Werkzoekendencijfers blijven in dalende lijn

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

In november 2020 telde Vlaanderen 189.699 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 1.778 minder dan in oktober 2020 toen er nog 191.477 werkzoekenden waren. De werkzoekendencijfers blijven dus voorlopig in licht dalende lijn, al valt het nog af te wachten wat de gevolgen zullen zijn van de tweede lockdown die midden oktober aangekondigd werd. In vergelijking met november 2019 is er wel een stijging van het aantal werkzoekenden.  

Vlaanderen telde in november 2020 net geen 190.000 werkzoekenden. Het aantal werkzoekenden in november 2020 is daarmee gedaald ten opzichte van oktober 2020 toen het nog ging om 191.477 werkzoekenden. Daarmee wordt de dalende trend, die sinds september zichtbaar is, voortgezet. In vergelijking met november 2019, is dat wel nog steeds een stijging met 6,7% toen er 177.856 niet-werkende werkzoekenden waren. De werkloosheidsgraad ligt nu op 6,10%. Vorige maand was dat 6,15% en een jaar geleden 5,7%. De impact van de coronacrisis blijft dus voelbaar.

In vergelijking met november vorig jaar is er wel een stijging. In november 2020 zijn er 6,7% meer werkzoekenden dan november 2019. Die stijging is vooral merkbaar bij de hooggeschoolden (+10,8%) en middengeschoolden (+9,3%) en een sterke stijging bij de groep werkzoekenden die 1 tot 2 jaar zonder werk zitten (+19,5%). De cijfers stijgen ook bij de leeftijdscategorieën 25 tot 40-jarigen (+9,9%) en de 40 tot 55-jarigen (+9,3%). Bij de groep jonger dan 25 jaar is een lichte daling merkbaar (-0,2%).

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Ten opzichte van oktober 2020 waren er in november 1.788 minder werkzoekenden in Vlaanderen. Daarmee wordt de dalende lijn aangehouden. Het valt nu vooral nog af te wachten wat de gevolgen zullen zijn van de coronamaatregelen die aangekondigd werden midden oktober. Ondertussen blijft VDAB, in samenwerking met haar partners, paraat staan om onze werkzoekenden te begeleiden naar een goede job, opleiding of stage.”

Nieuws

Nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor sociaal overleg voor 150.000 personeelsleden van de lokale en de provinciale besturen

Er is een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor het Comité C1. Het Comité C1 speelt een cruciale rol in het sociaal overleg voor de bepaling van de loon- en de arbeidsvoorwaarden voor ongeveer 150.000 personeelsleden van de lokale en de provinciale besturen. Op het kabinet van minister-president Matthias Diependaele hebben de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de ministers Hilde Crevits, Caroline Gennez en Matthias Diependaele, de vakorganisaties ACOD LRB, ACV Openbare Diensten en VSOA LRB, en de werkgeversorganisaties VVSG, VVP en Zorgnet-Icuro de nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hiermee wordt het sociaal overleg hersteld.

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Oudenburg niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Oudenburg Anthony Dumarey niet te benoemen na onder meer een negatief advies van de gouverneur van West-Vlaanderen. Daarnaast heeft ze nog een aantal burgemeesters benoemd. In totaal zijn er nu in 283 gemeenten burgemeesters benoemd.

Minister Crevits verwerpt klacht van vzw Liga voor Mensenrechten rond huisarresten in Antwerpen

De vzw Liga voor Mensenrechten diende een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur tegen de beslissing van de burgemeester van Antwerpen. Die legde een huisarrest op aan verschillende personen tijdens oudejaarsnacht. Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits verwerpt na onderzoek de elementen in de klacht en zal geen bijkomende toezichtsmaatregel opleggen aan de stad Antwerpen.