900.000 euro subsidie voor nieuw Centrum Geestelijke Gezondheidszorg in Torhout

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Voor de bouw van een nieuw Centrum Geestelijke Gezondheidscentrum Prisma in Torhout is er in een investeringssubsidie van 900.000 euro voorzien. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. De nieuwbouw komt op de hoek van de Zwevezele- en de Vanhullestraat. De nieuwe infrastructuur is nodig om kwalitatieve zorg te kunnen bieden aan psychisch kwetsbare mensen met complexe problematieken.

Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden VIPA geeft investeringssubsidies voor allerhande bouwprojecten. Het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Prisma in Torhout begeleidt volwassenen met een psychische kwetsbaarheid of psychiatrische problemen en is momenteel gehuisvest in een huurpand dat niet meer voldoet aan de huidige normen voor zorginfrastructuur.

 

Voor de nieuwbouw voor het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Prisma werd een masterplan opgesteld dat nu goedgekeurd is. Dat betekent dat er voor de nieuwbouw in een bedrag van 900.000 euro subsidie wordt voorzien. De totale kostprijs van het project wordt geschat op 1.735.000 euro.

 

Naast 7 gespreksruimtes voor individuele sessies zijn er in extra ruimtes voorzien voor groepstherapie en gezinstherapie. Een nieuwe vergaderruimte faciliteert het organiseren van zorgoverleg en zorgt ervoor dat er nog beter kan worden samengewerkt met andere zorgactoren. Op de eerste verdieping wordt in een personeelsruimte voorzien met toegang tot een aangenaam dakterras. Naast optimale functionaliteit, staat ook duurzaamheid op de voorgrond met een geothermische warmtepomp en zonnepanelen. Het personeel kan verder gebruik maken van een afsluitbare fietsenstalling, met het oog op het bevorderen van duurzame mobiliteit. Het gebouw is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets en te voet.

 

De start van de werken is voorzien begin 2024 met een geplande ingebruikname midden 2025

Nieuws

Weinig lege brooddozen, maar vooral ongezonde brooddozen: een one size fits all oplossing bestaat niet

Onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw naar de inhoud van de brooddozen en naar de toegankelijkheid van schoollunch in Vlaamse basisscholen toont aan dat de meeste brooddozen van leerlingen gevuld zijn, maar een eerder ongezonde en niet-milieuverantwoorde maaltijd bevat. Minister Crevits is tevreden dat er eindelijk een objectief wetenschappelijk onderzoek is gebeurd naar de omvang van de lege brooddozenproblematiek. Het onderzoek toont aan dat er geen eenduidige oplossing bestaat of gewenst is.

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.