Minister Crevits investeert verder in preventie rond cocaïne

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bindt de strijd tegen cocaïne verder aan op het vlak van preventief gezondheidsbeleid. Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Drugs krijgt middelen om op maat gerichte acties te lanceren en zo risicogroepen beter te informeren en te sensibiliseren over de effecten van cocaïnegebruik op korte en lange termijn.

“Cocaïne heeft zware gevolgen voor veel mensen, onder meer op het vlak van gezondheid. Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Drugs is vertrouwd om gerichte preventieve acties op het getouw te zetten en gebruikers te informeren, en als dat nodig is verder op weg te helpen richting begeleiding. Er komt een bijkomend project om de kennis over de drug en het gebruik ervan te versterken en e-learning modules te organiseren.” Hilde Crevits

Het gebruik van cocaïne in Vlaanderen neemt toe. Volgens cijfers uit 2018 gebruikte in Vlaanderen 1,7% van de Vlamingen in de voorafgaande 12 maanden cocaïne tegenover 0,8% in 2008. Het gebruik ligt het hoogste in de groep mannen tussen de 25-34 jaar. Dat maakt dat veel mensen met vragen en bezorgdheden zitten. Er is nood aan laagdrempelige instrumenten om cocaïnegebruik te vermijden en om signalen voor problemen met cocaïnegebruik in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen.

 

Bijkomend project VAD

In Vlaanderen staat het Vlaams Expertisecentrum alcohol en andere drugs (VAD) in voor de preventie rond illegale drugs. Redenen om cocaïne te gebruiken zijn doorgaans: kunnen beantwoorden aan een hoge werk- en prestatiedruk, plezier verhogen in het uitgaansleven en als manier om met problemen om te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat preventie van cocaïnegebruik complex is. Interventies op maat zijn aangewezen voor de doelgroepen die cocaïne gebruiken of interesse hebben om te gebruiken. De grootste groep personen die in Vlaanderen cocaïne gebruikt, zijn mannen tussen 25 en 34 jaar. Er komt een bijkomend project om risicogroepen te informeren en te sensibiliseren over de effecten van cocaïnegebruik op korte en lange termijn en de drempel voor hulpaanvragen te verlagen. Er gaat aandacht naar acties die niet-gebruik aanmoedigen en cocaïnegebruik trachten te voorkomen of uit te stellen, problemen met gebruik te verminderen en de gevolgen van cocaïnegebruik door vroegtijdig ingrijpen te beperken.

Concrete acties zijn:

  • Het ontwikkelen van 2 bijkomende kennisclips.
  • De kennistest en zelftest cocaïne op www.druglijn.be actualiseren. Dat zijn anonieme testen om bijvoorbeeld te weten hoe riskant je cocaïnegebruik is of te weten te komen hoeveel je weet over cocaïne.
  • Via ambassadeurs uit settings zoals het uitgaansleven en prestatiegevoelige werkcontexten digitaal materiaal verspreiden bij de doelgroepen. Anders dan bij fysieke peer-to-peer educatie, wil VAD online een grotere groep van mensen aanspreken die cocaïne gebruiken en zo hun kennis vergroten en doorverwijzen naar de kanalen waar ze hulp kunnen vinden.
  • De deskundigheid vergroten van verbindingspersonen die met de doelgroep in aanraking komen via online e-learning modules. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsartsen of preventieadviseurs.

Kennisclips vaak bekeken

Dit project is een vervolg op een actie van VAD vorig jaar. Er werden toen 4 kennisclips ontwikkeld. Die clips werden doelgericht via Instagram en Facebook verspreid naar een selectieve doelgroep en werden positief onthaald. De evaluatie van het bereik en het doorklikpercentage van de kennisclips waren positief. Met de campagne werden meer dan 900.000 unieke personen bereikt, de filmpjes werden 3,5 miljoen keer bekeken. Op basis van de teasers werd 21.064 doorgeklikt naar de website van de Druglijn. Doordat de kennisclips gelinkt werden aan de zelftesten, zorgden ze op hun beurt voor een toename van het gebruik van de kennistests en zelftesten op de Druglijn: vervijfvoudiging van de kennistest, verviervoudiging van de zelftest.

Dit initiatief past binnen de uitwerking van het strategisch plan en de bijhorende gezondheidsdoelstelling “de Vlaming leeft gezonder in 2025” en is ook maatschappelijk een belangrijk thema. Voor dit project kent minister Crevits een bedrag van 313.000 euro toe.

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.