akkoord over handelshuur

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits is er een akkoord over de handelshuur. Door de coronacrisis hebben veel handelaars hun pand verplicht moeten sluiten, terwijl de betaling van de huur verder loopt. De Vlaamse overheid engageert zich om maximum 2 maanden huur als lening te geven aan de huurder op voorwaarde dat ook de verhuurder 1 of 2 maanden huur kwijtscheldt. Zo kunnen huurders tot 25.000 euro lenen aan een rente van 2% en moet pas na 6 maanden gestart worden met de terugbetaling.

Heel wat handelaars en horeca-uitbaters hebben naar aanleiding van de coronamaatregelen hun locatie verplicht moeten sluiten. Toch moet de huur voor die locatie vaak volledig verder betaald worden. 95% van de handelaars die bijvoorbeeld hun winkelpand of café huren, betalen huurprijzen die lager zijn dan 10.000 euro. Om ondernemers in deze moeilijke tijden te ondersteunen bij de betaling van hun handelshuur heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits nu een kader uitgewerkt om die betaling voor 3 of 4 maanden op te schorten.

De Vlaamse overheid engageert zich nu om tot maximum 2 maanden huur als lening te geven aan de huurder op voorwaarde dat de verhuurder ook 1 of 2 maanden huur kwijtscheldt. Vanaf de maand april 2020 kan er opschorting van de betaling zijn voor een periode van minstens 3 en maximum 4 maanden huur. Als de verhuurder 1 of 2 maanden huur kwijtscheldt, kan de huurder voor de betaling van maximum 2 maanden huur terecht bij de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen voor een lening. Die lening bedraagt maximaal 25.000 euro over een periode van 2 jaar en dient terug betaald te worden in maximum 18 maanden. De terugbetalingen zelf moeten maar starten na 6 maanden. De rente, inclusief bankkosten, bedraagt 2%. Enkel ondernemers die naar aanleiding van de coronamaatregelen verplicht hun locatie moe(s)ten sluiten, kunnen een beroep doen op dit systeem. De voorwaarde is dat de onderneming geen huurachterstallen mag hebben op 15 maart 2020.

Het is de bedoeling dat de banken als loket kunnen optreden om de aanvragen te behandelen en in te staan voor de betalingen en de opvolging van de terugbetaling. De overige kosten en eventuele verliezen zijn voor rekening van de Vlaamse overheid.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Veel handelaars hebben de afgelopen weken hun locatie verplicht moeten sluiten of moeten die nog steeds sluiten naar aanleiding van de coronamaatregelen. Ondertussen moeten ze vaak wel de huur verder betalen. Als Vlaamse overheid voorzien we nu in een lening tot maximum 25.000 euro voor huurders om de betaling van maximum 2 maanden huur te kunnen doen. Op voorwaarde dat er een overeenkomst is met de verhuurder om ook 1 of 2 maanden huur kwijt te schelden.”

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.