Innovatieve projecten om lokale economie te versterken na coronacrisis

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

De coronacrisis treft de lokale economie zwaar. Veel ondernemers zijn meer dan ooit aangewezen op digitale alternatieven. Het versterken van de lokale economie is meer dan ooit noodzakelijk. Om steden en gemeenten te ondersteunen in deze uitdaging voorziet Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits in 4 miljoen euro voor innovatieve projecten. De projecten kunnen ingediend worden tot uiterlijk 14 augustus 2020.

Vlaanderen en zijn ondernemers worden vandaag geconfronteerd met een ongeziene crisis. In de eerste plaats een gezondheidscrisis, maar ook de economie krijgt het hard te verduren. Veel ondernemers en bedrijven springen op de digitale trein. Telewerk en digitaal vergaderen is de norm. Steeds meer ondernemers starten ook met het digitaal aanbieden van diensten en producten. Als Vlaanderen zijn economische positie en concurrentiekracht wil behouden de komende jaren is het belangrijk dat we die digitalisering ook verankeren in onze samenleving. Daarnaast kunnen technologie en digitale innovatie ook belangrijke hefbomen zijn om de lokale economie te versterken.

Daarom lanceert Vlaams minister van Economie Hilde Crevits nu een projectoproep voor lokale besturen om via innovatieve digitale projecten de lokale economie te ondersteunen. Steden en gemeenten kunnen projecten indienen om bijvoorbeeld een platform te realiseren waarop alle lokale handelaars hun producten kunnen aanbieden, of een  digitaal loket waarop de gemeente al haar dienstverlening aanbiedt aan lokale ondernemers, een digitale ruimte waar lokale ondernemers ideeën voor nieuwe dienstverlening of producten kunnen delen, …

De projecten kunnen zich op tal van domeinen situeren: de detailhandel, toerisme en horeca als stimulator van economische groei, online verkoop, administratieve vereenvoudiging en e-government.

De oproep past in het ‘Smart City’ programma van EFRO (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) dat steden en gemeenten moet stimuleren om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken met technologie en digitale innovatie. Daarbij is ook de samenwerking met andere overheden, kennisinstellingen, bedrijven en de burger essentieel. De voorbije jaren zijn heel wat lokale besturen aan de slag gegaan om een slimme oplossing te vinden voor bijvoorbeeld hun mobiliteitsproblemen, luchtkwaliteit, ouderenzorg, wateroverlast …

De projectoproep is goed voor een totaal van 4 miljoen euro. Vanuit de Europese EFRO-middelen  voor de periode 2014-2020 wordt 2 miljoen euro vrijgemaakt. Minister Crevits legt daar nog eens 2 miljoen euro Vlaamse middelen bij vanuit het Hermesfonds. Het is de bedoeling dat de gemeenten ook zelf minstens 20% van het project met eigen middelen financieren. De projecten moeten ingediend worden op uiterlijk 14 augustus 2020, maar moeten  aangemeld worden vóór 30 juni 2020.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “De coronacrisis treft de lokale economie in onze steden en gemeenten zwaar. Veel ondernemers grijpen nu naar het digitale om toch te kunnen blijven werken. Dat gaat van telewerk en vergaderen via videocalls over het online aanbieden van producten en diensten. Met deze projectoproep ter waarde van 4 miljoen euro willen we hen stimuleren om het lokaal economisch weefsel en handelskernbeleid na de crisis te versterken. Technologie en digitale innovatie kunnen daarbij zeer krachtige hefbomen zijn om een echte smart city te worden.”

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.