1 miljoen Europese middelen voor West-Vlaanderen in kader van Brexit

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voorziet in een budget van 1 miljoen euro voor West-Vlaamse initiatieven in het kader van de Brexit. Tot begin april kunnen er vanuit de sectoren voeding, kunststoffen, rubber en textiel en machinebouw projecten ingediend worden in het kader van een internationale strategie. Die sectoren lopen in West-Vlaanderen het grootste risico op het vlak van export- en banenverlies.

Eind dit jaar zal er al dan niet een akkoord zijn tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk hoe zij vanaf 1 januari 2021 zullen samenwerken. In beide situaties zullen er gevolgen zijn voor bedrijven. Bedrijven moeten zich daarop voorbereiden.

Voor West-Vlaanderen maakt het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 1 miljoen euro vrij voor de meest kwetsbare sectoren n.a.v. de Brexit, met name voeding, kunststoffen, rubber en textiel en machinebouw. Bedrijven kunnen zich tot 21 februari aanmelden en hebben dan tot 3 april tijd om een uitgewerkt projectvoorstel indienen.

Welke projecten komen in aanmerking?

  • Projecten die aanpassingen van bedrijfsstrategieën voor ogen hebben.
  • Projecten die erop gericht zijn om filialen van internationale bedrijven in West-Vlaanderen te houden.
  • Projecten die buitenlandse bedrijven aantrekken die zich vanwege de Brexit wensen te herlokaliseren naar West-Vlaanderen.

 

Geselecteerde projecten moeten ook passen in het bestaande strategisch plan West Deal. Dat is een plan van de provincie en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM die een duurzame economie in West-Vlaanderen wil realiseren.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Brexit is een realiteit. Wat ook de uitkomst van de onderhandelingen is tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, bedrijven zullen gevolgen ondervinden. West-Vlaanderen is de provincie die het hardst kan worden getroffen door de Brexit. De Europese middelen zijn gericht op de meest kwetsbare sectoren van de West-Vlaamse economie: voeding, kunststoffen, rubber en textiel en machinebouw. Het is belangrijk om vanuit West-Vlaanderen een duidelijke internationale strategie te hebben om deze uitdaging aan te pakken.”

Nieuws

Vlaams minister Hilde Crevits kent zo’n 360.000 euro subsidie toe voor de herstelling en renovatie van 3 kerken in West-Vlaanderen

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits maakt in totaal zo’n 360.000 euro vrij voor renovatiewerken aan de Sint-Medarduskerk in Eernegem, de Sint-Aldegondiskerk in Zwevezele en de Sint-Petrus en Pauluskerk in Roeselare. De middelen hebben als doel de lokale besturen of kerkfabrieken te ondersteunen bij het onderhouden van hun kerken. Ze kunnen telkens rekenen op een subsidie van 30% van de totale kostprijs.

200 nieuwe jobs in de maatwerkbedrijven

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits zet een ambitieuze koers uit voor de toekomst en de versterking van de sociale economie in Vlaanderen. Vlaams minister Hilde Crevits bevoegd voor Sociale Economie, kondigt in een eerste fase een investering van 6 miljoen euro aan in de maatwerkbedrijven, wat zal leiden tot de creatie van 200 nieuwe jobs in de sector.

Minister Crevits vernietigt besluit van kerkfabriek in Maasmechelen om perceel te verkopen aan projectontwikkelaar