gemeentelijke cijfers hinderpremie beschikbaar op website VLAIO

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Er zijn al ruim 116.000 corona hinderpremies aangevraagd en ruim 94.000 begunstigden hebben de premie al gekregen. Ongeveer 14.000 aanvragen werden afgewezen omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden. Daarnaast kregen ook al bijna 71.000 begunstigden de dagpremie. In totaal werd zo al meer dan 572 miljoen euro aan premies uitbetaald. Op de website www.vlaio.be/coronahinderpremie-cijfers kan je nu ook per provincie en gemeente vinden hoeveel aangevraagde en uitbetaalde premies er al zijn.

De corona hinderpremie kan sinds vrijdag 27 maart 2020 aangevraagd worden door ondernemers die verplicht hun locatie moeten sluiten. Ruim 116.000 ondernemers hebben die aanvraag al gedaan, 94.000 van hen hebben de premie al uitbetaald gekregen. Na 5 april is er voor elke bijkomende sluitingsdag een dagvergoeding van 160 euro. Er werd intussen gestart met de uitbetaling van die dagvergoedingen. Zo hebben 71.000 begunstigden de dagpremie al gekregen. De handelszaken die sinds 18 april weer geopend zijn, hebben geen recht meer op dagpremies meer vanaf hun heropening.

Op de website www.vlaio.be/coronahinderpremie-cijfers kan je nu ook een handig overzicht vinden van het aantal aangevraagde en uitbetaalde premies per gemeente. Voor de provincie Antwerpen gaat het om meer dan 31.000 aanvragen, 25.000 uitbetaalde hinderpremies van 4.000 euro, dat gaat dan over een bedrag van ruim 100 miljoen euro. In Limburg zijn er 16.000 aanvragen en 13.000 uitbetaalde hinderpremies, een totaalbedrag van ruim 52 miljoen euro. In Oost-Vlaanderen zijn er iets meer dan 26.000 aanvragen en 21.000 uitbetaalde hinderpremies, een totaalbedrag van 84 miljoen euro. Het gaat in Vlaams-Brabant om 16.000 aanvragen en 12.000 uitbetaalde hinderpremies, een bedrag van 48 miljoen euro. In West-Vlaanderen tot slot zijn er 25.000 aanvragen en 21.000 uitbetaalde hinderpremies, een totaalbedrag van 84 miljoen euro. De toekenning van premies gebeurt aan vestigingen in Vlaanderen gelegen, maar kunnen ook aangevraagd worden door een maatschappelijke zetel buiten Vlaanderen, vandaar ook dat er vanuit andere provincies aanvragen zijn.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Door de coronacrisis hebben enorm veel winkels en ondernemers hun deuren verplicht moeten sluiten. Dat was en is een harde noot om kraken, maar nodig gezien deze ongeziene gezondheidscrisis. Na de uitbraak van het virus hebben we beslist dat wie zijn of haar zaak verplicht moest sluiten recht heeft op een hinderpremie van 4000 euro. Op de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen www.vlaio.be/coronahinderpremie-cijfers staat voortaan een overzicht van hoeveel zaken per gemeente een hinderpremie hebben aangevraagd en gekregen.”

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.