1 miljoen Europese middelen voor West-Vlaanderen in kader van Brexit

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voorziet in een budget van 1 miljoen euro voor West-Vlaamse initiatieven in het kader van de Brexit. Tot begin april kunnen er vanuit de sectoren voeding, kunststoffen, rubber en textiel en machinebouw projecten ingediend worden in het kader van een internationale strategie. Die sectoren lopen in West-Vlaanderen het grootste risico op het vlak van export- en banenverlies.

Eind dit jaar zal er al dan niet een akkoord zijn tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk hoe zij vanaf 1 januari 2021 zullen samenwerken. In beide situaties zullen er gevolgen zijn voor bedrijven. Bedrijven moeten zich daarop voorbereiden.

Voor West-Vlaanderen maakt het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 1 miljoen euro vrij voor de meest kwetsbare sectoren n.a.v. de Brexit, met name voeding, kunststoffen, rubber en textiel en machinebouw. Bedrijven kunnen zich tot 21 februari aanmelden en hebben dan tot 3 april tijd om een uitgewerkt projectvoorstel indienen.

Welke projecten komen in aanmerking?

  • Projecten die aanpassingen van bedrijfsstrategieën voor ogen hebben.
  • Projecten die erop gericht zijn om filialen van internationale bedrijven in West-Vlaanderen te houden.
  • Projecten die buitenlandse bedrijven aantrekken die zich vanwege de Brexit wensen te herlokaliseren naar West-Vlaanderen.

 

Geselecteerde projecten moeten ook passen in het bestaande strategisch plan West Deal. Dat is een plan van de provincie en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM die een duurzame economie in West-Vlaanderen wil realiseren.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Brexit is een realiteit. Wat ook de uitkomst van de onderhandelingen is tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, bedrijven zullen gevolgen ondervinden. West-Vlaanderen is de provincie die het hardst kan worden getroffen door de Brexit. De Europese middelen zijn gericht op de meest kwetsbare sectoren van de West-Vlaamse economie: voeding, kunststoffen, rubber en textiel en machinebouw. Het is belangrijk om vanuit West-Vlaanderen een duidelijke internationale strategie te hebben om deze uitdaging aan te pakken.”

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderdagverblijf het Hummelhof, afdeling van de Hummeltjes vzw, in Sint-Truiden

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 680.000 euro voor een nieuwbouw van het kinderdagverblijf het Hummelhof in het kader van het project Buur & Berg in Sint-Truiden. Het kinderdagverblijf is nu gevestigd in de Rummenweg maar moet de site op termijn verlaten. De verhuurder, het Sint-Trudoziekenhuis, heeft op termijn andere plannen met de lokalen.

Nog eens 240 onthaalouders krijgen werknemersstatuut

240 VTE onthaalouders kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maken Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Opgroeien bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon.

4 x meer tong in de Ierse Zee voor onze Belgische vissers vanaf 1 juli, ook de onderhandelingen voor de visquota voor 2025 opgestart

Het is bevestigd. Er is een akkoord tussen de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk zodat onze Belgische vissers vanaf juli 4 keer meer dan tong mogen vangen in de Ierse Zee. Uit een nieuw wetenschappelijk rapport, dat onlangs is verschenen, blijkt dat het tongbestand in de Ierse Zee in opmerkelijk betere toestand dan eerst werd aangenomen. Op vraag van minister Crevits hebben de resultaten van de studie al een tastbaar gevolg voor het visquotum voor dit jaar. Tijdens deze raad bespraken de lidstaten het voortgangsrapport van de Commissie dat stelde dat meer bestanden zich op duurzaam niveau bevinden. De ministers startten ook de gesprekken voor de vangstmogelijkheden in 2025.