Vlaams beschermingsmechanisme voor januari en februari 2021 definitief goedgekeurd

Publicatiedatum

Auteur

Carmen De Rudder

Deel dit artikel

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft de Vlaamse regering het Vlaams beschermingsmechanisme voor de maanden januari en februari 2021 definitief goedgekeurd. Eerder deze week had Europa al haar goedkeuring voor de maatregel gegeven. Vanaf 16 februari 2021 zullen ondernemers het Vlaams beschermingsmechanisme voor januari 2021 aanvragen.   

“Tienduizenden ondernemers zijn verplicht gesloten of hebben een zwaar omzetverlies als gevolg van de coronamaatregelen. Om hen verder door deze moeilijke periode te helpen, zorgen we voor bescherming. Het Vlaams beschermingsmechanisme voor januari en februari 2021 zijn nu definitief goedgekeurd. Vanaf 16 februari kunnen ondernemers hun aanvraag voor januari 2021 indienen.” - Hilde Crevits  

Veel ondernemers zijn verplicht gesloten of hebben zwaar omzetverlies. Om hen te ondersteunen is er het Vlaams beschermingsmechanisme. Ondernemingen die verplicht gesloten zijn, kunnen voor die sluitingsperiode de aanvraag doen zonder omzetverlies aan te tonen. Wie niet verplicht gesloten is, maar wel meer dan 60% omzetverlies heeft, kan een aanvraag doen mits aantonen van omzetverlies. De minimumsteun per maand is 600 euro, de maximumsteun per maand is afhankelijk van de grootte van de onderneming 7.500 euro, 15.000 euro of 40.000 euro. Ook zelfstandigen in bijberoep kunnen onder voorwaarden een beroep doen op het Vlaams beschermingsmechanisme, voor hen wordt de steun gehalveerd. Die bescherming kan vanaf 16 februari 2021 aangevraagd worden voor de maand januari. De maatregel voor januari en februari 2021 kreeg ook al goedkeuring van Europa binnen het kader van de staatssteunregels.

Enkele aanpassingen

Er worden enkele technische aanpassingen doorgevoerd als gevolg van de Europese goedkeuring. Uitzonderlijke en éénmalige opbrengsten of inkomsten worden niet meegeteld voor de berekening van de omzetdaling. De beslissing tot toekenning van steun moet uiterlijk op 31 december 2021 worden genomen.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “De horeca is ondertussen al 3,5 maanden verplicht gesloten, ook de niet-medische contactberoepen zijn gesloten en veel andere ondernemers hebben zwaar omzetverlies. Daarom hebben we al in oktober beslist om met het Vlaams beschermingsmechanisme ondernemers de ondersteunen in hun vaste kosten. Ook voor januari en februari 2021 is de maatregel nu definitief goedgekeurd. Vanaf 16 februari 2021 kan de aanvraag voor januari ingediend worden.”

Nieuws

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Heuvelland niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Heuvelland Wieland De Meyer niet te benoemen na een ongunstige adviezen van zowel de procureur des Konings West-Vlaanderen, de procureur-generaal van het Hof van Beroep te Gent, het Agentschap Binnenlands Bestuur als de West-Vlaamse gouverneur.

Moeilijkere integratie van vrouwen en kinderen met een buitenlandse herkomst: minister Crevits voorziet in meer ondersteuning voor steden en gemeenten.

Vanaf 2026 komt er vanuit Vlaanderen meer ondersteuning en begeleiding voor gemeenten en steden voor de integratie van vrouwen en meisjes van buitenlandse herkomst. De focus zal liggen op Nederlands, werk en onderwijs als aandachtsdomeinen. Dat heeft Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits beslist in het kader van het nieuw sociaal cohesieplan. Het moet meer vrouwen met een buitenlandse herkomst een volwaardige positie geven in onze samenleving met meer kansen om te participeren. 

Voortrekker in Europa: Vlaanderen start met de uitrol van inburgeringstrajecten in het land van herkomst

Vanaf dit najaar wil Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits officieel starten met voortrajecten voor nieuwkomers in het land van herkomst. De Vlaamse Regering heeft de maatregel goedgekeurd. Het gaat over trajecten voor personen die omwille van gezinshereniging of arbeidsmigratie naar Vlaanderen willen komen. De nieuwkomers zullen een digitale cursus maatschappelijke oriëntatie aangeboden krijgen zodat ze al een beeld hebben van onze samenleving en ze beter voorbereid zijn als ze naar Vlaanderen komen. De lancering van de trajecten volgt na 3 proefprojecten.