Recht op 3 weken aaneensluitend verlof voor zorgpersoneel lokale besturen

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Personeelsleden van lokale besturen die werken in woonzorgcentra, kinderopvang, voorzieningen voor personen met een handicap of diensten voor gezinszorg hebben vanaf 1 januari 2025 recht op 3 opeenvolgende weken verlof. Dat heeft de Vlaamse Regering principieel goedgekeurd op voorstel van Vlaams minister van Bestuurszaken Hilde Crevits.

Vlaams minister van Bestuurszaken Hilde Crevits: “Een job in de zorg is heel waardevol, maar vaak pittig. Voldoende vakantie en voldoende tijd om er echt even uit te zijn, is cruciaal om het werkritme houdbaar te houden en het welzijn van de werknemers te verbeteren. De fysieke en mentale batterij moet op tijd en stond voldoende tijd krijgen om opgeladen te worden. Met het recht op 3 weken aaneensluitend verlof komen we hieraan tegemoet en willen we een job in de zorgsector zo ook een stukje aantrekkelijker maken.” 

Minister Crevits honoreert hiermee een belangrijke wens van werknemers in de zorg die vaak geconfronteerd worden met pittige werkweken door bijvoorbeeld het werken in shiften of nachtdiensten. Door de drie weken aaneensluitend verlof nu in de regelgeving in te schrijven, heeft elke werknemer ook het recht dit te vragen en op te nemen. Eerder konden werknemers daarvoor enkel rekenen op de goodwill van hun eigen werkgever. Enkel in geval van ‘organisatorische noodwendigheden’ (een permanentie die bijvoorbeeld niet gegarandeerd kan worden) kan de werkgever hier nu nog van afwijken. De minister rekent erop dat de lokale werkgevers het maximale doen om het recht te honoreren. Het gaat om meer dan 40.000 VTE personeelsleden.

Het recht komt er in uitvoering van het Zesde Vlaamse Intersectoraal Akkoord (VIA6) waarbij er verschillende afspraken zijn gemaakt tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners om maatregelen te nemen ter ondersteuning van het zorgpersoneel. Het besluit zal uitwerking hebben met ingang van 1 januari 2025 en dus retroactief in werking treden na definitieve goedkeuring door de Vlaamse Regering.

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.