238 bedrijven hebben een achtergestelde lening gevraagd, eerste goedkeuringen al achter de rug

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Al 238 bedrijven, waarvan 144 kmo’s en 94 start- en scale-ups, hebben achtergestelde leningen gevraagd voor een totaalbedrag van ruim 126 miljoen euro. 20 bedrijven hebben een lening van 2 miljoen euro of meer gevraagd. Gemiddeld vraagt een ondernemer een lening van 533.000 euro. Ondertussen werden op heel korte termijn de eerste aanvragen al goedgekeurd. Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits kunnen die achtergestelde leningen sinds 5 mei 2020 aangevraagd worden. Na bijkomende onderhandelingen met Europa is het maximumbedrag voor een achtergestelde lening bij PMV opgetrokken tot 2,8 miljoen euro.

Voor veel bedrijven zal de impact van de coronacrisis heel wat langer dan enkele weken voelbaar zijn. Om bedrijven ook op een termijn van meer dan een jaar verder te kunnen ondersteunen en voor de nodige financiële buffers te zorgen, is er de achtergestelde lening voor start-ups, scale-ups, kmo’s en zelfstandigen. Dat zijn leningen op een termijn van 3 jaar met een maximum van 2,8 miljoen euro. Samen met een private investeerder kan dat zelfs tot maximum 4,3 miljoen euro.

Op dit moment zijn er al 238 aanvragen voor achtergestelde leningen, 144 van kmo’s en 94 van start- en scale-ups. In totaal gaat het om 126.402.965 euro, waarvan 66.349.079 euro voor kmo’s en 60.053.886 euro voor start- en scale-ups. 20 bedrijven hebben een lening van 2 miljoen euro of meer gevraagd. Het gemiddelde bedrag is 533.346 euro. Voor kmo’s is het gemiddelde bedrag dat geleend wordt 460.757 euro, voor start- en scale-ups is dat gemiddeld 645.741 euro. Ondertussen werden op deze korte termijn ook al de eerste aanvragen goedgekeurd.

Bedrijven kunnen nog steeds een aanvraag doen voor een achtergestelde lening via https://www.pmv.eu/nl/maatregelen-van-pmv-tegen-de-impact-van-het-coronavirus

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “In crisistijden moet je snel handelen. Met de hinder- en compensatiepremie hebben we voor veel bedrijven op korte termijn een ondersteunende maatregel om enkele vaste kosten te kunnen blijven betalen. Maar veel bedrijven zullen nog maanden en soms zelfs jaren nood hebben aan extra kapitaal om deze crisis te boven te komen. Zo hebben al 238 bedrijven een aanvraag gedaan voor een achtergestelde lening, in totaal gaat het om een bedrag van 126 miljoen euro. Bedrijven kunnen nog steeds een aanvraag doen voor een lening op een termijn van 3 jaar tot 4,3 miljoen euro (samen met een private investeerder).”

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.