25 ton aardappelen per week voor de voedselbanken

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Op voorstel van Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits zal Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel- en verwerking, wekelijks 25 ton aardappelen verdelen via de voedselbanken. Door de maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis kampt de aardappelsector met heel wat overschotten en op deze manier krijgt een deel van de aardappelstock alsnog een bestemming. Vandaag vertrekt vanuit het centrale depot van de voedselbanken in Grimbergen de eerste 25 ton aardappelen naar de lokale verdeelpunten.

De Belgische aardappelsector exporteert naar meer dan 160 landen over de hele wereld. Doordat de horeca in binnen- en buitenland minder aardappelproducten afneemt, blijft de aardappelsector met heel wat niet-verwerkbare aardappelen zitten. Om daar deels aan tegemoet te komen, zal de sector tot eind mei 25 ton aardappelen per week wassen, verpakken en ter beschikking stellen van de voedselbanken.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “Onze aardappeltelers blijven door de genomen maatregelen met een grote stock zitten. Om te vermijden dat al dat uitstekend voedsel, waar ze zo hard voor gewerkt hebben, verloren gaat, hebben we een overeenkomst gesloten met Belgapom om 25 ton aardappelen per week te schenken aan de voedselbanken. Op die manier zullen gezinnen in armoede wekelijks voorzien worden van verse, lokale aardappelen. Een positieve actie in moeilijke tijden.”

Romain Cools, algemeen secretaris Belgapom: “Door de coronacrisis is er momenteel een overaanbod van aardappelen. De sector doet zijn best om zoveel mogelijk aardappelen een bestemming als voedsel te laten vinden. Onze ganse aardappelketen is blij dat dankzij deze actie toch ook een deel van de aardappelgewassen naar de 460 verdeelpunten van Belgische voedselbanken kan beleverd worden gedurende de komende weken. Op die manier dragen we ook een steentje bij om de zwaksten in onze maatschappij lekkere en gezonde aardappelen te bezorgen.”

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

Vlaams minister Hilde Crevits versterkt De Druglijn

De Druglijn kent een grote toename van hulpvragen van (jonge) mensen die middelen gebruiken. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. Mensen kunnen bij de Druglijn terecht voor vragen, een eerste advies en hulp met betrekking tot drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen. Om aan de stijgende nood tegemoet te komen, trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits 150.000 euro uit om de Druglijn te versterken, de bereikbaarheid te vergroten en zo meer mensen te kunnen helpen.