ondersteuningsmaatregelen om sociale economie te beschermen

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

De coronacrisis heeft uiteraard ook ernstige gevolgen voor de sector van de sociale economie. Om die op te vangen heeft de Vlaamse Regering op initiatief van Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Hilde Crevits vandaag 4 concrete ondersteuningsmaatregelen uitgevaardigd. Zo worden de trajecten om mensen te begeleiden van een job in de sociale economie naar de reguliere economie tijdelijk opgeschort en geven we de bedrijven wat meer financiële ademruimte. Daarnaast blijven we arbeidszorgmedewerkers financieren ongeacht het aantal mensen in begeleiding.

Vlaanderen telt veel bedrijven die actief zijn in de sociale economie. Het gaat samen om maar liefst 149 maatwerkbedrijven, 204 ondernemingen in de lokale diensteneconomie en 68 arbeidszorginitiatieven. Bijna 5.000 begeleiders staan samen in voor de kwalitatieve tewerkstelling van meer dan 27.000 doelgroepwerknemers. Dat zijn mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Op die manier is de sociale economie een onmisbare schakel in de Vlaamse economie.

De coronacrisis heeft uiteraard ook een grote financiële en economische impact op deze sector. Zo kan bijvoorbeeld de tewerkstelling van werknemers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt in maatwerkbedrijven in het gedrang komen door een gebrek aan opdrachten, tijdelijke economische werkloosheid of door gedeeltelijke of volledige sluiting van de onderneming. Er zijn dan ook ondersteuningsmaatregelen nodig om de gevolgen van deze crisis binnen de sociale economie op te vangen.

Daarom heeft de Vlaamse Regering vandaag op initiatief van Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Hilde Crevits 4 concrete ondersteuningsmaatregelen uitgevaardigd:

  1. Opschorten van doorstroomtrajecten en verlengen van inschakelingstrajecten

Vandaag worden heel wat doelgroepmedewerkers in de sociale economie voorbereid op een job in een reguliere onderneming, bijvoorbeeld via stages. In de praktijk liggen echter heel wat ondernemingen stil. Daarom schorten we deze begeleidingstrajecten op tot het einde van de crisis. Lopende inschakelingsprojecten in de lokale diensteneconomie worden dan weer verlengd tot na de crisis. Op die manier krijgen werknemers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt alle kansen om na de crisis hun begeleidingstraject op te starten of verder uit te voeren als het al opgestart was. 

  1. Opschorten regel voor invulling aantal doelgroepwerknemers in maatwerkbedrijven 

De regel dat maatwerkbedrijven op jaarbasis 90% van het totaal aantal jobs voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt effectief moeten ingevuld hebben om de nodige subsidies te krijgen, wordt tijdelijk opgeschort. Op die manier volgt er in 2021, bij het niet behalen van die 90% invullingsgraad in 2020, geen automatische vermindering van middelen.

  1. Meer financiële ademruimte

Voor bedrijven uit de sociale economie die economische of financiële hinder ondervinden, zal het Departement WSE geen automatische inhoudingen (verminderingen) doen op de maandelijkse voorschotten. Zo krijgen de betreffende bedrijven tijdelijk wat meer financiële ademruimte.

  1. Gegarandeerde financiering van arbeidszorgmedewerkers

De overheid financiert de begeleiding van mensen die door hun persoonlijke situatie onbetaald werk verrichten. Het gaat dan over arbeidszorgmedewerkers. Nu arbeidszorginitiatieven hun activiteiten tijdelijk opschorten, dreigt de financiering van de begeleiders in het gedrang te komen. Daarom behouden we de gemiddelde financiering van de voorbije twee maanden (januari – februari) tijdens de duur van de crisis.

 Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Hilde Crevits: “Met dit besluit willen we bedrijven uit de sociale economie helpen om de financiële en economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen. We bieden maatwerkbedrijven en ondernemingen in de lokale diensteneconomie wat meer financiële zekerheid en de werknemers krijgen alle kansen om na afloop van de crisis volwaardige doorstroomtrajecten te doorlopen.”

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.