132.000 euro voor intelligente staprobot voor kinderen

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits investeert mee in een comfortabele en veilige staprobot voor kinderen met bewegingsproblemen als gevolg van hersenschade. Concreet wordt in 132.330 euro voorzien voor deelname aan het MOTION-project, “Mechanised Orthosis for Children with neurological disorders”. Onderzoekers combineren hierbij 3D-technieken gebaseerd op lichte materialen met slim textiel. Zo kunnen kinderen opnieuw deelnemen aan allerlei activiteiten en zich meer thuis voelen in de samenleving.

Voor volwassenen bestaan al exoskeletten, robotpakken voor iemand die bijvoorbeeld moeilijk kan stappen ten gevolge van hersenschade. Voor kinderen met een neurologische aandoening is dit er nog niet. MOBILAB (Thomas More-Hogeschool) wil hier via het MOTION-project een antwoord op bieden. Door 3D-technieken gebaseerd op lichte materialen te combineren met slim textiel, willen ze een autonome, comfortabele en veilige staprobot voor kinderen ontwikkelen. Zo kan men gepersonaliseerde en aanpasbare systemen maken die ook comfortabel en licht genoeg zijn. Aan de hand van sensoren in het textiel wordt data verzameld over de evolutie van de bewegingen. Op die manier kunnen de zorgverstrekkers meer aangepaste zorg bieden.

Het project heeft een grote maatschappelijke meerwaarde. Met een gepersonaliseerde, op maat gemaakte staprobot kunnen kinderen met een neurologische aandoening opnieuw deelnemen aan een hele reeks activiteiten en zich beter integreren in de samenleving. Dit project is nu een eerste stap, als via medische testen de meerwaarde bewezen en een lagere medische kost aangetoond kan worden, dan komt ook een brede toepassing in zicht. Ook revalidatiecentra en zorgverstrekkers zullen meer en sneller geneigd zijn om te investeren in aangepaste uitrusting en technologie voor dit type innovatieve exoskelet-hulpmiddelen.

“Wat ons vooral drijft in dit onderzoek, is de doelgroep”, zegt Lieven De Maesschalck van MOBILAB, “Tot nu toe vallen kinderen uit de boot, de bestaande staprobots zijn voor hen niet geschikt. Terwijl het juist de kinderen zijn die nog een heel leven voor zich hebben. Het is voor hen, hun ouders en heel de maatschappij belangrijk dat ze terug meekunnen, dat ze naar school kunnen gaan, zich kunnen uitleven in een hobby…. De nieuwe technologieën bieden mogelijkheden waar we een aantal jaren geleden alleen van konden dromen. Die kansen moeten we grijpen, voor iedereen.”

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits: “Innovatie en technologie zijn een enorme meerwaarde voor de medische sector. Voor volwassenen met bewegingsproblemen door hersenschade bestaan al langer hulpmiddelen zoals een staprobot. Voor kinderen bestaat dit nog niet. Door te investeren in dit project geven we die kinderen zoveel extra mogelijkheden en kansen.”

MOTION wordt gerealiseerd binnen het meerjarig Interreg 2 Zeeën programma. Het project situeert zich op het snijvlak van de domeinen gepersonaliseerde geneeskunde, “exo-skeletten” en “robotica”. Drie Vlaamse kennisinstellingen (Centexbel, KU Leuven Campus Geel, Thomas More-MOBILAB), één Vlaams revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren (Pulderbos) en één Vlaams bedrijf (Ortho-Medico nv Benelux) slaan in dit project de handen in elkaar met Franse, Nederlandse en Engelse organisaties. Het MOTION-project heeft een totale kostprijs van 7,5 miljoen euro. Het project kan daarbij rekenen op een ondersteuning van 4,4 miljoen euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Meer info: www.motion-interreg.eu  en https://www.interreg2seas.eu/nl/MOTION

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderdagverblijf het Hummelhof, afdeling van de Hummeltjes vzw, in Sint-Truiden

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 680.000 euro voor een nieuwbouw van het kinderdagverblijf het Hummelhof in het kader van het project Buur & Berg in Sint-Truiden. Het kinderdagverblijf is nu gevestigd in de Rummenweg maar moet de site op termijn verlaten. De verhuurder, het Sint-Trudoziekenhuis, heeft op termijn andere plannen met de lokalen.

Nog eens 240 onthaalouders krijgen werknemersstatuut

240 VTE onthaalouders kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maken Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Opgroeien bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon.

4 x meer tong in de Ierse Zee voor onze Belgische vissers vanaf 1 juli, ook de onderhandelingen voor de visquota voor 2025 opgestart

Het is bevestigd. Er is een akkoord tussen de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk zodat onze Belgische vissers vanaf juli 4 keer meer dan tong mogen vangen in de Ierse Zee. Uit een nieuw wetenschappelijk rapport, dat onlangs is verschenen, blijkt dat het tongbestand in de Ierse Zee in opmerkelijk betere toestand dan eerst werd aangenomen. Op vraag van minister Crevits hebben de resultaten van de studie al een tastbaar gevolg voor het visquotum voor dit jaar. Tijdens deze raad bespraken de lidstaten het voortgangsrapport van de Commissie dat stelde dat meer bestanden zich op duurzaam niveau bevinden. De ministers startten ook de gesprekken voor de vangstmogelijkheden in 2025.