Minister van Welzijn Hilde Crevits versterkt vroegdetectie- en interventie van geestelijke gezondheidsproblemen bij kinderen en jongeren

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Een vroege detectie van en interventie bij geestelijke gezondheidsproblemen bij kinderen en jongeren is essentieel om eventuele latere psychische problemen te vermijden.  Dit blijkt opnieuw uit onderzoek van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits trekt daarom 1,6 miljoen euro extra uit voor het Connect programma. De netwerken geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren kunnen hierdoor hun aanbod op vlak van vroegdetectie en vroeginterventie uitbreiden en de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg krijgen extra ondersteuning om snel en vlot in vervolgzorg te voorzien.

“Wanneer kinderen en jongeren gezond kunnen ontwikkelen, draagt dit bij tot een goede geestelijke gezondheid en kunnen ook in het latere, volwassen leven problemen voorkomen worden. Het is dan ook essentieel dat we blijven inzetten op een vroege detectie en interventie van geestelijke gezondheidsproblemen, denk aan een beginnend psychiatrisch probleem of een plotse verandering het gedrag van een jongere. Met het programma Connect willen we voorkomen dat lichte klachten of ernstige risico’s evolueren naar ernstig psychisch lijden. Beter te vroeg dan te laat, is hier het motto. We investeren daarom opnieuw  in het programma Connect zodat meer kinderen en jongeren vroeg en snel geholpen kunnen worden en betere kansen krijgen op een zorgeloze jeugd.” -Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits.

 

Op basis van cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO kampen wereldwijd 20% van de kinderen en jongeren met geestelijke gezondheidsproblemen, in die mate dat hun scholing en ontwikkeling ernstig gevaar loopt. 5 tot 6% hiervan hebben nood aan gespecialiseerde hulp. Ook in Vlaanderen en Brussel krijgen kinderen en jongeren daarmee te maken. Volgens een nieuw onderzoek van de KU Leuven zoekt 7 op de 10 jongeren geen hulp bij mentale problemen. Ze stellen het uit om zelf hulp te zoeken. Daarom is het belangrijk om bij eerste signalen snel de juiste hulpverlener te kunnen aanspreken. Vroeg detecteren en interveniëren kan een grote impact hebben op de prognose op langere termijn en de ernst van de problematiek.

 

De 6 netwerken voor geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren (GGKJ) en de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) werken met het programma Connect in Vlaanderen samen aan het vroeg detecteren en interveniëren bij kwetsbare kinderen en jongeren. Zo’n GGKJ-netwerk heeft een hulpverleningsaanbod voor kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar met psychische en/of psychiatrische problemen. De bedoeling is om zo snel en zo continu mogelijk in te spelen op de noden van deze kinderen, jongeren en hun context of leefomgeving.

 

Ruim 1,6 miljoen euro voor versterking en uitbreiding van Connect en vervolgzorg bij de CGG

Het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin heeft onderzocht welke kinderen/jongeren een verhoogde kwetsbaarheid hebben voor de ontwikkeling van een ernstige psychische aandoening, welke factoren bepalend zijn voor hun kwetsbaarheid en welke methodieken nodig zijn om vroeg detectie en vroeginterventie voor deze doelgroepen te realiseren. Dit onderzoek toont de noodzaak en de prioriteiten voor het Connect programma.

 

Op basis van dit onderzoek heeft Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits beslist om Connect te versterken en uit te breiden. Daarin zitten er ook extra middelen voor de Centra voor Geestelijke gezondheidszorg (CGG) zodat zij hun aanbod kunnen uitbreiden en extra personeel kunnen aanwerven. De Centra zullen in een aanbod kunnen voorzien voor een meer naadloze overgang naar gespecialiseerde diagnostiek en behandeling, als dat na een Connect-toeleiding nodig zou blijken.

 

In totaal zal Connect met de nieuwe middelen erbij nu kunnen rekenen op een budget van ruim 4,1 miljoen euro per jaar.

Nieuws

Minister Crevits kent bijna 600.000 euro investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang in Berlaar

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent bijna 600.000 euro investeringssteun toe voor een nieuwbouw voor kinderopvang langs de Aarschotsebaan in Berlaar. De nieuwbouw komt er omdat de gemeenten op de huidige locatie plannen heeft voor de gemeenteschool en de buitenschoolse opvang.

Bijna 2,6 miljoen investeringssteun voor nieuwbouw jeugdzorgcentrum in Maaseik

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een bedrag van bijna 2,6 miljoen euro toe voor een nieuw jeugdzorgcentrum voor 20 jongeren in de Spoorwegstraat in Maaseik. Het nieuwe gebouw is bedoeld voor jongeren die er residentieel verblijven en voor dagbegeleiding. De nieuwbouw vervangt verouderde infrastructuur in Maaseik en in Kinrooi.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor uitbreiding Mariënstede in Dadizele

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een jaarlijkse investeringssteun toe van bijna 27.000 euro toe op lange termijn voor een nieuwbouw voor 10 bewoners en voor de uitbreiding van de dagbestedingsruimtes voor Mariënstede in de Remi Dewittestraat in Dadizele. Mariënstede is een voorziening die volwassen personen met diverse handicaps ondersteuning biedt op het vlak van wonen en dagbesteding.