Minister Crevits wil nieuw vaccin tegen RSV in Vlaams vaccinatieprogramma voor zwangere vrouwen beschikbaar maken

Publicatiedatum

Deel dit artikel

 Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (cd&v) wil alles in het werk stellen om een nieuw vaccin tegen RSV, het Respiratoir Syncytieel Virus, tegen het volgende winterseizoen in Vlaanderen beschikbaar te maken voor zwangere vrouwen. Dat heeft de minister in het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Freya Saeys (Open VLD). RSV is de belangrijkste oorzaak van ernstige lagere luchtweginfecties bij baby’s, jonger dan één jaar.

“Volgens een schatting bedraagt in België het aantal RSV-infecties bij kinderen jonger dan vijf jaar zo’n 14.500 per jaar, waarvan 3.200 à 3.600 met ziekenhuisopname. Van die cijfers doen ongeveer de helft van de infecties en drie kwart van de ziekenhuisopnames zich voor bij kinderen jonger dan 2 jaar. Elke winter zet RSV een grote druk op het zorgsysteem. De wetenschap staat ook niet stil, er zijn nieuwe middelen waaronder een vaccin voor zwangere vrouwen ontwikkeld om ernstige vormen van RSV tegen te gaan. Ik heb het Departement Zorg gevraagd om als eerste fase een project uit te werken voor de winter 2024-2025 bij zwangere vrouwen.” - Hilde Crevits

Recent zijn er twee nieuwe preventiemiddelen ontwikkeld die het RSV-virus beter bestrijden: er is enerzijds een vaccin dat tijdens de zwangerschap wordt toegediend zodat de antistoffen die de moeder aanmaakt aan de baby wordt doorgegeven en er is anderzijds een antilichaam dat bij de baby of het zeer jonge kind wordt toegediend. Dat laatste geneesmiddel is nog niet op de markt.

De Hoge Gezondheidsraad oordeelt dat beide preventiemiddelen effectief zijn in het verminderen van ernstige gevolgen van de RSV-infectie, waaronder ziekenhuisopname. De Gezondheidsraad ondersteunt de preventie van RSV voor elke zuigeling minder dan 1 jaar en voor kinderen tussen 1 en 2 jaar die risicofactoren vertonen.

Meer specifiek adviseert de Hoge Gezondheidsraad het volgende gebruik van preventieve RSV-hulpmiddelen:

  • Ofwel het vaccin voor vrouwen die naar verwachting zullen bevallen tussen begin september en eind maart zodat hun baby’s tijdens de winterpiek van RSV beschermd zijn. Op basis van de gegevens die op dit moment beschikbaar zijn en de periode die in acht moet worden genomen bij toediening van het vaccin, is 28 tot 36 weken zwangerschap het voorkeursinterval voor vaccinatie van de moeder. Voor het winterseizoen 2024-2025 wil dit concreet zeggen dat de zwangere vrouwen die zullen bevallen vanaf september 2024 het vaccin in juni of juli van dit jaar zouden moeten krijgen.
  • Ofwel de nieuwe antilichamen voor alle baby's die worden geboren uit niet gevaccineerde moeders of die te vroeg of binnen twee weken na toediening van het vaccin tijdens de zwangerschap worden geboren.

 

Minister Hilde Crevits heeft aan het Departement Zorg de vraag gesteld om op korte termijn een project uit te werken voor de winterperiode 2024-2025 ten bate van zwangere vrouwen. Zo zal de Vlaamse werkgroep vaccinaties bijeen moeten komen om een onderbouwd advies te geven over de opname van het vaccin in het vaccinatieschema van Vlaanderen en op welke manier dat best kan gebeuren. Tegelijk zal het Departement Zorg een openbare aanbesteding moeten uitschrijven en zal na onderhandeling met de producent/leverancier van het vaccin ook de kostprijs van het vaccin en de totale budgettaire impact berekend moeten worden.

 

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.