Vlaamse steun voor Drone Port West-Vlaanderen

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaanderen kent 600.000 euro toe voor de realisatie van een Drone Port West-Vlaanderen. West-Vlaanderen is een voorloper op het vlak van dronetechnologie en wil via meer onderzoek en ontwikkeling de droneregio bij uitstek worden. Er lopen al initiatieven in Koksijde, Oostende en Zeebrugge. “De bedoeling is kennis te verzamelen en nog meer onderzoek en innovatie te verrichten”, zegt Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits. “Er zijn veel toepassingen mogelijk op de Noordzee, maar ook in de landbouw, transport en logistiek.”

De dronessector is een sector in volle ontwikkeling. In West-Vlaanderen lopen er al initiatieven in Koksijde, Oostende en Zeebrugge. Er is ook een opleidingscentrum en de hogeschool Vives heeft een DroneLab expertisecentrum gespecialiseerd in drone-operaties. Om bijkomende ontwikkelingen kansen te geven is er nood aan samenwerking en coördinatie. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen zal die rol op zich nemen. Het project Drone Port West-Vlaanderen kost 2 miljoen euro. Vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) werd er 800.000 euro subsidie toegekend. Vlaanderen legt daar vandaag vanuit het Fonds voor Innoveren en Ondernemen 600.000 euro bij. Andere partners zijn de provincie, POM West-Vlaanderen, VITO, Flanders Make, de Blauwe Cluster en Vives.

De bedoeling is via investeringen onderzoek, innovatie en testen tot een Drone Port West-Vlaanderen te komen. De investeringen zullen in de 3 hubs Koksijde, Oostende en Zeebrugge gebeuren met als doel heel wat data te verwerken en tot nieuwe dronetoepassingen te komen.

West-Vlaams gedeputeerde voor Economie Jean de Bethune: “Met het provinciaal plan voor een Drone Port West-Vlaanderen kan de West-Vlaamse kust uitgroeien tot een absolute topregio op Europees niveau in drone-technologie.”

Zo zullen er in het kader van onderzoek en ontwikkeling twee vliegende drones worden aangekocht om testvluchten uit te voeren waarbij nieuwe mogelijkheden zoals de monitoring van droogtestress bij gewassen of de accurate inspectie van kusterosie onderzocht kunnen worden. Om de drones te testen op luchtwaardigheid komen er indoor en outdoor vliegkooien op de site van de luchthaven in Koksijde. Er komt ook een testparcours voor rijdende drones. Als de proeven goed verlopen, kunnen de vliegende drones in de drie vliegzones worden getest. Ook op de site van de luchthaven van Oostende komt er een vliegkooi om varende en rijdende drones uit te testen in het havengebied met aandacht voor de maritieme sector.

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits: “De drone-technologie is in volle ontwikkeling. West-Vlaanderen heeft in Koksijde, Oostende en Zeebrugge al heel wat expertise. Drones kunnen worden gebruikt om windmolens op zee te monitoren, voor fotografie en geometrie, om illegale lozingen op zee te traceren, voor precisielandbouw, voor veiligheidsopdrachten enz. Maar de technologie staat niet stil en er is nog meer onderzoek en ontwikkeling nodig om tot een heuse Drone Port West-Vlaanderen te komen. Omdat innovatie één van de speerpunten is van Vlaanderen kennen we voor dit project 600.000 euro steun toe.”

Nieuws

Europese visserijraad legt quota visvangst voor 2025 vast: meer tong, pladijs, zeeduivel, tarbot en wijting in de Noordzee, minder kabeljauw en tongschar

Op de Europese visserijraad in Brussel op 9 en 10 december bereikten de ministers een akkoord over de quota die de Europese vissers in de loop van 2025 kunnen gebruiken. De Vlaamse vissers mogen volgend jaar in de Noordzee meer tong, pladijs, zeeduivel, tarbot en wijting opvissen. De quota voor roggen blijven stabiel. Daarentegen is er minder kabeljauw en tongschar. In de westelijke wateren, een zone die bijzonder belangrijk is voor de vissers, zien we een daling van tong en pladijs. Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits dringt erop aan om in de toekomst de grote schommelingen in de wetenschappelijke adviezen aan te pakken.

Vlaamse overheid als voorbeeld-werkgever: Vlaams minister Hilde Crevits wil meer vrouwen in het topmanagement

Een efficiënte, performante en integere overheid en een overheid als aantrekkelijke werkgever met aandacht voor inclusie en diversiteit. Dat is de essentie van de beleidsnota 2024-2029 ‘bestuurszaken en audit Vlaamse overheid’ van Vlaams minister voor bestuurszaken Hilde Crevits. Zo moet de Vlaamse overheid de referentie-werkgever worden op vlak van gendergelijkheid. Er komt ook een nieuw dienstverleningscharter waarmee een persoonlijke dienstverlening met persoonlijk contact van de overheid wordt gegarandeerd,  een focus op kerntaken, toezicht op slankere raden van bestuur en strenge richtlijnen rond consultancy.

Vlaamse Regering verlengt steunmaatregelen opvang Oekraïners tot maart 2026

De Vlaamse Regering heeft beslist om de financiële ondersteuning van de publieke opvang en de begeleiding van vluchtelingen uit Oekraïne tot maart 2026 te verlengen en tegelijk een afbouwscenario uit te rollen in functie van het aflopen van het Europees ingestelde statuut voor tijdelijk ontheemden in maart 2026. Op die manier kunnen de lokale besturen de nodige stappen nemen. De regering maakt zo’n 38 miljoen euro vrij om de lokale besturen daarin te ondersteunen.