900.000 euro subsidie voor nieuw Centrum Geestelijke Gezondheidszorg in Torhout

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Voor de bouw van een nieuw Centrum Geestelijke Gezondheidscentrum Prisma in Torhout is er in een investeringssubsidie van 900.000 euro voorzien. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. De nieuwbouw komt op de hoek van de Zwevezele- en de Vanhullestraat. De nieuwe infrastructuur is nodig om kwalitatieve zorg te kunnen bieden aan psychisch kwetsbare mensen met complexe problematieken.

Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden VIPA geeft investeringssubsidies voor allerhande bouwprojecten. Het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Prisma in Torhout begeleidt volwassenen met een psychische kwetsbaarheid of psychiatrische problemen en is momenteel gehuisvest in een huurpand dat niet meer voldoet aan de huidige normen voor zorginfrastructuur.

 

Voor de nieuwbouw voor het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Prisma werd een masterplan opgesteld dat nu goedgekeurd is. Dat betekent dat er voor de nieuwbouw in een bedrag van 900.000 euro subsidie wordt voorzien. De totale kostprijs van het project wordt geschat op 1.735.000 euro.

 

Naast 7 gespreksruimtes voor individuele sessies zijn er in extra ruimtes voorzien voor groepstherapie en gezinstherapie. Een nieuwe vergaderruimte faciliteert het organiseren van zorgoverleg en zorgt ervoor dat er nog beter kan worden samengewerkt met andere zorgactoren. Op de eerste verdieping wordt in een personeelsruimte voorzien met toegang tot een aangenaam dakterras. Naast optimale functionaliteit, staat ook duurzaamheid op de voorgrond met een geothermische warmtepomp en zonnepanelen. Het personeel kan verder gebruik maken van een afsluitbare fietsenstalling, met het oog op het bevorderen van duurzame mobiliteit. Het gebouw is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets en te voet.

 

De start van de werken is voorzien begin 2024 met een geplande ingebruikname midden 2025

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.