Wij hebben u nodig!

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Onze arbeidsmarkt kreunt momenteel onder een gebrek aan arbeidskrachten. Er zijn weinig sectoren meer waar geen knelpuntberoepen te vinden zijn. Structurele factoren zoals de vergrijzing en een goed draaiende economie liggen aan de basis van die krapte, maar de hardnekkige coronacrisis maakt het probleem nog urgenter. Zo werden er in 2021 alleen al bij VDAB meer dan 360.000 vacatures gemeld, de helft meer dan in 2020. Daarbovenop vallen mensen ook uit door quarantaines of nood aan opvang voor de kinderen. We hebben bij het begin van de coronacrisis al samen met alle sociale partners een integraal actieplan uitgetekend onder het motto “Alle hens aan dek” om onze arbeidsmarkt te relanceren door meer mensen op te leiden, meer mensen naar de arbeidsmarkt te krijgen en meer mensen duurzaam aan het werk te houden. Want we hebben werkelijk alle handen, alle talenten nodig, willen we onze Vlaamse economie op koers houden.

Maar we moeten in deze uitzonderlijke tijden ook verder kijken dan de klassieke doelgroepen: werkzoekenden, niet-beroepsactieven, tijdelijk werklozen … Zo zijn er vandaag meer dan 270.000 studenten in ons Vlaamse hoger onderwijs. Zij geven op dit moment het beste van zichzelf om goede examenresultaten neer te zetten, maar binnenkort breekt er ook voor hen weer een welverdiende pauze aan, een pauze om even tot rust te komen, om er even tussenuit te knijpen met vrienden of, waarom niet, om de handen uit de mouwen te steken in een van de duizenden winkels, restaurants, bouwbedrijven, fabrieken … die dringend op zoek zijn naar extra talent? Om bij te springen bij hen waar de nood nu uiterst hoog is?

We lanceren daartoe een campagne in samenwerking met de VDAB. Want zo’n vakantiejob, maar evenzeer een weekendjob of een deeltijdse studentenjob tijdens het academiejaar, zorgt niet alleen voor de noodzakelijke zuurstof en ademruimte voor onze ondernemers. Het heeft ook voor de studenten zelf vele voordelen. Want hoewel een diploma natuurlijk de belangrijkste troef blijft voor een succesvolle loopbaan, is een diploma gecombineerd met wat werkervaring pas echt een ware booster voor je carrière. Het is de ideale manier om je eerste CV aan te vullen met gegeerde softskills en competenties. Last but not least, zorgt zo’n studentenjob uiteraard ook voor dat extra centje dat in elk studentenleven welkom is.

Uitzonderijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen. Ik roep mijn collega’s dan ook op mogelijke drempels voor studentenwerk zo veel mogelijk weg te werken, zeker al voor het eerste kwartaal van 2022 en zo snel mogelijk het akkoord van de sociale partners om het urencontingent dat vrijgesteld is van sociale bijdrage tijdelijk uit te breiden, uit te voeren. Onze studenten wil ik oproepen om tussen het studeren door eens naar de website van de VDAB te surfen (vdab.be/studentenjob) of die van onze uitzendbureaus, en in het spoor van veel van hun collega’s een keuze te maken uit het enorme aanbod aan studentenjobs. 

Zo maken jullie van jullie studententijd niet alleen de mooiste, maar ook de nuttigste tijd van je leven voor jezelf en voor de samenleving.

Hilde Crevits,

Vlaams vice-ministerpresident en minister van Werk, Economie en Landbouw

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.