“Visserij Verduurzaamt” breidt uit

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaanderen breidt het initiatief “Visserij Verduurzaamt” uit. Er zijn middelen toegekend voor 2 bijkomende projecten. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Bart Tommelein (Open VLD). 

Het initiatief “Visserij Verduurzaamt” werd midden juni 2018 gelanceerd en heeft als doel om het uithangbord te worden voor de Vlaamse visserij. Het gaat om een specifieke en objectieve erkenning die de visserijsector heeft ontwikkeld voor de inspanningen van de vloot. Op basis van 11 indicatoren zoals de staat van visbestanden, het brandstofverbruik, het dierenwelzijn en de gezondheid van de bemanning wordt een score toegekend.

Om deel te nemen aan het initiatief dienen rederijen aan een basisnorm te voldoen en een engagementsverklaring te onderschrijven dat ze zullen streven naar een hogere score. Ze kunnen daarvoor rekenen op de hulp van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). De erkenning “Visserij Verduurzaamt” kunnen ze zichtbaar maken op de veilklok en op facturen. 8 op de 10 vaartuigen zijn intussen betrokken in het initiatief.

Er zijn middelen toegekend voor 2 nieuwe projecten:

Voor “Visserij Verduurzaamt Support” werd 335.000 euro voorzien en het wordt uitgevoerd door het ILVO. Hierin worden acties ondernomen om het interne datasysteem verder uit te bouwen waarbij het objectieve en wetenschappelijk onderbouwde beoordelingssysteem up-to-date gehouden en geautomatiseerd wordt. Er worden verbetertrajecten voor vissersvaartuigen verder ontwikkeld om hen te stimuleren in te zetten op duurzame investeringen en technieken waarbij ze zelf op de website hun individuele vorderingen kunnen opvolgen.

Het tweede project is “Visserij Verduurzaamt Market” waarvoor 65.000 euro voorzien is en dat uitgevoerd wordt door de Rederscentrale. Hier ligt de focus op het kunnen benutten van dit erkenningssysteem op de markt. Tegelijk wordt ook de communicatie vanuit de sector richting visverwerking, maar ook richting kleinhandel en consument verder uitgebouwd.

Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits: “Duurzaamheid wint aan belang. Onze Vlaamse vissers zijn zich daar goed van bewust en leveren inspanningen op ecologisch, sociaal en economisch vlak. Tot nu lag de focus bij het project “Visserij Verduurzaamt” vooral op de vissersvaartuigen en hun bemanning. We willen in de toekomst acties ondernemen voor de consument zodat die goed weet dat de vis op hun bord duurzaam gevangen is.”

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.