangspoorten werd verminderd van 15 naar 3 poorten, waardoor efficiënter kan worden gewerkt. De modernisering werd uitgevoerd zonder aan het authentieke karakter van de vismijn te tornen.

De vernieuwing van de vismijn sluit aan bij een trend die al langer ingezet is, namelijk het waarborgen van de toekomst en de verduurzaming van onze Vlaamse visserijsector in zijn geheel. De vernieuwingen hebben 700.000 euro gekost, waarvan Vlaanderen zo’n 100.000 euro voor zijn rekening neemt via het Financieringsinstrument voor de Vlaamse Visserij en Europa eveneens 100.000 euro financiert via het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

Vlaams minister Hilde Crevits versterkt De Druglijn

De Druglijn kent een grote toename van hulpvragen van (jonge) mensen die middelen gebruiken. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. Mensen kunnen bij de Druglijn terecht voor vragen, een eerste advies en hulp met betrekking tot drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen. Om aan de stijgende nood tegemoet te komen, trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits 150.000 euro uit om de Druglijn te versterken, de bereikbaarheid te vergroten en zo meer mensen te kunnen helpen.