Innovatieve projecten om lokale economie te versterken na coronacrisis

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

De coronacrisis treft de lokale economie zwaar. Veel ondernemers zijn meer dan ooit aangewezen op digitale alternatieven. Het versterken van de lokale economie is meer dan ooit noodzakelijk. Om steden en gemeenten te ondersteunen in deze uitdaging voorziet Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits in 4 miljoen euro voor innovatieve projecten. De projecten kunnen ingediend worden tot uiterlijk 14 augustus 2020.

Vlaanderen en zijn ondernemers worden vandaag geconfronteerd met een ongeziene crisis. In de eerste plaats een gezondheidscrisis, maar ook de economie krijgt het hard te verduren. Veel ondernemers en bedrijven springen op de digitale trein. Telewerk en digitaal vergaderen is de norm. Steeds meer ondernemers starten ook met het digitaal aanbieden van diensten en producten. Als Vlaanderen zijn economische positie en concurrentiekracht wil behouden de komende jaren is het belangrijk dat we die digitalisering ook verankeren in onze samenleving. Daarnaast kunnen technologie en digitale innovatie ook belangrijke hefbomen zijn om de lokale economie te versterken.

Daarom lanceert Vlaams minister van Economie Hilde Crevits nu een projectoproep voor lokale besturen om via innovatieve digitale projecten de lokale economie te ondersteunen. Steden en gemeenten kunnen projecten indienen om bijvoorbeeld een platform te realiseren waarop alle lokale handelaars hun producten kunnen aanbieden, of een  digitaal loket waarop de gemeente al haar dienstverlening aanbiedt aan lokale ondernemers, een digitale ruimte waar lokale ondernemers ideeën voor nieuwe dienstverlening of producten kunnen delen, …

De projecten kunnen zich op tal van domeinen situeren: de detailhandel, toerisme en horeca als stimulator van economische groei, online verkoop, administratieve vereenvoudiging en e-government.

De oproep past in het ‘Smart City’ programma van EFRO (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) dat steden en gemeenten moet stimuleren om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken met technologie en digitale innovatie. Daarbij is ook de samenwerking met andere overheden, kennisinstellingen, bedrijven en de burger essentieel. De voorbije jaren zijn heel wat lokale besturen aan de slag gegaan om een slimme oplossing te vinden voor bijvoorbeeld hun mobiliteitsproblemen, luchtkwaliteit, ouderenzorg, wateroverlast …

De projectoproep is goed voor een totaal van 4 miljoen euro. Vanuit de Europese EFRO-middelen  voor de periode 2014-2020 wordt 2 miljoen euro vrijgemaakt. Minister Crevits legt daar nog eens 2 miljoen euro Vlaamse middelen bij vanuit het Hermesfonds. Het is de bedoeling dat de gemeenten ook zelf minstens 20% van het project met eigen middelen financieren. De projecten moeten ingediend worden op uiterlijk 14 augustus 2020, maar moeten  aangemeld worden vóór 30 juni 2020.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “De coronacrisis treft de lokale economie in onze steden en gemeenten zwaar. Veel ondernemers grijpen nu naar het digitale om toch te kunnen blijven werken. Dat gaat van telewerk en vergaderen via videocalls over het online aanbieden van producten en diensten. Met deze projectoproep ter waarde van 4 miljoen euro willen we hen stimuleren om het lokaal economisch weefsel en handelskernbeleid na de crisis te versterken. Technologie en digitale innovatie kunnen daarbij zeer krachtige hefbomen zijn om een echte smart city te worden.”

Nieuws

Minister Hilde Crevits kent investeringssteun toe voor lokaal dienstencentrum in Zonnebeke

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 756.000 euro voor de verbouwing van Villa Zonnedaele tot een lokaal dienstencentrum in Zonnebeke. Dat landhuis dateert van 1933 en ligt in het mooie kasteelpark. Na de verbouwing zal iedereen er welkom zijn en kan er meer buurgericht gewerkt worden.

Minister Crevits investeert verder in preventie rond cocaïne

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bindt de strijd tegen cocaïne verder aan op het vlak van preventief gezondheidsbeleid. Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Drugs krijgt middelen om op maat gerichte acties te lanceren en zo risicogroepen beter te informeren en te sensibiliseren over de effecten van cocaïnegebruik op korte en lange termijn.

Vlaanderen maakt prioriteit van een gezonder milieu en leefomgeving

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits lanceert vandaag een nieuwe gezondheidsdoelstelling rond milieugezondheidszorg. Het doel is om tegen 2030 de gevolgen van een aantal omgevingsfactoren op onze gezondheid terug te dringen. Tegelijk lanceert de minister samen met het Departement Zorg een eerste Klimaatgezondheidsplan. Het plan is een antwoord op de internationale vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie om meer aandacht te hebben voor de gevolgen van het klimaat op de gezondheid. Het plan brengt een boodschap van hoop. We bereiden ons voor op de uitdagingen door samen te werken aan een klimaatgezonde toekomst.