Vlaams minister Hilde Crevits verlengt preventief zorgaanbod Oekraïners

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits verlengt het preventief zorgaanbod tot eind 2024 voor de Oekraïners die naar aanleiding van de oorlog in hun land naar Vlaanderen verhuisd zijn. Er is een centraal medisch aanbod in Brussel en er zijn de mobiele vaccinatieteams die in heel Vlaanderen actief zijn. Voor het jaar 2024 wordt daarvoor in een budget van 1,4 miljoen euro voorzien. Er verblijven momenteel 74.189 Oekraïners in ons land. Van januari 2023 tot augustus 2023 waren er nog bijna 11.000 nieuwe aanvragen voor tijdelijke bescherming in België.

“De oorlog in Oekraïne woedt nog volop en het ziet er niet naar uit dat het conflict op korte termijn opgelost zal zijn. Het is belangrijk dat de Oekraïners die al hier zijn en ook de nieuwe oorlogsvluchtelingen die vanuit Oekraïne nog naar Vlaanderen komen medisch goed gescreend worden en de nodige vaccinaties krijgen. Het preventief zorgaanbod van Vlaanderen raakt beter en beter bekend. Sensibiliseren, informeren en vaccineren zijn belangrijke pijlers. In het belang van ieders gezondheid verlengen we het zorgaanbod tot eind 2024.”

Sinds begin 2022 staat Vlaanderen in voor een preventief zorgaanbod voor Oekraïners die het oorlogsgeweld ontvluchten. Er is een centraal zorgpunt in Brussel waar samen met verschillende overheden de eerste medische zorgen en een preventief zorgaanbod wordt aangeboden door het Franstalige Rode Kruis. Iedereen ondergaat een medische screening, krijgt enkele basisvaccinaties en ontvangt een uitnodiging voor een tuberculosescreening. Daar zijn dit jaar van februari tot september ruim 7000 mensen langs gekomen.

Daarnaast zijn er mobiele vaccinatieteams die in samenwerking met de vzw Wiegwijs en het Provinciaal Instituut voor Hygiëne in Vlaanderen preventieve zorg aanbieden. Zij werken samen met de lokale besturen en zijn ook aanwezig in collectieve opvangcentra en nooddorpen zoals in Antwerpen en Mechelen. Deze teams zorgen voor informatiemomenten, al dan niet gekoppeld aan een vaccinatie- en screeningsessie.  De teams staan ook paraat bij beginnende uitbraken van ziektes. In totaal hebben er van februari tot september 326 vaccinatie- en informatiesessies plaats gevonden. De opgedane ervaring leert dat er vooral gesensibiliseerd moet worden rond vaccinaties en screening rond tuberculose.

Het is belangrijk om dit preventief gezondheidsaanbod ook in 2024 te verzekeren en om toekomstige uitbraken snel onder controle te krijgen. De werking van de mobiele teams is intussen ook goed bekend en ingeburgerd geraakt bij zowel de lokale overheden, de sociale diensten, de eerstelijnsgezondheidszorg als bij de Oekraïners zelf. Om dit preventief zorgaanbod te garanderen heeft de Vlaamse Regering beslist een budget van 1,4 miljoen euro vrij te maken voor 2024.

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.