Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

 

“Met deze subquota streven we met de Vlaamse Regering een evenwichtiger zorgaanbod na voor de patiënt. We volgen de Vlaamse Planningscommissie in grote lijnen, maar zetten een grotere shift richting knelpuntspecialisaties in bij de artsen. Met name voor huisartsgeneeskunde vinden we dat de ambitie hoger mag worden gelegd. De subquota maken deel uit van een groter geheel aan hefbomen om de studenten te oriënteren naar knelpuntspecialisaties. We geloven in het aanmoedigen van de studenten naar deze richtingen én het verbeteren van de aantrekkelijkheid van de loopbaan binnen deze knelpuntspecialisaties. In ieders belang moet het gaan over een positieve keuze voor deze prachtberoepen.” - Hilde Crevits

 

“Vlamingen moeten nu te vaak te lang wachten op een afspraak bij de dokter. Vroeger was dat vooral bij specialisten een probleem, nu steeds vaker ook bij de huisarts. Daarom zet Vlaanderen alle zeilen bij: we hebben ervoor gezorgd dat er fors meer studenten kunnen starten aan de doktersopleiding. En ook via de subquota sturen we richting de hoogste noden: meer huisartsen, maar ook meer kinder- en jeugdpsychiaters, want ook de noden rond mentaal welzijn zijn hoog" – Ben Weyts

 

De Vlaamse Planningscommissie heeft de opdracht om de subquota aan de Vlaamse Regering te adviseren voor de vervolgopleidingen voor artsen en tandartsen die deel uitmaken van het federale quotum. Met de subquota wil de Vlaamse Regering beter en gerichter inspelen op de zorgnoden. Dat gebeurt ook door een limiet te zetten op disciplines waar er potentieel een te grote instroom is.

 

Voor 2027 zijn maximumquota bepaald voor verschillende specialisaties voor artsen, waaronder:

Heelkunde

20

Gynaecologie-Verloskunde

23

Volwassenpsychiatrie

47

Pediatrie

30

Urologie

11

Fysische geneeskunde en revalidatie

13

Neurochirurgie

5

 

Voor de specialisaties waar er in Vlaanderen grote tekorten vastgesteld worden, namelijk huisartsgeneeskunde en kinder- en jeugdpsychiatrie, worden dan weer geen maximumquota bepaald, om de instroom daar zo maximaal mogelijk te houden.

 

De Vlaamse Regering volgt het advies van de Vlaamse Planningscommissie voor tandarts-specialisten volledig. Voor de tandarts-specialisten adviseerde de Vlaamse Planningscommissie  maximumquota van 12 voor orthodontie en van 5 voor parodontologie. Voor de richting algemeen tandarts wordt geen maximumquotum vastgelegd om de instroom zo groot mogelijk te houden.

 

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.