Vismijn Nieuwpoort krijgt oude glorie terug na ingrijpende renovatie

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In Nieuwpoort is de vernieuwde Stedelijke Vismijn vandaag officieel geopend door Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits. Na een half jaar werken zit de mijn in een nieuw kleedje. De vernieuwingen zijn belangrijk in het kader van de voedselveiligheid en energiezuinigheid. De vernieuwingen hebben 700.000 euro gekost.

Het is een feestelijke dag voor Nieuwpoort. De vernieuwing van de Stedelijke Vismijn, het zeemanshart van de stad, zal een positieve invloed hebben op de visserijsector, op de werknemers en op de hele stad. Dit mooie project toont aan dat onze inspanningen voor de sector hun vruchten afwerpen. Deze realisatie moet bijdragen aan een welvarende toekomst voor de visserij als steunpilaar binnen onze Vlaamse voedselketen!” – Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits

Nieuwpoort is altijd één van de belangrijke vissershavens van onze kust geweest en de vissershaven is historisch vergroeid met de stad. Vorig jaar werd er 360 ton vis aangevoerd en werd er ook een nieuw vissersvaartuig gedoopt.

Het herkenbare gebouw van de Stedelijke Vismijn is gebouwd in 1952 en kende in 1972 een uitbreiding tot zijn huidige grootte. Hoewel de vismijn van Nieuwpoort de kleinste visveiling is aan onze kust, vormt ze ook een niet te onderschatten toeristische troef. Ze vormt mee een verbinding tussen Nieuwpoort Stad en Nieuwpoort Bad.

Na een grondige vernieuwing van de veilingen van Oostende en Zeebrugge was dit jaar de Stedelijke Vismijn van Nieuwpoort aan de beurt. Er werden de afgelopen zes maanden afwasbare wanden geïnstalleerd, de veiling werd beter geïsoleerd om te voldoen aan de hedendaagse energienormen en er werd een nieuwe koelinstallatie geplaatst die veel energiezuiniger is. Ook het aantal toegangspoorten werd verminderd van 15 naar 3 poorten, waardoor efficiënter kan worden gewerkt. De modernisering werd uitgevoerd zonder aan het authentieke karakter van de vismijn te tornen.

De vernieuwing van de vismijn sluit aan bij een trend die al langer ingezet is, namelijk het waarborgen van de toekomst en de verduurzaming van onze Vlaamse visserijsector in zijn geheel. De vernieuwingen hebben 700.000 euro gekost, waarvan Vlaanderen zo’n 100.000 euro voor zijn rekening neemt via het Financieringsinstrument voor de Vlaamse Visserij en Europa eveneens 100.000 euro financiert via het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.