25 ton aardappelen per week voor de voedselbanken

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Op voorstel van Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits zal Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel- en verwerking, wekelijks 25 ton aardappelen verdelen via de voedselbanken. Door de maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis kampt de aardappelsector met heel wat overschotten en op deze manier krijgt een deel van de aardappelstock alsnog een bestemming. Vandaag vertrekt vanuit het centrale depot van de voedselbanken in Grimbergen de eerste 25 ton aardappelen naar de lokale verdeelpunten.

De Belgische aardappelsector exporteert naar meer dan 160 landen over de hele wereld. Doordat de horeca in binnen- en buitenland minder aardappelproducten afneemt, blijft de aardappelsector met heel wat niet-verwerkbare aardappelen zitten. Om daar deels aan tegemoet te komen, zal de sector tot eind mei 25 ton aardappelen per week wassen, verpakken en ter beschikking stellen van de voedselbanken.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “Onze aardappeltelers blijven door de genomen maatregelen met een grote stock zitten. Om te vermijden dat al dat uitstekend voedsel, waar ze zo hard voor gewerkt hebben, verloren gaat, hebben we een overeenkomst gesloten met Belgapom om 25 ton aardappelen per week te schenken aan de voedselbanken. Op die manier zullen gezinnen in armoede wekelijks voorzien worden van verse, lokale aardappelen. Een positieve actie in moeilijke tijden.”

Romain Cools, algemeen secretaris Belgapom: “Door de coronacrisis is er momenteel een overaanbod van aardappelen. De sector doet zijn best om zoveel mogelijk aardappelen een bestemming als voedsel te laten vinden. Onze ganse aardappelketen is blij dat dankzij deze actie toch ook een deel van de aardappelgewassen naar de 460 verdeelpunten van Belgische voedselbanken kan beleverd worden gedurende de komende weken. Op die manier dragen we ook een steentje bij om de zwaksten in onze maatschappij lekkere en gezonde aardappelen te bezorgen.”

Nieuws

Minister Crevits neemt maatregelen om de werkdruk van het personeel in de woonzorgcentra te verlichten

Vandaag heeft de Vlaamse Regering op voorstel van minister Crevits verschillende maatregelen genomen om het personeel in de woonzorgcentra te versterken. Met deze maatregelen wil minister Crevits de werkdruk op de vloer verminderen. Het gaat onder meer over de financiële ondersteuning van jobstudenten deze zomer, de financiering van meer medewerkers in de basiszorg en de verhoging van de vergoeding van de anciënniteit. Daarnaast zet ze ook stappen om de schotten tussen de sectoren verder af te breken. Het gaat om een investering van 31 miljoen euro.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor UZ Leuven

UZ Leuven kan rekenen op 14,7 miljoen euro jaarlijkse investeringssteun voor belangrijke infrastructuurwerken. De Vlaamse Regering nam hierover vorig jaar al een eerste beslissing. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits keurde nu de finale voorstellen van de uitgewerkte dossiers goed. Er staan in Leuven belangrijke nieuwe bouwprojecten op stapel die belangrijk zijn voor de patiënten en het personeel.

Afgestudeerde studenten verpleegkunde krijgen opnieuw vergoeding van 1.000 euro

Elke bachelorstudent verpleegkunde die in het academiejaar 2023-2024 afstudeert, zal 1.000 euro ontvangen als tussenkomst in de onkosten van hun contractstage in het laatste jaar van hun opleiding. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist.