4 extra maatregelen om tewerkstellingsbeleid tijdens coronacrisis te versterken

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Door de coronacrisis is het voor bedrijven en zelfstandigen steeds moeilijker om de tewerkstelling van werknemers te behouden. Daarom heeft de Vlaamse regering vandaag op initiatief van Vlaams Minister van Werk Hilde Crevits beslist om vier tijdelijke maatregelen door te voeren in het algemene tewerkstellingsbeleid. Het gaat concreet over de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) voor zelfstandigen met een arbeidshandicap, de aanwervingsincentive voor langdurige werkzoekenden, de transitiepremie voor werkzoekenden die de stap naar het ondernemerschap willen zetten en de arbeidskaart voor economische migranten. 

  1. De Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) voor zelfstandigen

De Vlaamse Ondersteuningspremie ondersteunt zelfstandigen met een arbeidshandicap. Om in aanmerking te komen voor de premie moeten zelfstandigen met een arbeidshandicap aantonen dat hun netto-bedrijfsinkomen op jaarbasis hoog genoeg is. Ze moeten een minimum aan bedrijfsactiviteit kunnen bewijzen. Door de coronacrisis dreigt dit voor velen onmogelijk te worden. Daarom voorzien we nu in de mogelijkheid om het inkomen tijdens de crisismaanden niet mee in rekening te brengen zodat zelfstandigen met een arbeidshandicap ook in de toekomst beroep kunnen doen op de Vlaamse ondersteuningspremie.   

  1. Aanwervingsincentive voor langdurig werkzoekenden

De aanwervingsincentive voor langdurig werkzoekenden wil werkgevers stimuleren om mensen tussen de 25 en 55 jaar die minstens twee jaar bij VDAB zijn inschreven als niet-werkende werkzoekende aan te werven en duurzaam te werk te stellen. Werkgevers die werknemers uit deze doelgroep effectief aanwerven ontvangen een aanwervingspremie. De hoogte van die premie varieert al naargelang het aantal uren per week dat de betrokken werknemer effectief presteert.  Om te vermijden dat werkgevers door de coronacrisis bijkomend financieel verlies lijden door de mindere tewerkstelling van de werknemer, wordt de berekening van de premie gebaseerd op de maanden vóór de coronacrisis. 

  1. Transitiepremie naar ondernemerschap

De transitiepremie voor werkzoekende 45-plussers wil de overstap naar zelfstandig ondernemerschap bij deze doelgroep stimuleren. Door de coronapandemie wordt de opstart als zelfstandige echter bemoeilijkt. Kandidaat-ondernemers wachten liever nog even af om te starten als zelfstandige in hoofdberoep totdat de coronacrisis voorbij is. Daarom voorzien we in de mogelijkheid om bepaalde termijnen te verlengen, in het bijzonder de indienperiode voor aanvraagdossiers en de geldigheidsduur van het verplichte prestarterstraject. Beide zullen met drie maanden verlengd worden.

 

  1. Arbeidskaart voor economische migranten

Arbeidskaarten worden toegekend aan economische migranten uit ‘derde landen’ (niet-EU) voor een periode van maximum negentig dagen. Door de coronacrisis verkeren verschillende arbeidsmigranten niet in de mogelijkheid om tijdig naar hun land van herkomst terug te keren. Daarom maken we het nu mogelijk om het verblijf van arbeidsmigranten die omwille van uitzonderlijke redenen het land niet kunnen verlaten, te verlengen. Op die manier kunnen zij voor de duur van hun verblijf blijven werken.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “De coronacrisis heeft ook heel wat ingrijpende gevolgen voor het tewerkstellingsbeleid van Vlaamse werkgevers en zelfstandigen. Met de vier beschermende maatregelen die we doorvoeren willen we de negatieve impact van de crisismaanden waar mogelijk neutraliseren. We doen dit o.a. door de duurtijd van de crisisperiode niet mee te tellen bij bepaalde berekeningen of door bepaalde termijnen hiermee te verlengen. Zo zal de VOP voor zelfstandigen met een arbeidshandicap en de aanwervingsincentive voor langdurig werkzoekenden rekening houden met de mindere arbeidsactiviteit tijdens de crisisperiode. Arbeidskaarten voor economische migranten die niet kunnen terugkeren, worden dan weer verlengd. Zo geven we werkgevers en zelfstandigen meer flexibiliteit en ademruimte in hun tewerkstellingsbeleid.”

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.