Vlaanderen: chiplab van de wereld

Publicatiedatum

Deel dit artikel

 Op voorstel van Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft de Vlaamse regering beslist om te investeren in de uitbouw van de cleanroom-infrastructuur van imec.  De verdere uitbouw van de onderzoeksinfrastructuur is noodzakelijk voor imec om zijn globaal technologieleiderschap verder te bestendigen en sterke industriële hefbomen te creëren in Vlaanderen. Het belang van imec is niet te onderschatten, in de voorbije 10 jaar heeft imec 5 miljard euro economie toegevoegde waarde in Vlaanderen gecreëerd.

Vlaanderen is wereldtop in onderzoek naar nano-elektronica en digitale technologie. De cleanroom van imec is daarin het strategische fundament. Zonder de cleanroom-infrastructuur zou imec zijn brugrol tussen de academische wereld en de industrie niet kunnen spelen. Door imec hierin te ondersteunen, kan het zijn positie als toonaangevend onderzoekscentrum versterken en zetten we Vlaanderen als innovatieve kennisregio op de wereldkaart.” - Hilde Crevits  

 

Onderzoekscentrum imec ontwikkelt slimme oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen. Die oplossingen vertrekken steeds vanuit imecs kernactiviteit: het functioneel schalen van chiptechnologie zodat die kleiner, energiezuiniger, krachtiger en goedkoper worden. De cleanroom, essentieel om de industriële toepasbaarheid van de innovatieve concepten aan te tonen, vormt dan ook het kloppend hart van imec.

 

Imec is in zijn 37-jarig bestaan uitgegroeid tot dé wereldleider in onderzoek naar de volgende generaties chiptechnologieën. Rond imecs cleanroom werken grote internationale chipproducenten (zoals TSMC, Intel, Samsung,... ) en chip-systeembedrijven (zoals Qualcomm, Sony, Apple, Google...) samen met leveranciers van de meest geavanceerde chipproductietoestellen en materialen (ASML, JSR...) en met bedrijven uit diverse andere sectoren, die die geavanceerde chiptechnologie gebruiken voor essentiële innovaties (zoals Johnson & Johnson, Illumina,.. ).

 

5 miljard euro toegevoegde waarde op 10 jaar tijd

Imec realiseert vandaag de dag meer regionale impact dan ooit. De tweejaarlijkse impactstudie van onderzoeksbureau Idea Consult bewijst dat met duidelijke cijfers: in tien jaar tijd realiseerde imec bijna vijf miljard euro economische toegevoegde waarde in Vlaanderen en 2,5 miljard euro fiscale terugvloei naar Vlaamse en federale overheid. En ook Vlaamse bedrijven maken gebruik van de unieke onderzoeksinfrastuctuur van imec om koploper te worden in duurzame innovatie. De cleanroom van imec wordt bijvoorbeeld ingezet voor de ontwikkeling van toepassingen in de gezondheidszorg, zoals de snelle covid-19 ademtest die imec in samenwerking met UZ Leuven aan het ontwikkelen is, of de ontwikkeling van technologie voor duurzame energieopslag, zoals bijvoorbeeld de samenwerking met VITO en verschillende industriële partners naar de ontwikkeling van innovatieve membraantechnologie en dunnere elektrodes om de efficiëntie van elektrolyse-technologie gevoelig op te drijven en de productie van groene waterstof competitief te maken.

 

Minister Crevits voorziet in 40 miljoen euro extra

Om zijn leidende rol als innovatiemotor te kunnen blijven waarmaken, zijn blijvende investeringen in de onderzoeksinfrastructuur nodig. Vijf jaar geleden investeerde de Vlaamse Overheid 100 miljoen euro om een nieuw gebouw in Leuven (FAB3) op te trekken, waarvan de eerste helft al werd voorzien van de nodige filtersystemen en klimatisatie-infrastructuur. Die investering zorgde voor een sterk multiplicatoreffect. Imec sloot verschillende meerjarige contracten af met belangrijke en strategische toestelleveranciers en heeft op dit ogenblik voor 900 miljoen euro aan de meest geavanceerde apparatuur in huis. Tegen eind 2022 zal imec op de grenzen van de huidige infrastructuur botsen. Om ook de tweede helft van het gebouw als cleanroom in gebruik te kunnen nemen moet die voorzien worden van alle infrastructuur zoals hoogtechnologische filter- en regelsystemen die de geavanceerde nanoschaalprocessen afschermen tegen stof en vibraties. De installatie van een warmtepomp zal sterk bijdragen tot de duurzaamheid van imecs infrastructuur. De Vlaamse Regering voorziet daarvoor nu in een kapitaalsverhoging van 40 miljoen euro.

 

“De uitbreiding van onze cleanroom zal ons in staat stellen nieuwe investeringen aan te trekken en de nieuwste apparatuur te installeren, waardoor onze cleanroom volledig state-of-the-art blijft en we onze rol als wereldleider in R&D kunnen blijven vervullen”, zegt Luc Van den hove, CEO van imec. “Om Vlaanderen te positioneren in de huidige geopolitieke context is dat des te belangrijker. Door in te zetten op onze sterktes kunnen we uitdagingen omvormen tot opportuniteiten. Ik wil de Vlaamse Regering dan ook bedanken om ons te ondersteunen in de verdere uitbouw van onze unieke infrastructuur. Het zorgt ervoor dat we innovatie, talent en kapitaal vanuit de hele wereld naar Vlaanderen kunnen trekken. Via buitenlandse samenwerkingen kunnen we de meest geavanceerde technologieplatformen ter wereld opbouwen en die vervolgens inzetten in domeinen die voor Vlaanderen cruciaal zijn. Ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat dit het meest effectieve model is om een maximale technologische impact te genereren in een kleine regio als Vlaanderen.”

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.