Aanvraag compensatiepremie kan vanaf 4 mei

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vanaf vandaag, maandag 4 mei, kunnen ondernemingen de compensatiepremie aanvragen bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen VLAIO. Vandaag kan dat voor wie zich vooraf al heeft aangemeld. Vanaf morgen kan het voor iedereen. Dat maakt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits bekend. Deze eenmalige premie van 3000 euro gaat naar ondernemingen die niet verplicht werden om te sluiten, maar een zwaar omzetverlies hebben geleden, minstens 60% die het gevolg zijn van de genomen coronamaatregelen.

Vanaf vandaag zal de compensatiepremie van 3000 euro kunnen worden aangevraagd door de ondernemers die zich vooraf hebben aangemeld. Zij krijgen een mail met een link om de premie aan te vragen. Vanaf morgen, dinsdag 5 mei, zal iedereen de premie kunnen aanvragen via vlaio.be/coronacompensatiepremie.  Bedrijven die de premie aanvragen moeten de omzetdaling die het gevolg zijn van de genomen coronamaatregelen ook aantonen. Deze week zullen de eerste betalingen al gebeuren.

Het gaat om bedrijven in bijvoorbeeld de evenementensector waar ook veel freelancers werken, maar ook verhuurbedrijven of cateraars. Of medische en paramedische beroepen zoals kinesitherapeuten en logopedisten. Maar ook winkels in essentiële diensten zoals een pralinewinkel of wijnhandelaar die heel wat minder bezoekers over de vloer krijgen en dus een veel lagere omzet hebben. Net zoals schilders of loodgieters die enkel nog dringende herstellingswerken mogen uitvoeren.

Hoe ziet de compensatiepremie eruit?

  • Het is een éénmalige compensatiepremie van 3.000 euro
  • De omzetdaling is minstens 60% in de periode tussen 14 maart 2020 en 30 april 2020 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (of een andere relevante periode)
  • De omzetdaling is het gevolg van de genomen coronamaatregelen
  • Voor starters gaat het om een omzetdaling van minstens 60% ten opzichte van hun neergelegd financieel plan

Voor zelfstandigen in bijberoep is de hoogte van de premie afhankelijk van hun beroepsinkomen. Als een zelfstandige met een beroepsinkomen van meer dan 13.993,78 euro  kunnen ze een beroep doen op de premie van 3.000 euro.  Als zij een inkomen hebben tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro dan kunnen ze een beroep doen op een compensatiepremie van 1.500 euro. De premie van 1.500 euro geldt ook voor dezelfde groep zelfstandigen in bijberoep die verplicht moeten sluiten.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “We nemen een batterij aan maatregelen om onze ondernemingen tijdens deze crisis op korte en lange termijn te steunen. Vanaf vandaag kan de compensatiepremie worden aangevraagd door ondernemingen die niet moesten sluiten maar een zwaar omzetverlies hebben geleden. Met deze premie komen we tegemoet aan de moeilijke tijden die onze ondernemingen momenteel doormaken.”

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.