Vlaams minister Hilde Crevits versoepelt aanwervingsvoorwaarden voor personeelsleden Vlaamse overheid

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Het diploma is momenteel nog een belangrijke voorwaarde om te solliciteren voor een vacature bij de Vlaamse overheid. Maar soms hebben mensen ook door ervaring de nodige competenties voor een functie. Er bestaat momenteel een procedure om competenties die elders verworven zijn te erkennen, maar die is te omslachtig en te lang. Daarom past minister Crevits de procedure aan om meer kansen te bieden aan iedereen die wel over de juiste competenties beschikt, maar niet het juiste diploma.

De Vlaamse overheid wil een goede dienstverlening kunnen bieden en als werkgever een voortrekkersrol vervullen, onder meer rond de herziening van het diplomabeleid. Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt is het dan niet langer te verantwoorden dat de Vlaamse overheid goede profielen misloopt omdat ze niet over het juiste diploma beschikken. Mensen die wel over de nodige en de juiste competenties beschikken, moeten kunnen solliciteren voor een vacature bij de Vlaamse overheid. Op die manier nemen we een drempel weg om en geven we alle kansen om de beste persoon aan te werven.” - Minister van Bestuurszaken Hilde Crevits

Als iemand solliciteert bij de Vlaamse overheid, dan is het diploma één van de belangrijkste voorwaarden om te kunnen solliciteren voor een functie. Hoewel het momenteel al enigszins mogelijk is om mensen aan te werven die niet aan de diplomavoorwaarden voldoen, blijkt de procedure vandaag te omslachtig en te lang om te bewijzen dat men toch over de nodige kennis of (beroeps)ervaring beschikt. 

In deze procedure die sinds 2012 bestaat, kan de een toegangsbewijs opstellen voor een bepaalde functie, na erkenning van de competenties uit een portfolio. Sollicitanten kunnen dan zonder een diploma (studiegetuigschrift, ervaringsbewijs of bewijs van beroepskwalificatie) alsnog deelnemen. Maar door de omslachtigheid wordt de procedure maar sporadisch toegepast en loopt de Vlaamse overheid talenten in zijn organisatie mis. Daarom wordt de aanwervingsprocedure nu aangepast.

Vanaf nu zal binnen elke een voorafgaande niveautest georganiseerd kunnen worden op het niveau van de vacature. Met deze test wordt bepaald of kandidaten op het niveau van de functie kunnen functioneren. Dat zal dus leiden tot een kortere doorlooptijd. Als kandidaten slagen voor deze niveautest krijgen ze toegang tot andere testen van de procedure en krijgen ze ook een niveaubewijs dat 2 jaar geldig is. Wie niet slaagt voor de niveautest moet 6 maanden wachten om opnieuw deel te nemen aan een test.

Uitzonderingen

Er zullen nog wel enkele functies blijven bestaan waarvoor het diploma altijd een voorwaarde zal blijven. Het gaat bijvoorbeeld om zogenaamde gereglementeerde beroepen zoals verpleegkundige, arts, landmeter expert, …. Dit zijn beroepen waarvoor een bepaald diploma noodzakelijk is om ze te mogen uitoefenen. Daarnaast kan een leidinggevende nog altijd kiezen om een specifiek diploma voor een functie.

 

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.