1,5 miljoen euro voor Artificiële Intelligentie en Cybersecurity in West-Vlaanderen

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk Hilde Crevits voorziet in 1,5 miljoen euro steun voor extra opleidingen rond Artificiële Intelligentie en Cybersecurity in het hoger onderwijs in West-Vlaanderen. Howest, Vives, KU Leuven Campus Kulak Kortrijk, KU Leuven Campus Brugge en UGent Campus Kortrijk kunnen met die middelen extra opleidingen uitbouwen. Dat is belangrijk voor de bijscholing van personeelsleden van de West-Vlaamse bedrijven.  Dat heeft minister Crevits in Izegem bekend gemaakt op het Nieuwjaarstrefpunt van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen.

De economische barometer voor West-Vlaanderen staat positief. De West-Vlaamse bedrijfsleiders hebben vertrouwen en ook het consumentenvertrouwen is hoog. Maar er is ook de arbeidskrapte, zeker in het zuiden van de provincie. Daarom is het belangrijk om de braindrain in de provincie tegen te gaan. West-Vlaamse jongeren pakken elke zondag hun koffer om naar hun kot te gaan, maar na de studies keren die studenten en hun koffers vaak niet meer terug. Ze blijven hangen in de provincie waar ze studeerden. Dit ondergraaft de uitbouw van een kenniseconomie in West-Vlaanderen. Geschikte kandidaten voor vacatureszijn niet gemakkelijk te vinden, in het bijzonder hogere en gespecialiseerde profielen.

Bijscholen is belangrijk. Om het levenslang leren te ondersteunen krijgt het hoger onderwijs in West-Vlaanderen 1,5 miljoen euro voor postgraduaten en ma-na-ma’s gericht op de uitdagingen rond digitalisering: artificiële intelligentie en cybersecurity. Het doel is een versterkt aanbod aan gespecialiseerde opleidingen rond digitaal ondernemen, afgestemd op de noden van het bedrijfsleven. Deze opleidingen moeten aansluiten op de economische speerpunten in de provincie: mechatronica & industrie 4.0, voeding en gezondheid, nieuwe materialen en kunststoffen en de marine en maritieme sector.

 Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk Hilde Crevits: “De digitalisering in de bedrijven, in de samenleving gaat bijzonder snel. Kwalitatieve bijscholingen in het kader van levenslang leren worden alsmaar belangrijker. Zeker in West-Vlaanderen, waar de krapte op de arbeidsmarkt voelbaar is. Met de steun van 1,5 miljoen euro kunnen de onderwijsinstellingen investeren in bijkomende opleidingen met artificiële intelligentie en cybersecurity in de hoofdrol. De recente gebeurtenissen bij Picanol in Ieper tonen het belang hiervan aan.”

Nieuws

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Heuvelland niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Heuvelland Wieland De Meyer niet te benoemen na een ongunstige adviezen van zowel de procureur des Konings West-Vlaanderen, de procureur-generaal van het Hof van Beroep te Gent, het Agentschap Binnenlands Bestuur als de West-Vlaamse gouverneur.

Moeilijkere integratie van vrouwen en kinderen met een buitenlandse herkomst: minister Crevits voorziet in meer ondersteuning voor steden en gemeenten.

Vanaf 2026 komt er vanuit Vlaanderen meer ondersteuning en begeleiding voor gemeenten en steden voor de integratie van vrouwen en meisjes van buitenlandse herkomst. De focus zal liggen op Nederlands, werk en onderwijs als aandachtsdomeinen. Dat heeft Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits beslist in het kader van het nieuw sociaal cohesieplan. Het moet meer vrouwen met een buitenlandse herkomst een volwaardige positie geven in onze samenleving met meer kansen om te participeren. 

Voortrekker in Europa: Vlaanderen start met de uitrol van inburgeringstrajecten in het land van herkomst

Vanaf dit najaar wil Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits officieel starten met voortrajecten voor nieuwkomers in het land van herkomst. De Vlaamse Regering heeft de maatregel goedgekeurd. Het gaat over trajecten voor personen die omwille van gezinshereniging of arbeidsmigratie naar Vlaanderen willen komen. De nieuwkomers zullen een digitale cursus maatschappelijke oriëntatie aangeboden krijgen zodat ze al een beeld hebben van onze samenleving en ze beter voorbereid zijn als ze naar Vlaanderen komen. De lancering van de trajecten volgt na 3 proefprojecten.