Mentoren om extra kinderbegeleiders aan te werven: vanaf januari krijgen kinderopvanginitiatieven 3 jaar de tijd om ratio te verlagen

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vanaf januari krijgen kinderopvanginitiatieven 3 jaar de tijd om het aantal kinderen per begeleider te verlagen. Om hen te helpen bij het vinden van extra personeel, schakelt Vlaams minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits 50 mentoren in die over heel Vlaanderen mensen zullen begeleiden naar een job als kinderbegeleider. De bedoeling is dat zij hen helpen om de juiste kwalificaties te behalen. Voor de aanwerving van extra personeel zullen de kinderopvanginitiatieven ook extra budget ontvangen.

 

“We hebben recent een historisch hoog budget uitgetrokken om verder te investeren in kwaliteit, in beschikbaarheid van plaatsen en in de mensen die werken in de kinderopvang. Een van de maatregelen is het verlagen van het aantal kinderen per begeleider. Dit betekent dat als je dezelfde capaciteit wil behouden, je extra personeel nodig hebt. Voor de financiering van extra medewerkers voorzien we hogere subsidies. Maar we willen kinderopvanginitiatieven ook helpen om mensen te vinden. Er is vandaag een krappe arbeidsmarkt. Mentoren zullen kinderopvanginitiatieven over heel Vlaanderen daarbij helpen.” – Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits  

In de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering werd onlangs 270 miljoen euro extra uitgetrokken om de kinderopvang te versterken. Het budget wordt ingezet om het aantal opvangplaatsen uit te breiden, de kwaliteit in de sector te versterken en de werkdruk in de sector te verlichten. De besliste maatregelen werden de afgelopen periode uitgewerkt en treden vanaf januari in voege.

Verlaging ratio van start

Zo start vanaf 1 januari de overgangsperiode om het aantal kinderen per begeleider naar beneden te brengen. Opvanginitiatieven krijgen 3 jaar de tijd (tot en met 31/12/2026) om zich aan te passen aan de nieuwe ratio. Het gaat om 1 begeleider per 5 kinderen in groepen met enkel baby’s tot 12 maanden, 1 begeleider per 8 kinderen in groepen met enkel kinderen vanaf 12 maanden en 1 begeleider per 7 kinderen in gemengde groepen.

 

Kinderopvanginitiatieven die zich in die komende 3 jaar er al toe verbinden om de ratio te verlagen kunnen voor deze inspanning vanaf 1 januari al een hogere subsidie krijgen. Met die hogere subsidie kan extra personeel aangeworven worden.

Mentoren om kinderbegeleiders op te leiden

Voor het verlagen van de ratio voor eenzelfde capaciteit zullen extra medewerkers nodig zijn. Tijdens de overgangsperiode krijgen kinderopvanginitiatieven de tijd om die extra kinderbegeleiders aan te werven. Om hen daarbij te helpen, worden extra mentoren ingeschakeld die niet-gekwalificeerde mensen zullen begeleiden tot het behalen van een diploma en de juiste kwalificaties.

Er zullen in totaal 50 mentoren over heel Vlaanderen en Brussel aan het werk gaan om mensen met interesse in een job als kinderbegeleider te begeleiden. De mentoren zullen er o.a. voor zorgen dat het traject naar werk vlot verloopt en staan in voor de organisatie van werkplekleren en stages. De bedoeling is dat elke mentor gemiddeld zo’n 15 kwalificerende trajecten zal ondersteunen.

Ook andere maatregelen gaan vanaf januari in voege

·       De basissubsidie voor plaatsen groepsopvang met enkel de basissubsidie (Trap 1) wordt verhoogd naar 3.000 euro.

·       Er kunnen vanaf 1 januari 2023 minstens 3.000 nieuwe kinderopvangplaatsen met de basissubsidie aangevraagd worden. In totaal zullen er daardoor in 2024 5.000 nieuwe plaatsen bijkomen, de overige 2000 zijn inkomensgerelateerde plaatsen (Trap 2).

·       3.498 kinderopvangplaatsen kunnen omschakelen van de basissubsidie naar de inkomensgerelateerde subsidie. Minister Crevits heeft deze plaatsen onlangs goedgekeurd. Vanaf januari kunnen zij ook effectief starten met de nieuwe subsidie.

·       De onkostenvergoeding voor de onthaalouders met een sui generis statuut wordt verhoogd naar 28,15 euro.

 

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.