Minder sterftes in tweede jaar van de covid-pandemie & herstel levensverwachting

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In 2021, het tweede jaar van de covid-pandemie zijn er minder mensen gestorven dan in 2020. Dat maakt minister Crevits bekend, op basis van de officiële cijfers van het Departement Zorg. COVID-19 bleef in het tweede jaar van de covid-pandemie één van de belangrijkste doodsoorzaken. Maar de sterfte door covid daalde al sterk ten opzichte van 2020. De gemiddelde levensverwachting klom in 2021 opnieuw naar het peil van voor de pandemie.

“In 2020 en 2021 werden we zwaar getroffen door de coronacrisis, met een hoger aantal overlijdens. Het aantal overlijdens lag in 2021 lager dan in 2020. De vaccinatiecampagne in Vlaanderen die begin 2021 van start is gegaan, zal daar wellicht aan toe hebben bijdragen. We zien in 2021 al een herstel van de levensverwachting. Bij zowel jongens als meisjes is de levensverwachting in 2021 ongeveer terug op niveau van 2019, na de stevige dip in 2020. Een jongen die in 2021 geboren werd heeft een levensverwachting van 80,6 jaar. Meisjes hebben bij hun geboorte een levensverwachting van 85,0 jaar.” - Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

In 2021 stierven er 63.775 mensen. Dit zijn minder dan de 70.220 overlijdens in het covid-jaar 2020, wat het hoogste aantal was sinds de start van de registratie in Vlaanderen in 1993. Het aantal overlijdens in 2021 ligt wel nog steeds hoger dan in 2019 (61.753).

Oorzaken

Covid-19 veroorzaakte ook in 2021 het grootste aantal overlijdens. De sterfte door Covid-19 daalde in 2021 bij zowel mannen (-45%) als vrouwen (-56%) met ongeveer de helft ten opzichte van 2020. Het sterftecijfer van 2021 kwam daarmee terug meer in lijn met de trend van de periode 2012-2019 waarin we een geleidelijke daling van de gestandaardiseerde sterftecijfers observeerden.

Door de toenemende vergrijzing worden met de jaren meer overlijdens verwacht. Door voor leeftijd te standaardiseren, houden we rekening met de veroudering van de bevolking. Ook dan zien we in 2021 een daling van de sterfte in de gestandaardiseerde cijfers t.o.v. 2020, en een status quo tegenover 2019. Het hoge cijfer in 2020 is toe te schrijven aan de extra overlijdens door COVID-19 en ook in 2021 bleef COVID-19 in absolute aantallen de belangrijkste doodsoorzaak.

In Vlaanderen stierven de meeste mannen in 2021 door covid-19, longkanker en ischemische hartziekten. Vrouwen stierven toen vooral door hartdecompensatie en andere hartaandoeningen, COVID-19 en cerebrovasculaire aandoeningen.

Alle cijfers over sterfte in Vlaanderen op de website van Departement Zorg >>

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.