25 ton aardappelen per week voor de voedselbanken

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Op voorstel van Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits zal Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel- en verwerking, wekelijks 25 ton aardappelen verdelen via de voedselbanken. Door de maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis kampt de aardappelsector met heel wat overschotten en op deze manier krijgt een deel van de aardappelstock alsnog een bestemming. Vandaag vertrekt vanuit het centrale depot van de voedselbanken in Grimbergen de eerste 25 ton aardappelen naar de lokale verdeelpunten.

De Belgische aardappelsector exporteert naar meer dan 160 landen over de hele wereld. Doordat de horeca in binnen- en buitenland minder aardappelproducten afneemt, blijft de aardappelsector met heel wat niet-verwerkbare aardappelen zitten. Om daar deels aan tegemoet te komen, zal de sector tot eind mei 25 ton aardappelen per week wassen, verpakken en ter beschikking stellen van de voedselbanken.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “Onze aardappeltelers blijven door de genomen maatregelen met een grote stock zitten. Om te vermijden dat al dat uitstekend voedsel, waar ze zo hard voor gewerkt hebben, verloren gaat, hebben we een overeenkomst gesloten met Belgapom om 25 ton aardappelen per week te schenken aan de voedselbanken. Op die manier zullen gezinnen in armoede wekelijks voorzien worden van verse, lokale aardappelen. Een positieve actie in moeilijke tijden.”

Romain Cools, algemeen secretaris Belgapom: “Door de coronacrisis is er momenteel een overaanbod van aardappelen. De sector doet zijn best om zoveel mogelijk aardappelen een bestemming als voedsel te laten vinden. Onze ganse aardappelketen is blij dat dankzij deze actie toch ook een deel van de aardappelgewassen naar de 460 verdeelpunten van Belgische voedselbanken kan beleverd worden gedurende de komende weken. Op die manier dragen we ook een steentje bij om de zwaksten in onze maatschappij lekkere en gezonde aardappelen te bezorgen.”

Nieuws

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Heuvelland niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Heuvelland Wieland De Meyer niet te benoemen na een ongunstige adviezen van zowel de procureur des Konings West-Vlaanderen, de procureur-generaal van het Hof van Beroep te Gent, het Agentschap Binnenlands Bestuur als de West-Vlaamse gouverneur.

Moeilijkere integratie van vrouwen en kinderen met een buitenlandse herkomst: minister Crevits voorziet in meer ondersteuning voor steden en gemeenten.

Vanaf 2026 komt er vanuit Vlaanderen meer ondersteuning en begeleiding voor gemeenten en steden voor de integratie van vrouwen en meisjes van buitenlandse herkomst. De focus zal liggen op Nederlands, werk en onderwijs als aandachtsdomeinen. Dat heeft Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits beslist in het kader van het nieuw sociaal cohesieplan. Het moet meer vrouwen met een buitenlandse herkomst een volwaardige positie geven in onze samenleving met meer kansen om te participeren. 

Voortrekker in Europa: Vlaanderen start met de uitrol van inburgeringstrajecten in het land van herkomst

Vanaf dit najaar wil Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits officieel starten met voortrajecten voor nieuwkomers in het land van herkomst. De Vlaamse Regering heeft de maatregel goedgekeurd. Het gaat over trajecten voor personen die omwille van gezinshereniging of arbeidsmigratie naar Vlaanderen willen komen. De nieuwkomers zullen een digitale cursus maatschappelijke oriëntatie aangeboden krijgen zodat ze al een beeld hebben van onze samenleving en ze beter voorbereid zijn als ze naar Vlaanderen komen. De lancering van de trajecten volgt na 3 proefprojecten.