Wij hebben u nodig!

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Onze arbeidsmarkt kreunt momenteel onder een gebrek aan arbeidskrachten. Er zijn weinig sectoren meer waar geen knelpuntberoepen te vinden zijn. Structurele factoren zoals de vergrijzing en een goed draaiende economie liggen aan de basis van die krapte, maar de hardnekkige coronacrisis maakt het probleem nog urgenter. Zo werden er in 2021 alleen al bij VDAB meer dan 360.000 vacatures gemeld, de helft meer dan in 2020. Daarbovenop vallen mensen ook uit door quarantaines of nood aan opvang voor de kinderen. We hebben bij het begin van de coronacrisis al samen met alle sociale partners een integraal actieplan uitgetekend onder het motto “Alle hens aan dek” om onze arbeidsmarkt te relanceren door meer mensen op te leiden, meer mensen naar de arbeidsmarkt te krijgen en meer mensen duurzaam aan het werk te houden. Want we hebben werkelijk alle handen, alle talenten nodig, willen we onze Vlaamse economie op koers houden.

Maar we moeten in deze uitzonderlijke tijden ook verder kijken dan de klassieke doelgroepen: werkzoekenden, niet-beroepsactieven, tijdelijk werklozen … Zo zijn er vandaag meer dan 270.000 studenten in ons Vlaamse hoger onderwijs. Zij geven op dit moment het beste van zichzelf om goede examenresultaten neer te zetten, maar binnenkort breekt er ook voor hen weer een welverdiende pauze aan, een pauze om even tot rust te komen, om er even tussenuit te knijpen met vrienden of, waarom niet, om de handen uit de mouwen te steken in een van de duizenden winkels, restaurants, bouwbedrijven, fabrieken … die dringend op zoek zijn naar extra talent? Om bij te springen bij hen waar de nood nu uiterst hoog is?

We lanceren daartoe een campagne in samenwerking met de VDAB. Want zo’n vakantiejob, maar evenzeer een weekendjob of een deeltijdse studentenjob tijdens het academiejaar, zorgt niet alleen voor de noodzakelijke zuurstof en ademruimte voor onze ondernemers. Het heeft ook voor de studenten zelf vele voordelen. Want hoewel een diploma natuurlijk de belangrijkste troef blijft voor een succesvolle loopbaan, is een diploma gecombineerd met wat werkervaring pas echt een ware booster voor je carrière. Het is de ideale manier om je eerste CV aan te vullen met gegeerde softskills en competenties. Last but not least, zorgt zo’n studentenjob uiteraard ook voor dat extra centje dat in elk studentenleven welkom is.

Uitzonderijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen. Ik roep mijn collega’s dan ook op mogelijke drempels voor studentenwerk zo veel mogelijk weg te werken, zeker al voor het eerste kwartaal van 2022 en zo snel mogelijk het akkoord van de sociale partners om het urencontingent dat vrijgesteld is van sociale bijdrage tijdelijk uit te breiden, uit te voeren. Onze studenten wil ik oproepen om tussen het studeren door eens naar de website van de VDAB te surfen (vdab.be/studentenjob) of die van onze uitzendbureaus, en in het spoor van veel van hun collega’s een keuze te maken uit het enorme aanbod aan studentenjobs. 

Zo maken jullie van jullie studententijd niet alleen de mooiste, maar ook de nuttigste tijd van je leven voor jezelf en voor de samenleving.

Hilde Crevits,

Vlaams vice-ministerpresident en minister van Werk, Economie en Landbouw

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.