1,5 miljoen euro voor Artificiële Intelligentie en Cybersecurity in West-Vlaanderen

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk Hilde Crevits voorziet in 1,5 miljoen euro steun voor extra opleidingen rond Artificiële Intelligentie en Cybersecurity in het hoger onderwijs in West-Vlaanderen. Howest, Vives, KU Leuven Campus Kulak Kortrijk, KU Leuven Campus Brugge en UGent Campus Kortrijk kunnen met die middelen extra opleidingen uitbouwen. Dat is belangrijk voor de bijscholing van personeelsleden van de West-Vlaamse bedrijven.  Dat heeft minister Crevits in Izegem bekend gemaakt op het Nieuwjaarstrefpunt van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen.

De economische barometer voor West-Vlaanderen staat positief. De West-Vlaamse bedrijfsleiders hebben vertrouwen en ook het consumentenvertrouwen is hoog. Maar er is ook de arbeidskrapte, zeker in het zuiden van de provincie. Daarom is het belangrijk om de braindrain in de provincie tegen te gaan. West-Vlaamse jongeren pakken elke zondag hun koffer om naar hun kot te gaan, maar na de studies keren die studenten en hun koffers vaak niet meer terug. Ze blijven hangen in de provincie waar ze studeerden. Dit ondergraaft de uitbouw van een kenniseconomie in West-Vlaanderen. Geschikte kandidaten voor vacatureszijn niet gemakkelijk te vinden, in het bijzonder hogere en gespecialiseerde profielen.

Bijscholen is belangrijk. Om het levenslang leren te ondersteunen krijgt het hoger onderwijs in West-Vlaanderen 1,5 miljoen euro voor postgraduaten en ma-na-ma’s gericht op de uitdagingen rond digitalisering: artificiële intelligentie en cybersecurity. Het doel is een versterkt aanbod aan gespecialiseerde opleidingen rond digitaal ondernemen, afgestemd op de noden van het bedrijfsleven. Deze opleidingen moeten aansluiten op de economische speerpunten in de provincie: mechatronica & industrie 4.0, voeding en gezondheid, nieuwe materialen en kunststoffen en de marine en maritieme sector.

 Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk Hilde Crevits: “De digitalisering in de bedrijven, in de samenleving gaat bijzonder snel. Kwalitatieve bijscholingen in het kader van levenslang leren worden alsmaar belangrijker. Zeker in West-Vlaanderen, waar de krapte op de arbeidsmarkt voelbaar is. Met de steun van 1,5 miljoen euro kunnen de onderwijsinstellingen investeren in bijkomende opleidingen met artificiële intelligentie en cybersecurity in de hoofdrol. De recente gebeurtenissen bij Picanol in Ieper tonen het belang hiervan aan.”

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.