akkoord over handelshuur

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits is er een akkoord over de handelshuur. Door de coronacrisis hebben veel handelaars hun pand verplicht moeten sluiten, terwijl de betaling van de huur verder loopt. De Vlaamse overheid engageert zich om maximum 2 maanden huur als lening te geven aan de huurder op voorwaarde dat ook de verhuurder 1 of 2 maanden huur kwijtscheldt. Zo kunnen huurders tot 25.000 euro lenen aan een rente van 2% en moet pas na 6 maanden gestart worden met de terugbetaling.

Heel wat handelaars en horeca-uitbaters hebben naar aanleiding van de coronamaatregelen hun locatie verplicht moeten sluiten. Toch moet de huur voor die locatie vaak volledig verder betaald worden. 95% van de handelaars die bijvoorbeeld hun winkelpand of café huren, betalen huurprijzen die lager zijn dan 10.000 euro. Om ondernemers in deze moeilijke tijden te ondersteunen bij de betaling van hun handelshuur heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits nu een kader uitgewerkt om die betaling voor 3 of 4 maanden op te schorten.

De Vlaamse overheid engageert zich nu om tot maximum 2 maanden huur als lening te geven aan de huurder op voorwaarde dat de verhuurder ook 1 of 2 maanden huur kwijtscheldt. Vanaf de maand april 2020 kan er opschorting van de betaling zijn voor een periode van minstens 3 en maximum 4 maanden huur. Als de verhuurder 1 of 2 maanden huur kwijtscheldt, kan de huurder voor de betaling van maximum 2 maanden huur terecht bij de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen voor een lening. Die lening bedraagt maximaal 25.000 euro over een periode van 2 jaar en dient terug betaald te worden in maximum 18 maanden. De terugbetalingen zelf moeten maar starten na 6 maanden. De rente, inclusief bankkosten, bedraagt 2%. Enkel ondernemers die naar aanleiding van de coronamaatregelen verplicht hun locatie moe(s)ten sluiten, kunnen een beroep doen op dit systeem. De voorwaarde is dat de onderneming geen huurachterstallen mag hebben op 15 maart 2020.

Het is de bedoeling dat de banken als loket kunnen optreden om de aanvragen te behandelen en in te staan voor de betalingen en de opvolging van de terugbetaling. De overige kosten en eventuele verliezen zijn voor rekening van de Vlaamse overheid.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Veel handelaars hebben de afgelopen weken hun locatie verplicht moeten sluiten of moeten die nog steeds sluiten naar aanleiding van de coronamaatregelen. Ondertussen moeten ze vaak wel de huur verder betalen. Als Vlaamse overheid voorzien we nu in een lening tot maximum 25.000 euro voor huurders om de betaling van maximum 2 maanden huur te kunnen doen. Op voorwaarde dat er een overeenkomst is met de verhuurder om ook 1 of 2 maanden huur kwijt te schelden.”

Nieuws

Europese visserijraad legt quota visvangst voor 2025 vast: meer tong, pladijs, zeeduivel, tarbot en wijting in de Noordzee, minder kabeljauw en tongschar

Op de Europese visserijraad in Brussel op 9 en 10 december bereikten de ministers een akkoord over de quota die de Europese vissers in de loop van 2025 kunnen gebruiken. De Vlaamse vissers mogen volgend jaar in de Noordzee meer tong, pladijs, zeeduivel, tarbot en wijting opvissen. De quota voor roggen blijven stabiel. Daarentegen is er minder kabeljauw en tongschar. In de westelijke wateren, een zone die bijzonder belangrijk is voor de vissers, zien we een daling van tong en pladijs. Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits dringt erop aan om in de toekomst de grote schommelingen in de wetenschappelijke adviezen aan te pakken.

Vlaamse overheid als voorbeeld-werkgever: Vlaams minister Hilde Crevits wil meer vrouwen in het topmanagement

Een efficiënte, performante en integere overheid en een overheid als aantrekkelijke werkgever met aandacht voor inclusie en diversiteit. Dat is de essentie van de beleidsnota 2024-2029 ‘bestuurszaken en audit Vlaamse overheid’ van Vlaams minister voor bestuurszaken Hilde Crevits. Zo moet de Vlaamse overheid de referentie-werkgever worden op vlak van gendergelijkheid. Er komt ook een nieuw dienstverleningscharter waarmee een persoonlijke dienstverlening met persoonlijk contact van de overheid wordt gegarandeerd,  een focus op kerntaken, toezicht op slankere raden van bestuur en strenge richtlijnen rond consultancy.

Vlaamse Regering verlengt steunmaatregelen opvang Oekraïners tot maart 2026

De Vlaamse Regering heeft beslist om de financiële ondersteuning van de publieke opvang en de begeleiding van vluchtelingen uit Oekraïne tot maart 2026 te verlengen en tegelijk een afbouwscenario uit te rollen in functie van het aflopen van het Europees ingestelde statuut voor tijdelijk ontheemden in maart 2026. Op die manier kunnen de lokale besturen de nodige stappen nemen. De regering maakt zo’n 38 miljoen euro vrij om de lokale besturen daarin te ondersteunen.