Vlaams minister Hilde Crevits verlengt preventief zorgaanbod Oekraïners

Publicatiedatum

Tags

Preventie

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits verlengt het preventief zorgaanbod tot eind 2024 voor de Oekraïners die naar aanleiding van de oorlog in hun land naar Vlaanderen verhuisd zijn. Er is een centraal medisch aanbod in Brussel en er zijn de mobiele vaccinatieteams die in heel Vlaanderen actief zijn. Voor het jaar 2024 wordt daarvoor in een budget van 1,4 miljoen euro voorzien. Er verblijven momenteel 74.189 Oekraïners in ons land. Van januari 2023 tot augustus 2023 waren er nog bijna 11.000 nieuwe aanvragen voor tijdelijke bescherming in België.

“De oorlog in Oekraïne woedt nog volop en het ziet er niet naar uit dat het conflict op korte termijn opgelost zal zijn. Het is belangrijk dat de Oekraïners die al hier zijn en ook de nieuwe oorlogsvluchtelingen die vanuit Oekraïne nog naar Vlaanderen komen medisch goed gescreend worden en de nodige vaccinaties krijgen. Het preventief zorgaanbod van Vlaanderen raakt beter en beter bekend. Sensibiliseren, informeren en vaccineren zijn belangrijke pijlers. In het belang van ieders gezondheid verlengen we het zorgaanbod tot eind 2024.”

Sinds begin 2022 staat Vlaanderen in voor een preventief zorgaanbod voor Oekraïners die het oorlogsgeweld ontvluchten. Er is een centraal zorgpunt in Brussel waar samen met verschillende overheden de eerste medische zorgen en een preventief zorgaanbod wordt aangeboden door het Franstalige Rode Kruis. Iedereen ondergaat een medische screening, krijgt enkele basisvaccinaties en ontvangt een uitnodiging voor een tuberculosescreening. Daar zijn dit jaar van februari tot september ruim 7000 mensen langs gekomen.

Daarnaast zijn er mobiele vaccinatieteams die in samenwerking met de vzw Wiegwijs en het Provinciaal Instituut voor Hygiëne in Vlaanderen preventieve zorg aanbieden. Zij werken samen met de lokale besturen en zijn ook aanwezig in collectieve opvangcentra en nooddorpen zoals in Antwerpen en Mechelen. Deze teams zorgen voor informatiemomenten, al dan niet gekoppeld aan een vaccinatie- en screeningsessie.  De teams staan ook paraat bij beginnende uitbraken van ziektes. In totaal hebben er van februari tot september 326 vaccinatie- en informatiesessies plaats gevonden. De opgedane ervaring leert dat er vooral gesensibiliseerd moet worden rond vaccinaties en screening rond tuberculose.

Het is belangrijk om dit preventief gezondheidsaanbod ook in 2024 te verzekeren en om toekomstige uitbraken snel onder controle te krijgen. De werking van de mobiele teams is intussen ook goed bekend en ingeburgerd geraakt bij zowel de lokale overheden, de sociale diensten, de eerstelijnsgezondheidszorg als bij de Oekraïners zelf. Om dit preventief zorgaanbod te garanderen heeft de Vlaamse Regering beslist een budget van 1,4 miljoen euro vrij te maken voor 2024.

Nieuws

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.

Weinig lege brooddozen, maar vooral ongezonde brooddozen: een one size fits all oplossing bestaat niet

Onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw naar de inhoud van de brooddozen en naar de toegankelijkheid van schoollunch in Vlaamse basisscholen toont aan dat de meeste brooddozen van leerlingen gevuld zijn, maar een eerder ongezonde en niet-milieuverantwoorde maaltijd bevat. Minister Crevits is tevreden dat er eindelijk een objectief wetenschappelijk onderzoek is gebeurd naar de omvang van de lege brooddozenproblematiek. Het onderzoek toont aan dat er geen eenduidige oplossing bestaat of gewenst is.

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.