Minister Crevits wil vrouwelijk ondernemerschap een ‘boost’ geven

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits lanceert ‘Dag van de vrouwelijke ondernemer”. De afgelopen 10 jaar zijn er een pak vrouwelijke ondernemers bijgekomen. Toch is slechts een derde van alle ondernemers vrouwelijk. Uit studies blijkt dat er verschillende redenen zijn waarom vrouwen minder ondernemen. Het tekort aan vrouwelijke rolmodellen is daar één van. Vrouwelijk ondernemerschap is nochtans goed voor de economie. Vrouwelijke ondernemers zorgen voor jobcreatie met focus op een goede work-life balans en die ondernemingen gaan minder snel failliet.

In Vlaanderen zijn er 416.484 zelfstandigen, 141.532 of 34% daarvan zijn vrouwen. 10 jaar geleden waren er 355.614 zelfstandigen, waarvan er 115.327 vrouw waren. Er zijn dus op 10 jaar tijd ruim 26.000 vrouwelijke ondernemers bijgekomen, een stijging van 22,7%. Bij de starters zien we dat er meer vrouwen een eigen zaak opstarten dan 10 jaar geleden, maar dat het aantal mannelijke starters nog sterker is toegenomen.

Tabel aantal zelfstandigen in Vlaanderen

 

Man

Vrouw

Totaal

Toestand op 31 december 2018

 

 

 
 

274.952

141.532

416.484

Aandeel in totaal aantal

66%

34%

 
       

Toestand op 31 december 2008

     
 

240.287

115.327

355.614

Aandeel in totaal aantal

68%

32%

 

 

Tabel aantal starters in Vlaanderen

 

Man

Vrouw

Totaal

Toestand op 31 december 2018

 

 

 
 

21.676

12.250

33.926

Aandeel in totaal aantal

64%

36%

 
       

Toestand op 31 december 2008

     
 

15.661

10.273

25.934

Aandeel in totaal aantal

60%

40%

 

 

Uit de werkbaarheidsmonitor zelfstandige ondernemers blijkt dat meer dan 9 op de 10 vrouwelijke ondernemers met plezier en gemotiveerd aan het werk is. Ze kunnen ook beter dan mannen werk en privé combineren.

Om vrouwelijk ondernemerschap een boost te geven, heeft Vlaams minister van Werk Hilde Crevits een oproep gedaan om een ‘Dag van de vrouwelijke ondernemer’ in het leven te roepen. Dat deed ze op de uitreiking van de WOMED-award, de prijs voor onderneemster van het jaar. Uit een studie van de Universiteit Antwerpen vorig jaar blijkt dat er verschillende redenen zijn waarom vrouwen minder ondernemen. Nochtans is vrouwelijk ondernemerschap goed voor onze economie. Vrouwen zorgen voor jobcreatie met focus op een goede balans tussen job en privé en ondernemingen met vrouwen aan het hoofd gaan minder snel failliet.

Ook uit een enquête van Unizo bij 540 vrouwelijke ondernemers blijkt dat er nog meer initiatieven nodig zijn om vrouwelijk ondernemerschap te ondersteunen. 

VLAIO werkt op dit moment aan een nieuwe aanbesteding ondernemerschap die van start gaat tegen de zomer. Dat gaat over het stimuleren en ondersteunen van ondernemerschap door verschillende partners de komende 4 jaar. Bij het selecteren van de diensten zal aandacht voor vrouwelijk ondernemerschap één van de focuselementen zijn. De Vlaamse regering zal over de toewijzing een beslissing nemen na het paasreces. 

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Vrouwelijke ondernemers hebben meer aandacht voor de balans tussen werk en privé, ze gaan minder snel failliet en ze groeien sneller. Niets houdt ons tegen om nog meer vrouwen te laten ondernemen. Toch zijn er nog drempels, te weinig rolmodellen, tekort aan vrouwennetwerken en bijvoorbeeld faalangst. Ik wil het vrouwelijk ondernemerschap een ‘boost’ geven. Met een dag die volledig in het teken staat van het vrouwelijk ondernemerschap, willen we alvast de focus meer op vrouwelijke ondernemers plaatsen.”

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.