Maatregelen crisiswaarborg

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Op voorstel van Vlaamse minister van Werk en Economie Hilde Crevits wordt het systeem van de crisiswaarborgen voor bedrijven, die hun schulden niet kunnen betalen, door de Vlaamse Regering verder uitgewerkt. Vandaag is beslist de eenmalige premie die normaal 0,5% bedraagt te verlagen tot 0,25%. De waarborgregeling wordt ook uitgebreid.

Vandaag bestaat al de ‘generieke’ waarborgregeling van de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen. Ondernemingen kunnen zo tot 75% van nieuwe financieringsovereenkomsten laten afdekken door de Vlaamse overheid in ruil voor een eenmalige premie van 0,5% van het totale bedrag. Zo neemt de Vlaamse overheid een deel van het risico over van de bank.

Op vrijdag 13 maart 2020 heeft de Vlaamse Regering beslist om de bestaande waarborgregeling in het kader van de aanpak van de coronacrisis uit te breiden. Er wordt 100 miljoen euro uitgetrokken voor crisiswaarborgen. Op die manier kunnen ondernemingen en zelfstandigen in deze crisisperiode ook voor bestaande schulden (tot 12 maanden) een overbruggingskrediet laten waarborgen door de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen. Daarmee kunnen we 1000 leningen van 100.000 euro waarborgen die onder de 75% gewestwaarborg kunnen geplaatst worden. Deze crisisregeling loopt tot eind augustus 2020. De eenmalige premie die normaal 0,5% bedraagt, wordt voor deze uitzonderlijke situatie verlaagd tot 0,25%.

Ook waarborgen voor schuldherschikkingen

De waarborgregeling zal ook uitgebreid worden naar bestaande bancaire schulden die nog niet onder de waarborg gebracht zijn. Dit op voorwaarde dat de banken flexibiliteit tonen t.a.v. hun (kmo-)klant, zoals bijvoorbeeld een uitstel van afbetaling voor investeringskredieten of een minimale looptijd voor een kaskrediet. Deze bepalingen zullen nog verfijnd worden door de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen.

  • Waarborg van 50% op een lopend investeringskrediet dat nog niet onder de waarborg gebracht is, op voorwaarde dat de bank minstens 3 maand uitstel verleent aan de kmo-klant.
  • Waarborg van 50% op korte termijn kredietlijnen (kaskredieten), op voorwaarde dat de bank de kaskredieten gedurende minstens 3 maanden behoudt en niet opzegt.

De betrokken kmo’s mogen evenwel geen ondernemingen in moeilijkheden zijn, conform de EU-staatsteun definitie.

Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits: “De impact van het coronavirus op onze samenleving is groot. De gezondheid van iedereen staat voorop. Onze bedrijven ondervinden meer en meer impact op hun werking en/of productie. Er zijn al een aantal maatregelen genomen om hen te ondersteunen. Vandaag hebben we ook het systeem van crisiswaarborg verder uitgewerkt. Er wordt in 100 miljoen euro extra voorzien, de eenmalige premie van 0,5% wordt verlaagd tot 0,25% en de waarborgregeling wordt uitgebreid.”

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.