Vlaams minister Hilde Crevits verlengt preventief zorgaanbod Oekraïners

Publicatiedatum

Tags

Preventie

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits verlengt het preventief zorgaanbod tot eind 2024 voor de Oekraïners die naar aanleiding van de oorlog in hun land naar Vlaanderen verhuisd zijn. Er is een centraal medisch aanbod in Brussel en er zijn de mobiele vaccinatieteams die in heel Vlaanderen actief zijn. Voor het jaar 2024 wordt daarvoor in een budget van 1,4 miljoen euro voorzien. Er verblijven momenteel 74.189 Oekraïners in ons land. Van januari 2023 tot augustus 2023 waren er nog bijna 11.000 nieuwe aanvragen voor tijdelijke bescherming in België.

“De oorlog in Oekraïne woedt nog volop en het ziet er niet naar uit dat het conflict op korte termijn opgelost zal zijn. Het is belangrijk dat de Oekraïners die al hier zijn en ook de nieuwe oorlogsvluchtelingen die vanuit Oekraïne nog naar Vlaanderen komen medisch goed gescreend worden en de nodige vaccinaties krijgen. Het preventief zorgaanbod van Vlaanderen raakt beter en beter bekend. Sensibiliseren, informeren en vaccineren zijn belangrijke pijlers. In het belang van ieders gezondheid verlengen we het zorgaanbod tot eind 2024.”

Sinds begin 2022 staat Vlaanderen in voor een preventief zorgaanbod voor Oekraïners die het oorlogsgeweld ontvluchten. Er is een centraal zorgpunt in Brussel waar samen met verschillende overheden de eerste medische zorgen en een preventief zorgaanbod wordt aangeboden door het Franstalige Rode Kruis. Iedereen ondergaat een medische screening, krijgt enkele basisvaccinaties en ontvangt een uitnodiging voor een tuberculosescreening. Daar zijn dit jaar van februari tot september ruim 7000 mensen langs gekomen.

Daarnaast zijn er mobiele vaccinatieteams die in samenwerking met de vzw Wiegwijs en het Provinciaal Instituut voor Hygiëne in Vlaanderen preventieve zorg aanbieden. Zij werken samen met de lokale besturen en zijn ook aanwezig in collectieve opvangcentra en nooddorpen zoals in Antwerpen en Mechelen. Deze teams zorgen voor informatiemomenten, al dan niet gekoppeld aan een vaccinatie- en screeningsessie.  De teams staan ook paraat bij beginnende uitbraken van ziektes. In totaal hebben er van februari tot september 326 vaccinatie- en informatiesessies plaats gevonden. De opgedane ervaring leert dat er vooral gesensibiliseerd moet worden rond vaccinaties en screening rond tuberculose.

Het is belangrijk om dit preventief gezondheidsaanbod ook in 2024 te verzekeren en om toekomstige uitbraken snel onder controle te krijgen. De werking van de mobiele teams is intussen ook goed bekend en ingeburgerd geraakt bij zowel de lokale overheden, de sociale diensten, de eerstelijnsgezondheidszorg als bij de Oekraïners zelf. Om dit preventief zorgaanbod te garanderen heeft de Vlaamse Regering beslist een budget van 1,4 miljoen euro vrij te maken voor 2024.

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.