Oostendse garnaalkroket en speculaas Scherpenheuvel erkend als Vlaams streekproduct

Publicatiedatum

Tags

Visserij

Deel dit artikel

t' Zèètje, t'strange, Oostende | Goudbruin en krokant aan de buitenkant. En vanbinnen: smeuïg en gul met de garnalen. Niet zómaar garnalen. Wél Noordzeegarnalen gevangen door Oostendse kustvissers. Dat is dé Oostendse garnaalkroket. Lekker uit het vuistje, maar ook immens populair op restaurant, met wat citroensap, gefrituurde peterselie en verse garnalen on top. De Oostendse garnaalkroket is zo’n uniek streekgerecht, dat het nu door VLAM officieel erkend wordt als Vlaams streekproduct. Een ode en uniek eerbetoon aan de Ostênse Gérnoaskrokitn. Honger gekregen, iemand? Ook speculaas uit Scherpenheuvel is voortaan een streekproduct.

De traditie van het kustvissen op grijze garnalen, de korte keten aan de vistrap en de lokale horeca en viswinkels als belangrijk onderdeel van de economie gaan hier hand in hand. Traditie, korte keten en lokale economie staan samen garant voor een mooi streekproduct. Elke partner speelt zijn rol om het Oostends eetbaar erfgoed op de (wereld)kaart te zetten. Ook speculaas uit Scherpenheuvel draagt voortaan het etiket Vlaams streekproduct. Dat brengt het totaal aantal Vlaamse streekproducten op 225.” - Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw en Visserij

Oostendse garnaalkroket

Noem de garnaalkroket met grijze Noordzeegarnalen gerust een Belgisch streekgerecht. In élke brasserie en veel horecazaken staat het op de menukaart tussen de voorgerechten. Maar in het buitenland vind je ze bijna niet – zélfs niet in Nederland, het krokettenland bij uitstek. Uniek dus!

De Oostendse garnaalkroket is de meest traditionele der garnaalkroketten. Oostendse Garnaalkroketten worden enkel en alleen gemaakt met handgepelde garnalen die door Oostendse vissers gevangen werden. Zij brengen de gekookte en ongepelde en onbehandelde grijze garnaal aan land, meestal aan de beroemde ‘vistrap’. Daarna worden de garnalen zo snel als mogelijk verkocht en gepeld. En dan kunnen de restaurantchefs en vishandelaars aan de slag met de koppen om een bisque of bouillon en vervolgens de kroketvulling met minstens 30% garnalen te maken. Watertanden! De kroketten worden trouwens binnen een straal van maximum tien kilometer geproduceerd. Een aantal Oostendse chefs ondertekenden een charter waarbij ze verklaren dat ze de Oostende garnaalkroketten volgens dit principe zullen bereiden.

Bart Tommelein, burgemeester Stad Oostende:

De garnaalkroket en Oostende zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze heerlijke Oostendse specialiteit groeide de voorbije jaren echt uit tot een ware “reason to come”, maar zit ook in het hart bij Oostendenaars. We zullen Oostende de komende jaren verder uitbouwen tot de hoofdstad van de garnaalkroket. Zet nu alvast het volgende garnaalkrokettenfestival op 22 en 23 oktober in je agenda. Met dit project zetten we volop in op korte keten en ondersteunen we niet alleen onze restaurants, maar ook de Oostendse garnaalvissers.”

Vlaams streekproduct

Het is daarom dat de Oostendse garnaalkroket nu het label ‘STREEKPRODUCT.be’ krijgt van VLAM, waarmee het centrum lokale tradities onder de aandacht brengt. Traditionele streekproducten moeten voldoen aan vijf criteria om dat label te krijgen. Zo worden ze bereid met grondstoffen uit de streek of volgens een traditionele bereiding. De producten worden door de lokale bevolking gezien als een ‘traditioneel streekeigen product’ en worden op ambachtelijke wijze gemaakt volgens de streektraditie. De streekproducten worden bereid in de streek van oorsprong én ze moeten al minstens 25 jaar bestaan.

Boek: De Garnaalkroket

Niet alleen topchefs maar ook heel wat hobbykoks en grootmoeders hanteren hun eigen manier om het lekkerste uit de Noordzee in een krokant jasje te steken, vaak al generaties lang. Iedereen maakt garnaalkroketten en iedereen heeft er een verhaal bij! Hoe makkelijk en snel we deze lekkernij op ons bord verorberen, zo ambitieus en complex is het om ze te maken. Je ontdekt tal van recepten, tips en tricks in het boek: De Garnaalkroket (24.99 euro). Te bestellen via: https://www.visitoostende.be/nl/webshop/boek-de-garnaalkroket

Wist je dat …

  • noordzeegarnalen te herkennen zijn aan de bruine strepen op hun rug?
  • het absolute topseizoen van augustus tot november loopt?
  • de échte Oostendse garnaal minder zout proeft? Garnalen worden namelijk volgens een oud recept aan boord gekookt in zeewater met extra zeezout. De kooktijd en het zouten verschillen per gebied en per boot.
  • je zelf (rauwe) garnalen kunt vangen? Trek bij eb met een schepnetje de zee in. Je zal versteld staan door de puurheid en intensiteit van je vangst.
  • je kunt testen of een garnaal vers is? Als je op de kop duwt, moet die stevig en knapperig zijn. Een garnaal met een ‘zachte’ kop is niet dagvers.

Speculaas uit Scherpenheuvel

Naast de kroket is ook het speculaas aangeboden door Zuger uit Scherpenheuvel erkend als streekproduct. In de deelgemeente Schoonderbuken specialiseerden bakkers Danny Tielens en Annemie Storms zich in wafels, chocopasta en traditionele Belgische speculaas met als merknaam Zuger. Ze bleven zo dicht als mogelijk bij het originele recept uit de jaren 1950 en respecteren de traditionele werkwijze met rustperiode en het gebruik van donkere kandijsuiker. Hun speculaas heeft de typische kenmerken van Belgische speculaas: krokant, dun en gekruid met een weinig kaneel. 

 

 

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.