115 lokale besturen zijn er op 2 jaar tijd in geslaagd om 13.552 leefloongerechtigden te activeren. Dat gebeurde in het kader van de eerste oproep van het Lokaal Activeringspact. Met dat pact worden lokale besturen gemotiveerd om meer leefloongerechtigden te activeren naar werk.
“115 lokale besturen die samen maar liefst 13.552 leefloongerechtigden hebben geactiveerd: een indrukwekkend cijfer dat het resultaat is van sterk lokaal engagement, maatwerk en doorgedreven samenwerking op het terrein. Lokale besturen kennen hun mensen, hun uitdagingen én hun kansen. Dankzij het Lokaal Activeringspact hebben zij de ruimte en de ondersteuning gekregen om meer mensen dan ooit richting werk en zelfredzaamheid te begeleiden. Een aanpak die werkt. Ik ben dan ook hoopvol voor de resultaten van de tweede oproep die in december vorig jaar werd gelanceerd en waarop 195 lokale besturen hebben ingetekend.” – Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Sociale Economie Hilde Crevits
Het Lokaal Activeringspact
De Vlaamse Regering heeft de ambitie om meer mensen aan de slag te krijgen en zet daarbij een werkzaamheidsgraad van 80% voorop. Om dit te kunnen bereiken, moeten ook de mensen die momenteel niet-beroepsactief zijn, zoals leefloongerechtigden, aangesproken worden. Tot nog toe vond slechts gemiddeld 20% van de leefloongerechtigden de weg naar de arbeidsmarkt. De Vlaamse Regering lanceerde daarom in december 2023 het Lokaal Activeringspact.
Met het lokaal activeringspact worden lokale besturen die extra inspanningen leveren om méér leefloongerechtigden te activeren naar werk dan het gemiddelde van 20% financieel ondersteund. Ondertussen loopt er al een tweede oproep LAP, die is gestart op 1 december 2024.
Resultaten eerste oproep: 13.552 mensen zijn effectief aan de slag
De eerste oproep van het Lokaal Activeringspact begon op 1 december 2023 en liep tot en met 30 november 2024. In het kader van deze oproep engageerden lokale besturen zich om extra leefloongerechtigden te activeren. Elk bestuur stelde een concreet streefcijfer voorop, bovenop de 'gewone’ activering. Er tekenden uiteindelijk 115 lokale besturen in. Zij zijn erin geslaagd om samen op twee jaar tijd in totaal 13.552 leefloongerechtigden te activeren. In elke provincie en gemeente verliep de activering anders, en dat zien we ook aan de cijfers.
Antwerpen: 5.226 mensen aan de slag gegaan
Binnen de provincie Antwerpen hebben het grootste aantal lokale besturen, namelijk 40, zich ertoe verbonden om 39,7% van de totale doelstelling van 15.445 leefloongerechtigden te activeren naar duurzame tewerkstelling. Meer specifiek stelden ze samen als doel om, bovenop het Vlaamse gemiddelde van 3.345 leefloongerechtigden, nog eens 2.794 personen extra te activeren. Uiteindelijk zijn ze erin geslaagd om op twee jaar tijd 5.226 leefloongerechtigden te begeleiden naar duurzame tewerkstelling.
De resultaten tussen de Antwerpse lokale besturen zijn zeer divers. 8 lokale besturen overtroffen zelfs hun vooropgestelde doelstelling. 9 lokale besturen behalen meer dan 50% van hun doelstelling en 10 andere lokale besturen slaagden erin om meer dan 75% van hun bijkomend engagement te activeren. 13 lokale besturen behalen 50% of minder dan hun vooropgestelde doelstelling, waarvan één lokaal bestuur er niet in geslaagd is om het Vlaamse gemiddelde te behalen.
Oost-Vlaanderen: 3.799 mensen aan de slag gegaan
In Oost-Vlaanderen gingen 24 lokale besturen aan de slag om bijna één derde (28%) van de totale doelstelling te activeren. Het Vlaamse gemiddelde voor Oost-Vlaanderen lag op 2.358 personen, en de lokale besturen engageerden zich om daarbovenop nog 1.968 leefloongerechtigden duurzaam te activeren. Na afloop van de eerste oproep zien we dat Oost-Vlaanderen erin is geslaagd om in totaal 3.799 leefloongerechtigden naar duurzame tewerkstelling te begeleiden.
8 gemeenten in Oost-Vlaanderen overtroffen hun eigen vooropgestelde doelen tot soms zelfs het dubbele van hun doelstelling. 7 anderen behaalden meer dan 50% en nog eens 7 lokale besturen realiseerden meer dan 75% van hun doelstelling. 2 lokale besturen bereikten 50% of minder van hun doelstelling.
West-Vlaanderen: 2.660 mensen aan de slag gegaan
In West-Vlaanderen ging het om 22 lokale besturen die intekenden op de oproep. Zij hadden het doel om samen 2.734 leefloongerechtigden naar werk te begeleiden. In totaal slaagden de deelnemende West-Vlaamse lokale besturen erin om 2.660 leefloongerechtigden te activeren.
Hier hebben 9 lokale besturen hun doelstelling overtroffen. 6 lokale besturen behaalden meer dan 75% en 3 anderen behaalden meer dan 50% van hun vooropgestelde doel. 3 lokale besturen behaalden 50% of minder en 1 bestuur slaagde er niet in om de minimale drempel te halen van 1.493 personen volgens het Vlaamse gemiddelde.
Vlaams-Brabant: 835 mensen aan de slag gegaan
In de provincie Vlaams-Brabant namen 16 lokale besturen deel aan de oproep Lokaal Activeringspact. Met een Vlaams gemiddelde van 569 personen hadden de lokale besturen van Vlaams-Brabant als doel om samen in totaal 1.069 leefloongerechtigden te activeren. Uiteindelijk slaagden ze erin 835 leefloongerechtigden te activeren. 3 lokale besturen in Vlaams-Brabant slaagden erin meer dan 50% van hun bijkomend engagement te halen. 13 anderen behaalden minder dan 50% en 1 lokaal bestuur haalde het Vlaamse gemiddelde niet.
Limburg: 1.032 mensen aan de slag gegaan
In Limburg namen 13 lokale besturen deel aan de oproep. Zij zijn erin geslaagd in totaal 1.032 leefloongerechtigden te activeren. 4 lokale besturen overtroffen hun doelstelling. 4 andere behaalden meer dan 75% van hun bijkomend engagement en 5 lokale besturen behaalden 50% of minder van hun doelstelling.
Meer informatie over het Lokaal Activeringspact (LAP): Oproep lokaal activeringspact | Vlaanderen.be