Belgische vissers zullen meer tong mogen vangen in Ierse Zee

Publicatiedatum

Tags

Visserij

Deel dit artikel

Er is hoopvol nieuws voor de Belgische vissers. Het ziet er naar uit dat ze nog dit jaar meer tong zullen kunnen vangen in de Ierse Zee. Uit een nieuw wetenschappelijk rapport, dat vandaag is verschenen, blijkt dat het tongbestand daar opmerkelijk beter is dan eerst werd aangenomen. Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits dringt er al langer op aan om de quota te bepalen op basis van recente wetenschappelijke gegevens en meetmodellen en pleit ervoor dat deze manier van werken voortaan overal wordt toegepast.

“In december 2023 en tijdens ons huidig Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie hebben we er herhaaldelijk op aangedrongen om de vangstquota te bepalen op basis van recente wetenschappelijke cijfers en nieuwe meetmodellen. Ik kreeg signalen van onze vissers dat het wetenschappelijk advies voor tong in de Ierse Zee niet de realiteit op zee weerspiegelt en dat wordt nu ook wetenschappelijk onderbouwd. Dit toont aan hoe belangrijk het is dat vissers, wetenschappers en onderzoeksinstellingen zoals ILVO samenwerken om visbestanden goed te monitoren en vangsten af te stemmen op de huidige situatie. Op mijn vraag werd dan ook in december 2023 de mogelijkheid opgenomen voor een vroegtijdige herziening. Daarom leggen we nu een voorstel op tafel om vanaf juli meer tong in de Ierse Zee te kunnen vangen, het gaat zelfs om een hoger quotum dan vorig jaar. Toen ging het om 270 ton, nu kan het naar 281 ton gaan. Aan de vissers die het na de Brexit en met de gestegen brandstofprijzen moeilijk hebben, zal dit opnieuw zuurstof geven. Voor mij is het belangrijk om voortaan deze weg te volgen en de quota vast te leggen op basis van meer recente observaties en gegevens.” - Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits

De vangstquota worden jaarlijks vastgelegd. Dat gebeurt telkens op het einde van het jaar. Voor elke zee wordt per soort bepaald hoeveel vis er mag worden gevangen. De Belgische vissers mochten zo in 2023 in de Ierse Zee 270 ton tong ophalen. Via ruil met andere lidstaten staten steeg het quotum dat ze konden opvissen naar 421 ton. In december vorig jaar kregen ze echter te horen dat het wetenschappelijk advies voor 2024 een nulvangst voor tong was. Na onderhandelen mocht er uiteindelijk toch 62 ton tong gevangen worden. Tong is voor de Belgische vissers een belangrijke doelsoort en zonder dit tongquotum konden ook geen roggen, pladijs, zeeduivel, tarbot en griet opgehaald worden.

Vandaag staat in een nieuw wetenschappelijk advies dat er dus meer tong in de Ierse Zee aanwezig is dan werd aangenomen.  Voor onze Belgische vissers betekent dit dat ze dit jaar 281 ton zouden kunnen ophalen in plaats van 62 ton. En er zijn opnieuw kansen om zoals vorig jaar dit quotum voor tong nog te verhogen door ruil met andere landen. Op basis van deze nieuwe gegevens vraagt Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits aan de Europese Commissie om dit meteen te finaliseren met het Verenigd Koninkrijk, deze verhoging kan dan ingaan vanaf juli.

Nieuws

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Heuvelland niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Heuvelland Wieland De Meyer niet te benoemen na een ongunstige adviezen van zowel de procureur des Konings West-Vlaanderen, de procureur-generaal van het Hof van Beroep te Gent, het Agentschap Binnenlands Bestuur als de West-Vlaamse gouverneur.

Moeilijkere integratie van vrouwen en kinderen met een buitenlandse herkomst: minister Crevits voorziet in meer ondersteuning voor steden en gemeenten.

Vanaf 2026 komt er vanuit Vlaanderen meer ondersteuning en begeleiding voor gemeenten en steden voor de integratie van vrouwen en meisjes van buitenlandse herkomst. De focus zal liggen op Nederlands, werk en onderwijs als aandachtsdomeinen. Dat heeft Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits beslist in het kader van het nieuw sociaal cohesieplan. Het moet meer vrouwen met een buitenlandse herkomst een volwaardige positie geven in onze samenleving met meer kansen om te participeren. 

Voortrekker in Europa: Vlaanderen start met de uitrol van inburgeringstrajecten in het land van herkomst

Vanaf dit najaar wil Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits officieel starten met voortrajecten voor nieuwkomers in het land van herkomst. De Vlaamse Regering heeft de maatregel goedgekeurd. Het gaat over trajecten voor personen die omwille van gezinshereniging of arbeidsmigratie naar Vlaanderen willen komen. De nieuwkomers zullen een digitale cursus maatschappelijke oriëntatie aangeboden krijgen zodat ze al een beeld hebben van onze samenleving en ze beter voorbereid zijn als ze naar Vlaanderen komen. De lancering van de trajecten volgt na 3 proefprojecten.