Aantal aanvragen online opleidingen VDAB piekt

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Sinds 16 maart 2020 werden bijna 19.000 online opleidingen bij VDAB aangevraagd, dat zijn er bijna 4 keer zoveel in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Toen ging het om ruim 5.000 aanvragen. Op vraag van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits heeft VDAB haar aanbod aan online opleidingen, webinars, workshops en coaches dan ook extra in de kijker gezet bij de start van de Corona-Crisis. Dit als extra maatregel voor werknemers of werkzoekenden om hun loopbaan in handen te nemen. Een aanpak die loont. Deze aanvragen zijn goed voor 10.633 unieke cursisten, of bijna 2.500 meer dan vorig jaar. De populairste opleidingen zijn boekhouden, leren werken met excel en de recent gelanceerde opleiding ‘artificiële intelligentie’.

Het aanbod aan online opleidingen bij VDAB werd de laatste jaren drastisch uitgebreid. Ondertussen gaat het om meer dan 500 mogelijk online opleidingen, gaande van boekhouden, verschillende taalopleidingen tot computeropleidingen en de cursus artificiële intelligentie. Deze zijn steeds gratis en niet alleen voor werknemers maar ook voor werkzoekenden beschikbaar. Bij de start van de corona-crisis heeft Vlaams minister van Werk Hilde Crevits gevraagd aan VDAB heel haar online-aanbod maximaal in de kijker te zetten. Deze aanpak loont. Tussen 14 maart 2020 en 30 maart 2020 is er met 18.663 aangevraagde opleidingen en 10.633 unieke cursisten een piek. Ter vergelijking, in dezelfde periode vorig jaar waren er 5.145 aangevraagde opleidingen en 8.285 unieke cursisten.

De meest aangevraagde opleiding is ‘initiatie in boekhouden’. Deze opleiding werd sinds 16 maart meer dan 1.200 keer aangevraagd. Daarnaast volgen heel wat opleidingen over werken met excel, zoals berekeningen of draaitabellen maken. Ook Frans ‘algemene taalkennis’ is met 817 aanvragen populair. De cursus ‘artificiële intelligentie’ die eind vorig jaar werd gelanceerd, werd al meer dan 800 keer aangevraagd.

Opvallend is ook de wijze waarop mensen naar de opleidingen worden toegeleid. Sinds 16 maart 2020 werden 6 op de 10 mensen via de campagne op sociale media naar het opleidingenaanbod geleid. Vorig jaar werden 8 op de 10 mensen via een zoekopdracht naar het aanbod geleid.

Gedelegeerd bestuurder VDAB, Wim Adriaens: “Dat loopbanen voortdurend in beweging zijn, ervaren vele werknemers vandaag aan den lijve. Maar juist wanneer de toekomst onzeker is, is het belangrijk om bij te blijven. Door jezelf om- en bij te scholen geef je jezelf meer garanties voor de toekomst. Daarom biedt VDAB opleidingen aan: gratis online opleidingen die je wanneer je maar wil van thuis uit kan volgen. VDAB breidde haar aanbod in het afgelopen half jaar uit tot 500 online modules. Wie wil kan dus aan het binge-leren.”

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Het is positief dat werknemers en werkzoekenden hun loopbaan in handen nemen en deze periode gebruiken om competenties en vaardigheden te versterken of nieuwe kennis te verwerven. Uit onderzoek weten we dat tijd vaak een drempel vormt tot een leven lang te leren of bij te scholen. Uiteraard is dit in deze crisis niet voor iedereen mogelijk vanwege de zorg voor familieleden of werk maar dat neemt niet weg dat het voor VDAB een opportuniteit is om hun aanbod aan elke burger kenbaar te maken.”

Meer info: https://www.vdab.be/onlineleren

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.