geldigheid dienstencheques verlengd, financiële zuurstof voor sector en bescherming voor werknemers

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Ook de dienstenchequesector gaat gebukt onder de gevolgen van de coronacrisis. Heel wat klanten zeggen af, werknemers zijn ziek, bedrijven moeten hun activiteiten afbouwen of stopzetten en dienstencheques dreigen ter vervallen. Dat zorgt voor veel druk op de sector zowel voor de ondernemingen als voor de getroffen werknemers en de gebruikers. Daarom kondigt Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits ondersteunende maatregelen aan om de problematiek in de sector op te vangen en de sector te versterken. Daarnaast wordt ook de geldigheid van de dienstencheques die vervallen tijdens de crisismaanden verlengd van 12 naar 15 maanden.

Door de coronacrisis en de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad komt ook de dienstenchequesector onder druk te staan. Gebruikers van dienstencheques annuleren de hulp, werknemers stoppen met werken om gebruikers niet te besmetten of omdat de omstandigheden niet veilig zijn om in te werken.

De cijfers spreken dan ook voor zich. Op basis van enquêtes zien we dat zeven op de tien van de ondernemingen gesloten is. 17% is open met minimum dienstverlening, voornamelijk gericht op kwetsbare klanten, en 14% is open met verminderde dienstverlening. Ook aan de hand van de ingegeven prestaties verwachten we een verdere daling tot om en bij de 75%. Heel wat bedrijven hebben voor hun werknemers tijdelijke werkloosheid aangevraagd.

Daarom heeft Vlaams minister Hilde Crevits beslist om de middelen die begroot zijn voor de dienstencheque-activiteiten in 2020 voor een deel terug in te zetten in de sector. Zo kunnen een aantal concrete ondersteuningsmaatregelen gefinancierd worden.

Geldigheidsduur dienstencheques verlengd

We verlengen de geldigheidsduur van de dienstencheques die dreigen te vervallen tijdens de crisisperiode (maart, april) met 3 maanden, van 12 naar 15 maanden.   Op die manier kunnen deze cheques alsnog gebruikt worden.

Verhoogde subsidies voor dienstencheque-prestaties

Voor de ondernemingen die open blijven, voorzien we voor de duur van een maand in een verhoging van de subsidies voor de dienstenchequeprestaties met 8,64 euro. De subsidie neemt dan tijdelijk toe van 14,36€ tot 23€. Dit moet de ondernemingen de mogelijkheid bieden om de extra kosten waarmee ze door de crisis geconfronteerd worden deels te dekken zoals het beschermingsmateriaal voor de medewerkers, vaste kosten, grotere verplaatsingen, ... Alle ondernemingen kunnen gebruik maken van deze maatregel, ook als ze vandaag gesloten zijn en beslissen om hun dienstverlening terug op te starten.

Daarnaast zal in het kader van het rentabiliteitsonderzoek in de sector ook bekeken worden of het percentage van de indexering van de subsidies in de sector verder verhoogd moet worden.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Ook de dienstenchequesector komt onder druk te staan door de coronacrisis. Dankzij de voorliggende ondersteuningsmaatregelen kunnen we bedrijven die operationeel zijn extra middelen geven om extra kosten ten gevolge van deze crisis, zoals beschermingsmateriaal voor werknemers, op te nemen. We verlengen ook de cheques die tijdens deze crisis dreigen te vervallen met 3 maanden, van 12 naar 15 maand.”

Nieuws

Europese visserijraad legt quota visvangst voor 2025 vast: meer tong, pladijs, zeeduivel, tarbot en wijting in de Noordzee, minder kabeljauw en tongschar

Op de Europese visserijraad in Brussel op 9 en 10 december bereikten de ministers een akkoord over de quota die de Europese vissers in de loop van 2025 kunnen gebruiken. De Vlaamse vissers mogen volgend jaar in de Noordzee meer tong, pladijs, zeeduivel, tarbot en wijting opvissen. De quota voor roggen blijven stabiel. Daarentegen is er minder kabeljauw en tongschar. In de westelijke wateren, een zone die bijzonder belangrijk is voor de vissers, zien we een daling van tong en pladijs. Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits dringt erop aan om in de toekomst de grote schommelingen in de wetenschappelijke adviezen aan te pakken.

Vlaamse overheid als voorbeeld-werkgever: Vlaams minister Hilde Crevits wil meer vrouwen in het topmanagement

Een efficiënte, performante en integere overheid en een overheid als aantrekkelijke werkgever met aandacht voor inclusie en diversiteit. Dat is de essentie van de beleidsnota 2024-2029 ‘bestuurszaken en audit Vlaamse overheid’ van Vlaams minister voor bestuurszaken Hilde Crevits. Zo moet de Vlaamse overheid de referentie-werkgever worden op vlak van gendergelijkheid. Er komt ook een nieuw dienstverleningscharter waarmee een persoonlijke dienstverlening met persoonlijk contact van de overheid wordt gegarandeerd,  een focus op kerntaken, toezicht op slankere raden van bestuur en strenge richtlijnen rond consultancy.

Vlaamse Regering verlengt steunmaatregelen opvang Oekraïners tot maart 2026

De Vlaamse Regering heeft beslist om de financiële ondersteuning van de publieke opvang en de begeleiding van vluchtelingen uit Oekraïne tot maart 2026 te verlengen en tegelijk een afbouwscenario uit te rollen in functie van het aflopen van het Europees ingestelde statuut voor tijdelijk ontheemden in maart 2026. Op die manier kunnen de lokale besturen de nodige stappen nemen. De regering maakt zo’n 38 miljoen euro vrij om de lokale besturen daarin te ondersteunen.