Laagste werkloosheidsgraad in januari in 20 jaar

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

In januari 2020 bedraagt de werkloosheidsgraad 5,90%. Dat is het laagste peil in januari in 20 jaar. Het aantal werkzoekenden in januari 2020 ligt op 184.003, ook dat is het laagste aantal sinds januari 2008. In vergelijking met december 2019 is er een lichte stijging, die elk jaar voorvalt. Dat heeft met verschillende factoren te maken. Zo komen er eind januari bijvoorbeeld heel wat afgestudeerde jongeren bij op de arbeidsmarkt.

De werkloosheid in Vlaanderen zit al jarenlang in dalende lijn. Ook in januari 2020 is er een daling van 4,4% ten opzichte van het jaar voordien. In januari 2019 waren er 192.445 werkzoekenden, in januari 2020 zijn er nog 184.003 werkzoekenden. Met een werkloosheidsgraad van 5,9% is dat het laagste peil in januari van de voorbije 20 jaar.

In vergelijking met een maand eerder (december 2019) is er een typische lichte stijging te merken. Dat heeft verschillende oorzaken. Een daarvan is bijvoorbeeld dat er eind januari een groot aantal extra jongeren op de arbeidsmarkt terecht komt.

Sterke daling bij mensen die 1 tot 2 jaar werkzoekend zijn

Goed nieuws is ook dat er al enkele maanden op rij een daling is ingezet bij mensen die 1 tot 2 jaar werkzoekend zijn. In januari 2020 zijn er 11,5% minder mensen die 1 tot 2 jaar werkzoekend zijn. Dat ze sneller aan de slag gaan is een belangrijk stap in het kader van langdurige werkloosheid. De uitdaging blijft echter om de langdurig werkzoekenden, vooral dan de groep mensen die al meer dan 7 jaar werkzoekend zijn aan de slag te krijgen.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Het is positief dat de werkloosheid in Vlaanderen verder daalt. De laagste werkloosheidsgraad in januari in de laatste 20 jaar. Vooral de werkloosheid bij 55 tot 60-jarigen evolueert positief. Ook het aantal mensen dat 1 tot 2 jaar werkzoekend is, daalt sterk. Toch zijn er de komende maanden jaren nog belangrijke aandachtspunten. De werkzoekenden ouder dan 60 bijvoorbeeld en de langdurig werklozen die al meer dan 7 jaar op zoek zijn naar een job.

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

Vlaams minister Hilde Crevits versterkt De Druglijn

De Druglijn kent een grote toename van hulpvragen van (jonge) mensen die middelen gebruiken. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. Mensen kunnen bij de Druglijn terecht voor vragen, een eerste advies en hulp met betrekking tot drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen. Om aan de stijgende nood tegemoet te komen, trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits 150.000 euro uit om de Druglijn te versterken, de bereikbaarheid te vergroten en zo meer mensen te kunnen helpen.