Minister Crevits tevreden met Europese consensus om geen ban op boomkorvisserij in te voeren

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Minister Crevits beklemtoonde op de Europese Visserijraad in Luxemburg nogmaals het belang van een duurzame en leefbare visserij in alle lidstaten. Een paar maanden geleden toonde ze zich zeer bezorgd over de plannen op een algemene ban op bodemkorvaartuigen, in het kader van het ‘visserij en oceanenpakket’ dat eerder door Europees Commissaris Sinkevicius was voorgesteld. Zo’n algemene ban komt er na protest van Vlaanderen en andere landen dus niet

“Dit is een belangrijk signaal en een stap vooruit, want zowat alle van de 64 vaartuigen van de Vlaamse vissers werken met die boomkortechniek. Een algemene ban zou de toekomst van onze vissersvloot ernstig in gevaar brengen en zou ervoor zorgen dat vis van derde landen moet komen, landen die vaak veel minder duurzaam werken. Dit gaat trouwens ook voorbij aan de vele inspanningen die de Vlaamse visserijsector onderneemt om te verduurzamen. Elke vloot, ook de kleine, is belangrijk om tot lokale voedselvoorziening te komen. Lokaal duurzame voedsel is en blijft voor Vlaanderen cruciaal.” Hilde Crevits

Minister Crevits heeft ook opnieuw aangedrongen om de energietransitie te versnellen door het investeringssteun voor nieuwe vaartuigen toe te laten. Momenteel is dat niet mogelijk. In de Raad van Visserij is aan de Europese Commissie gevraagd om dat opnieuw te bekijken.

Uit het jaarlijkse vooruitgangsrapport van de Europese Commissie over de uitvoering van het visserijbeleid, blijkt tenslotte dat steeds meer visbestanden in de EU zich op duurzame niveaus bevinden. De ministers hebben vandaag richting gegeven aan de Europese Commissie over de visserij-onderhandelingen met onder meer het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen tijdens dit najaar. Minister Crevits heeft er ook op aangedrongen dat het belang van alle vloten, en in het bijzonder vloten die sterk afhankelijk zijn van de toegang tot de Britse wateren, zoals de Belgische vloot, sterk verdedigd worden.

Het was de laatste zitting onder voorzitterschap van Zweden. Op 1 juli wordt Spanje voorzitter van de Raad van ministers, en vanaf 1 januari 2024 zal Vlaams minister Hilde Crevits het voorzitterschap overnemen.

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.