Oostendse garnaalkroket en speculaas Scherpenheuvel erkend als Vlaams streekproduct

Publicatiedatum

Tags

Visserij

Deel dit artikel

t' Zèètje, t'strange, Oostende | Goudbruin en krokant aan de buitenkant. En vanbinnen: smeuïg en gul met de garnalen. Niet zómaar garnalen. Wél Noordzeegarnalen gevangen door Oostendse kustvissers. Dat is dé Oostendse garnaalkroket. Lekker uit het vuistje, maar ook immens populair op restaurant, met wat citroensap, gefrituurde peterselie en verse garnalen on top. De Oostendse garnaalkroket is zo’n uniek streekgerecht, dat het nu door VLAM officieel erkend wordt als Vlaams streekproduct. Een ode en uniek eerbetoon aan de Ostênse Gérnoaskrokitn. Honger gekregen, iemand? Ook speculaas uit Scherpenheuvel is voortaan een streekproduct.

De traditie van het kustvissen op grijze garnalen, de korte keten aan de vistrap en de lokale horeca en viswinkels als belangrijk onderdeel van de economie gaan hier hand in hand. Traditie, korte keten en lokale economie staan samen garant voor een mooi streekproduct. Elke partner speelt zijn rol om het Oostends eetbaar erfgoed op de (wereld)kaart te zetten. Ook speculaas uit Scherpenheuvel draagt voortaan het etiket Vlaams streekproduct. Dat brengt het totaal aantal Vlaamse streekproducten op 225.” - Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw en Visserij

Oostendse garnaalkroket

Noem de garnaalkroket met grijze Noordzeegarnalen gerust een Belgisch streekgerecht. In élke brasserie en veel horecazaken staat het op de menukaart tussen de voorgerechten. Maar in het buitenland vind je ze bijna niet – zélfs niet in Nederland, het krokettenland bij uitstek. Uniek dus!

De Oostendse garnaalkroket is de meest traditionele der garnaalkroketten. Oostendse Garnaalkroketten worden enkel en alleen gemaakt met handgepelde garnalen die door Oostendse vissers gevangen werden. Zij brengen de gekookte en ongepelde en onbehandelde grijze garnaal aan land, meestal aan de beroemde ‘vistrap’. Daarna worden de garnalen zo snel als mogelijk verkocht en gepeld. En dan kunnen de restaurantchefs en vishandelaars aan de slag met de koppen om een bisque of bouillon en vervolgens de kroketvulling met minstens 30% garnalen te maken. Watertanden! De kroketten worden trouwens binnen een straal van maximum tien kilometer geproduceerd. Een aantal Oostendse chefs ondertekenden een charter waarbij ze verklaren dat ze de Oostende garnaalkroketten volgens dit principe zullen bereiden.

Bart Tommelein, burgemeester Stad Oostende:

De garnaalkroket en Oostende zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze heerlijke Oostendse specialiteit groeide de voorbije jaren echt uit tot een ware “reason to come”, maar zit ook in het hart bij Oostendenaars. We zullen Oostende de komende jaren verder uitbouwen tot de hoofdstad van de garnaalkroket. Zet nu alvast het volgende garnaalkrokettenfestival op 22 en 23 oktober in je agenda. Met dit project zetten we volop in op korte keten en ondersteunen we niet alleen onze restaurants, maar ook de Oostendse garnaalvissers.”

Vlaams streekproduct

Het is daarom dat de Oostendse garnaalkroket nu het label ‘STREEKPRODUCT.be’ krijgt van VLAM, waarmee het centrum lokale tradities onder de aandacht brengt. Traditionele streekproducten moeten voldoen aan vijf criteria om dat label te krijgen. Zo worden ze bereid met grondstoffen uit de streek of volgens een traditionele bereiding. De producten worden door de lokale bevolking gezien als een ‘traditioneel streekeigen product’ en worden op ambachtelijke wijze gemaakt volgens de streektraditie. De streekproducten worden bereid in de streek van oorsprong én ze moeten al minstens 25 jaar bestaan.

Boek: De Garnaalkroket

Niet alleen topchefs maar ook heel wat hobbykoks en grootmoeders hanteren hun eigen manier om het lekkerste uit de Noordzee in een krokant jasje te steken, vaak al generaties lang. Iedereen maakt garnaalkroketten en iedereen heeft er een verhaal bij! Hoe makkelijk en snel we deze lekkernij op ons bord verorberen, zo ambitieus en complex is het om ze te maken. Je ontdekt tal van recepten, tips en tricks in het boek: De Garnaalkroket (24.99 euro). Te bestellen via: https://www.visitoostende.be/nl/webshop/boek-de-garnaalkroket

Wist je dat …

  • noordzeegarnalen te herkennen zijn aan de bruine strepen op hun rug?
  • het absolute topseizoen van augustus tot november loopt?
  • de échte Oostendse garnaal minder zout proeft? Garnalen worden namelijk volgens een oud recept aan boord gekookt in zeewater met extra zeezout. De kooktijd en het zouten verschillen per gebied en per boot.
  • je zelf (rauwe) garnalen kunt vangen? Trek bij eb met een schepnetje de zee in. Je zal versteld staan door de puurheid en intensiteit van je vangst.
  • je kunt testen of een garnaal vers is? Als je op de kop duwt, moet die stevig en knapperig zijn. Een garnaal met een ‘zachte’ kop is niet dagvers.

Speculaas uit Scherpenheuvel

Naast de kroket is ook het speculaas aangeboden door Zuger uit Scherpenheuvel erkend als streekproduct. In de deelgemeente Schoonderbuken specialiseerden bakkers Danny Tielens en Annemie Storms zich in wafels, chocopasta en traditionele Belgische speculaas met als merknaam Zuger. Ze bleven zo dicht als mogelijk bij het originele recept uit de jaren 1950 en respecteren de traditionele werkwijze met rustperiode en het gebruik van donkere kandijsuiker. Hun speculaas heeft de typische kenmerken van Belgische speculaas: krokant, dun en gekruid met een weinig kaneel. 

 

 

Nieuws

Minister Hilde Crevits kent investeringssteun toe voor lokaal dienstencentrum in Zonnebeke

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 756.000 euro voor de verbouwing van Villa Zonnedaele tot een lokaal dienstencentrum in Zonnebeke. Dat landhuis dateert van 1933 en ligt in het mooie kasteelpark. Na de verbouwing zal iedereen er welkom zijn en kan er meer buurgericht gewerkt worden.

Minister Crevits investeert verder in preventie rond cocaïne

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bindt de strijd tegen cocaïne verder aan op het vlak van preventief gezondheidsbeleid. Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Drugs krijgt middelen om op maat gerichte acties te lanceren en zo risicogroepen beter te informeren en te sensibiliseren over de effecten van cocaïnegebruik op korte en lange termijn.

Vlaanderen maakt prioriteit van een gezonder milieu en leefomgeving

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits lanceert vandaag een nieuwe gezondheidsdoelstelling rond milieugezondheidszorg. Het doel is om tegen 2030 de gevolgen van een aantal omgevingsfactoren op onze gezondheid terug te dringen. Tegelijk lanceert de minister samen met het Departement Zorg een eerste Klimaatgezondheidsplan. Het plan is een antwoord op de internationale vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie om meer aandacht te hebben voor de gevolgen van het klimaat op de gezondheid. Het plan brengt een boodschap van hoop. We bereiden ons voor op de uitdagingen door samen te werken aan een klimaatgezonde toekomst.