4,25 miljoen euro voor 9 nieuwe mobipunten in Vlaanderen

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits besteedt 4,25 miljoen euro uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) aan de realisatie van 9 mobipunten in Vlaanderen. Er zijn projecten goedgekeurd voor Asse, Weerde, Haacht, Wezembeek-Oppem, Sint-Genesius Rode, Vilvoorde, Ieper, Diksmuide en Veurne.  Mobipunten zijn plaatsen waar verschillende vervoersmogelijkheden en diensten worden aangeboden, meestal in de buurt van een station. Het doel is om tot meer duurzame verplaatsingen te komen.

Om de mobiliteit in Vlaanderen te verbeteren en duurzame verplaatsingen te promoten, stimuleert Vlaanderen steden en gemeenten om mobipunten te realiseren. Een mobipunt is een herkenbare plek met een aanbod aan verschillende vervoersmogelijkheden zoals openbaar vervoer, deelauto’s deelfietsen en ook diensten zoals laadpalen, een ophaalpunt voor pakjes of een fietsenherstelplaats. Mobipunten liggen meestal in de omgeving van een station wat de overstap tussen de verschillende vervoersmogelijkheden gemakkelijker maakt.

Vorig jaar werd een oproep gelanceerd om projecten in te dienen. 9 projecten werden nu goedgekeurd. Vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) wordt er 4,25 miljoen euro geïnvesteerd. De oproep was gericht op Mobipunten van minstens regionale schaal zodat ze een zekere schaalgrootte hebben.

De goedgekeurde projecten liggen in de Vlaamse Rand rond Brussel en in de Westhoek in West-Vlaanderen. Er zijn projecten in de gemeenten Asse, Sint-Genesius-Rode, Wezembeek-Oppem, Vilvoorde, Weerde, Haacht, Diksmuide, Ieper en Veurne.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Via een mobipunt wordt de overstap naar verschillende vervoersmogelijkheden beter mogelijk gemaakt. Het uiteindelijke doel is om mensen ertoe aan te zetten om meer gebruik te maken van meer duurzame transportmiddelen zoals openbaar vervoer, deelauto’s of deelfietsen. Het is positief dat er in deze EFRO-oproep verschillende projecten uit de Westhoek, en de Vlaamse Rand rond Brussel worden gesteund. In de Westhoek zijn er weinig alternatieven voor de eigen auto, wat tot vervoersarmoede leidt. De projecten in de Vlaamse Rand passen in de minder hinder-strategie bij de geplande werken aan de Ring rond Brussel.”  

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.