Bijna 28.000 online opleidingen bij VDAB in april

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Het aantal online opleidingen bij VDAB bereikt absolute records. In april 2020 waren er bijna 28.000 inschrijvingen voor een online opleiding, dat zijn er ongeveer 20.000 meer dan april 2019. De aanvragen voor die opleidingen gebeurden door bijna 14.000 unieke cursisten en ook dat is een absoluut record. Vorig jaar in april waren dat er ongeveer 5.000. Het is positief om te zien dat veel werknemers hun loopbaan op die manier in handen nemen. Het online opleidingsaanbod van VDAB werd de voorbije weken op vraag van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits extra in de kijker gezet. Om het aanbod verder uit te breiden en het online leerplatform te versterken, wordt in 4 miljoen euro extra voorzien.

Tijdens deze coronacrisis zitten veel mensen momenteel thuis. Een van de gevolgen is dat we de voorbije weken een enorme stijging zien van het aantal aanvragen voor online opleidingen bij VDAB. In april 2020 waren er bijna 28.000 aanvragen voor een online opleiding, een absoluut record. Dat zijn er bijna 20.000 meer dan in april 2019. Die aanvragen gebeurden door zo’n 14.000 cursisten. Ook dat is een record. Dat zijn er ongeveer 9.000 meer dan in april 2019. Het is een goede zaak dat veel werknemers hun loopbaan op die manier in handen nemen en zich bij- of omscholen. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits heeft in het begin van deze crisis dan ook de opdracht gegeven om het online opleidingsaanbod extra in de kijker te zetten, die aanpak loont duidelijk.

De meest aangevraagde opleiding is nog steeds initiatie boekhouden gevolgd door een cursus Excel. De cursus artificiële intelligentie staat ondertussen op de 4de plaats en ook cursussen Frans zijn heel populair.

4 miljoen euro voor uitbreiding aanbod en platform

Om deze positieve evolutie verder te ondersteunen voorziet minister Crevits in 4 miljoen euro extra om het aanbod uit te breiden en het online platform te optimaliseren. Het online aanbod zal meer afgestemd worden op de wensen van de gebruiker en ook andere toepassingen zoals online workshops en webinars worden toegevoegd aan het aanbod.

Om ook aan de toenemende vraag te voldoen zal het aanbod uitgebreid worden met bijvoorbeeld cursussen rond virtual reality of cybersecurity. Er komen ook cursussen rond ‘internet of things’, industrie 4.0, domotica, maar ook wind- en zonne-energie. Via het platform zullen ook opleidingen van bijvoorbeeld Syntra vzw, de hogescholen of centra voor volwassenenonderwijs makkelijker vindbaar worden. Zo neemt VDAB duidelijk haar rol op als draaischijf van verschillende partners en wordt alle relevante informatie eenvoudig toegankelijk voor alle werkenden en werkgevers.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Het online opleidingsaanbod van VDAB wordt door steeds meer mensen gevonden. Zo zijn er bijna 20.000 aanvragen meer in april 2020 dan april vorig jaar. Het is positief dat zoveel cursisten hun loopbaan in handen nemen en om- en bijscholen. Om dat platform te versterken en uit te breiden voorzien we nu in 4 miljoen euro extra. ”

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.