Innovatieve projecten om lokale economie te versterken na coronacrisis

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

De coronacrisis treft de lokale economie zwaar. Veel ondernemers zijn meer dan ooit aangewezen op digitale alternatieven. Het versterken van de lokale economie is meer dan ooit noodzakelijk. Om steden en gemeenten te ondersteunen in deze uitdaging voorziet Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits in 4 miljoen euro voor innovatieve projecten. De projecten kunnen ingediend worden tot uiterlijk 14 augustus 2020.

Vlaanderen en zijn ondernemers worden vandaag geconfronteerd met een ongeziene crisis. In de eerste plaats een gezondheidscrisis, maar ook de economie krijgt het hard te verduren. Veel ondernemers en bedrijven springen op de digitale trein. Telewerk en digitaal vergaderen is de norm. Steeds meer ondernemers starten ook met het digitaal aanbieden van diensten en producten. Als Vlaanderen zijn economische positie en concurrentiekracht wil behouden de komende jaren is het belangrijk dat we die digitalisering ook verankeren in onze samenleving. Daarnaast kunnen technologie en digitale innovatie ook belangrijke hefbomen zijn om de lokale economie te versterken.

Daarom lanceert Vlaams minister van Economie Hilde Crevits nu een projectoproep voor lokale besturen om via innovatieve digitale projecten de lokale economie te ondersteunen. Steden en gemeenten kunnen projecten indienen om bijvoorbeeld een platform te realiseren waarop alle lokale handelaars hun producten kunnen aanbieden, of een  digitaal loket waarop de gemeente al haar dienstverlening aanbiedt aan lokale ondernemers, een digitale ruimte waar lokale ondernemers ideeën voor nieuwe dienstverlening of producten kunnen delen, …

De projecten kunnen zich op tal van domeinen situeren: de detailhandel, toerisme en horeca als stimulator van economische groei, online verkoop, administratieve vereenvoudiging en e-government.

De oproep past in het ‘Smart City’ programma van EFRO (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) dat steden en gemeenten moet stimuleren om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken met technologie en digitale innovatie. Daarbij is ook de samenwerking met andere overheden, kennisinstellingen, bedrijven en de burger essentieel. De voorbije jaren zijn heel wat lokale besturen aan de slag gegaan om een slimme oplossing te vinden voor bijvoorbeeld hun mobiliteitsproblemen, luchtkwaliteit, ouderenzorg, wateroverlast …

De projectoproep is goed voor een totaal van 4 miljoen euro. Vanuit de Europese EFRO-middelen  voor de periode 2014-2020 wordt 2 miljoen euro vrijgemaakt. Minister Crevits legt daar nog eens 2 miljoen euro Vlaamse middelen bij vanuit het Hermesfonds. Het is de bedoeling dat de gemeenten ook zelf minstens 20% van het project met eigen middelen financieren. De projecten moeten ingediend worden op uiterlijk 14 augustus 2020, maar moeten  aangemeld worden vóór 30 juni 2020.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “De coronacrisis treft de lokale economie in onze steden en gemeenten zwaar. Veel ondernemers grijpen nu naar het digitale om toch te kunnen blijven werken. Dat gaat van telewerk en vergaderen via videocalls over het online aanbieden van producten en diensten. Met deze projectoproep ter waarde van 4 miljoen euro willen we hen stimuleren om het lokaal economisch weefsel en handelskernbeleid na de crisis te versterken. Technologie en digitale innovatie kunnen daarbij zeer krachtige hefbomen zijn om een echte smart city te worden.”

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.