1 miljoen Europese middelen voor West-Vlaanderen in kader van Brexit

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voorziet in een budget van 1 miljoen euro voor West-Vlaamse initiatieven in het kader van de Brexit. Tot begin april kunnen er vanuit de sectoren voeding, kunststoffen, rubber en textiel en machinebouw projecten ingediend worden in het kader van een internationale strategie. Die sectoren lopen in West-Vlaanderen het grootste risico op het vlak van export- en banenverlies.

Eind dit jaar zal er al dan niet een akkoord zijn tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk hoe zij vanaf 1 januari 2021 zullen samenwerken. In beide situaties zullen er gevolgen zijn voor bedrijven. Bedrijven moeten zich daarop voorbereiden.

Voor West-Vlaanderen maakt het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 1 miljoen euro vrij voor de meest kwetsbare sectoren n.a.v. de Brexit, met name voeding, kunststoffen, rubber en textiel en machinebouw. Bedrijven kunnen zich tot 21 februari aanmelden en hebben dan tot 3 april tijd om een uitgewerkt projectvoorstel indienen.

Welke projecten komen in aanmerking?

  • Projecten die aanpassingen van bedrijfsstrategieën voor ogen hebben.
  • Projecten die erop gericht zijn om filialen van internationale bedrijven in West-Vlaanderen te houden.
  • Projecten die buitenlandse bedrijven aantrekken die zich vanwege de Brexit wensen te herlokaliseren naar West-Vlaanderen.

 

Geselecteerde projecten moeten ook passen in het bestaande strategisch plan West Deal. Dat is een plan van de provincie en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM die een duurzame economie in West-Vlaanderen wil realiseren.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Brexit is een realiteit. Wat ook de uitkomst van de onderhandelingen is tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, bedrijven zullen gevolgen ondervinden. West-Vlaanderen is de provincie die het hardst kan worden getroffen door de Brexit. De Europese middelen zijn gericht op de meest kwetsbare sectoren van de West-Vlaamse economie: voeding, kunststoffen, rubber en textiel en machinebouw. Het is belangrijk om vanuit West-Vlaanderen een duidelijke internationale strategie te hebben om deze uitdaging aan te pakken.”

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.