Bijna 28.000 online opleidingen bij VDAB in april

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Het aantal online opleidingen bij VDAB bereikt absolute records. In april 2020 waren er bijna 28.000 inschrijvingen voor een online opleiding, dat zijn er ongeveer 20.000 meer dan april 2019. De aanvragen voor die opleidingen gebeurden door bijna 14.000 unieke cursisten en ook dat is een absoluut record. Vorig jaar in april waren dat er ongeveer 5.000. Het is positief om te zien dat veel werknemers hun loopbaan op die manier in handen nemen. Het online opleidingsaanbod van VDAB werd de voorbije weken op vraag van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits extra in de kijker gezet. Om het aanbod verder uit te breiden en het online leerplatform te versterken, wordt in 4 miljoen euro extra voorzien.

Tijdens deze coronacrisis zitten veel mensen momenteel thuis. Een van de gevolgen is dat we de voorbije weken een enorme stijging zien van het aantal aanvragen voor online opleidingen bij VDAB. In april 2020 waren er bijna 28.000 aanvragen voor een online opleiding, een absoluut record. Dat zijn er bijna 20.000 meer dan in april 2019. Die aanvragen gebeurden door zo’n 14.000 cursisten. Ook dat is een record. Dat zijn er ongeveer 9.000 meer dan in april 2019. Het is een goede zaak dat veel werknemers hun loopbaan op die manier in handen nemen en zich bij- of omscholen. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits heeft in het begin van deze crisis dan ook de opdracht gegeven om het online opleidingsaanbod extra in de kijker te zetten, die aanpak loont duidelijk.

De meest aangevraagde opleiding is nog steeds initiatie boekhouden gevolgd door een cursus Excel. De cursus artificiële intelligentie staat ondertussen op de 4de plaats en ook cursussen Frans zijn heel populair.

4 miljoen euro voor uitbreiding aanbod en platform

Om deze positieve evolutie verder te ondersteunen voorziet minister Crevits in 4 miljoen euro extra om het aanbod uit te breiden en het online platform te optimaliseren. Het online aanbod zal meer afgestemd worden op de wensen van de gebruiker en ook andere toepassingen zoals online workshops en webinars worden toegevoegd aan het aanbod.

Om ook aan de toenemende vraag te voldoen zal het aanbod uitgebreid worden met bijvoorbeeld cursussen rond virtual reality of cybersecurity. Er komen ook cursussen rond ‘internet of things’, industrie 4.0, domotica, maar ook wind- en zonne-energie. Via het platform zullen ook opleidingen van bijvoorbeeld Syntra vzw, de hogescholen of centra voor volwassenenonderwijs makkelijker vindbaar worden. Zo neemt VDAB duidelijk haar rol op als draaischijf van verschillende partners en wordt alle relevante informatie eenvoudig toegankelijk voor alle werkenden en werkgevers.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Het online opleidingsaanbod van VDAB wordt door steeds meer mensen gevonden. Zo zijn er bijna 20.000 aanvragen meer in april 2020 dan april vorig jaar. Het is positief dat zoveel cursisten hun loopbaan in handen nemen en om- en bijscholen. Om dat platform te versterken en uit te breiden voorzien we nu in 4 miljoen euro extra. ”

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.