Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits is er een akkoord over de handelshuur. Door de coronacrisis hebben veel handelaars hun pand verplicht moeten sluiten, terwijl de betaling van de huur verder loopt. De Vlaamse overheid engageert zich om maximum 2 maanden huur als lening te geven aan de huurder op voorwaarde dat ook de verhuurder 1 of 2 maanden huur kwijtscheldt. Zo kunnen huurders tot 25.000 euro lenen aan een rente van 2% en moet pas na 6 maanden gestart worden met de terugbetaling.
Heel wat handelaars en horeca-uitbaters hebben naar aanleiding van de coronamaatregelen hun locatie verplicht moeten sluiten. Toch moet de huur voor die locatie vaak volledig verder betaald worden. 95% van de handelaars die bijvoorbeeld hun winkelpand of café huren, betalen huurprijzen die lager zijn dan 10.000 euro. Om ondernemers in deze moeilijke tijden te ondersteunen bij de betaling van hun handelshuur heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits nu een kader uitgewerkt om die betaling voor 3 of 4 maanden op te schorten.
De Vlaamse overheid engageert zich nu om tot maximum 2 maanden huur als lening te geven aan de huurder op voorwaarde dat de verhuurder ook 1 of 2 maanden huur kwijtscheldt. Vanaf de maand april 2020 kan er opschorting van de betaling zijn voor een periode van minstens 3 en maximum 4 maanden huur. Als de verhuurder 1 of 2 maanden huur kwijtscheldt, kan de huurder voor de betaling van maximum 2 maanden huur terecht bij de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen voor een lening. Die lening bedraagt maximaal 25.000 euro over een periode van 2 jaar en dient terug betaald te worden in maximum 18 maanden. De terugbetalingen zelf moeten maar starten na 6 maanden. De rente, inclusief bankkosten, bedraagt 2%. Enkel ondernemers die naar aanleiding van de coronamaatregelen verplicht hun locatie moe(s)ten sluiten, kunnen een beroep doen op dit systeem. De voorwaarde is dat de onderneming geen huurachterstallen mag hebben op 15 maart 2020.
Het is de bedoeling dat de banken als loket kunnen optreden om de aanvragen te behandelen en in te staan voor de betalingen en de opvolging van de terugbetaling. De overige kosten en eventuele verliezen zijn voor rekening van de Vlaamse overheid.
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Veel handelaars hebben de afgelopen weken hun locatie verplicht moeten sluiten of moeten die nog steeds sluiten naar aanleiding van de coronamaatregelen. Ondertussen moeten ze vaak wel de huur verder betalen. Als Vlaamse overheid voorzien we nu in een lening tot maximum 25.000 euro voor huurders om de betaling van maximum 2 maanden huur te kunnen doen. Op voorwaarde dat er een overeenkomst is met de verhuurder om ook 1 of 2 maanden huur kwijt te schelden.”