Record aantal winwinleningen: vrienden en familie leenden in 2019 bijna 63 miljoen euro aan kmo’s

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Nooit eerder werden zoveel kmo’s door familie, vrienden en bekenden geholpen aan kapitaal als het afgelopen jaar. In totaal werd maar liefst 62,5 miljoen euro geleend aan kmo’s via 2.630 projecten. Het gemiddelde bedrag per lening ligt iets hoger dan de drie jaar voordien. In 2019 werd gemiddeld 23.771 euro geleend. In totaal zijn er vandaag ruim 19.000 winwinleningen geregistreerd voor een totaalbedrag van bijna een half miljard euro.

De Vlaamse overheid moedigt met de winwinlening particulieren aan om kleine en middelgrote ondernemingen een lening te verstrekken. Een particulier kan op die manier tot 50.000 euro lenen aan een Vlaamse kmo voor een maximale duurtijd van 8 jaar. Degene die de lening geeft, krijgt hierbij een jaarlijks voordeel via de belastingbrief van 2,5% op het openstaande kapitaal van de winwinlening. Een kmo kan tot 200.000 euro winwinleningen aangaan, met een maximum van 50.000 euro per kredietgever. In geval van een faillissement is er een overheidswaarborg van 30%.

In 2019 werd een recordbedrag aan winwinleningen aangegaan. Vrienden en familie leenden aan kmo’s het afgelopen jaar voor 62,5 miljoen euro aan leningen via 2.630 nieuwe projecten. In totaal zijn er vandaag 19.077 winwinleningen geregistreerd voor een totaalbedrag van bijna 479 miljoen euro. Het gemiddelde bedrag per lening in 2019 ligt iets hoger dan de drie jaar voordien. Er werd gemiddeld 23.771 euro geleend. Iets meer dan de helft van de kmo’s die een winwinlening hebben, zijn starters.

Concreet heeft bijvoorbeeld Elegnano, een schoenenlabel, via winwinlening financiering verzameld. Elegnano is een samentrekking van elegantie en nanotechnologie. Door het leer van de schoenen te bewerken, ontstaat er een soort van ‘paaltjesstructuur’ zodat het water of vuil niet kan doordingen in de schoen. Een techniek die ook in de autosector gebruikt wordt. Dankzij de winwinlening kunnen ze met voldoende middelen hun eigen koers bepalen.

 

 

Vlaams minister Hilde Crevits: “Dat het ondernemerschap in Vlaanderen boomt, is een open deur intrappen. Dat zien we ook aan het aantal en het totaalbedrag van de winwinleningen aan kleine en middelgrote ondernemingen. Nog nooit werden zoveel kmo’s financieel geholpen door vrienden en familie. In totaal zijn er vandaag ruim 19.000 winwinleningen, in 2019 alleen al zijn er 2.630 projecten bijgekomen. Zo wordt voor bijna een half miljard ter beschikking gesteld van de kmo’s, waarvan 62,5 miljoen euro in 2019. We moeten dit verder blijven stimuleren want dat geeft onze Vlaamse economie een enorme boost.”

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.