Record aantal winwinleningen: vrienden en familie leenden in 2019 bijna 63 miljoen euro aan kmo’s

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Nooit eerder werden zoveel kmo’s door familie, vrienden en bekenden geholpen aan kapitaal als het afgelopen jaar. In totaal werd maar liefst 62,5 miljoen euro geleend aan kmo’s via 2.630 projecten. Het gemiddelde bedrag per lening ligt iets hoger dan de drie jaar voordien. In 2019 werd gemiddeld 23.771 euro geleend. In totaal zijn er vandaag ruim 19.000 winwinleningen geregistreerd voor een totaalbedrag van bijna een half miljard euro.

De Vlaamse overheid moedigt met de winwinlening particulieren aan om kleine en middelgrote ondernemingen een lening te verstrekken. Een particulier kan op die manier tot 50.000 euro lenen aan een Vlaamse kmo voor een maximale duurtijd van 8 jaar. Degene die de lening geeft, krijgt hierbij een jaarlijks voordeel via de belastingbrief van 2,5% op het openstaande kapitaal van de winwinlening. Een kmo kan tot 200.000 euro winwinleningen aangaan, met een maximum van 50.000 euro per kredietgever. In geval van een faillissement is er een overheidswaarborg van 30%.

In 2019 werd een recordbedrag aan winwinleningen aangegaan. Vrienden en familie leenden aan kmo’s het afgelopen jaar voor 62,5 miljoen euro aan leningen via 2.630 nieuwe projecten. In totaal zijn er vandaag 19.077 winwinleningen geregistreerd voor een totaalbedrag van bijna 479 miljoen euro. Het gemiddelde bedrag per lening in 2019 ligt iets hoger dan de drie jaar voordien. Er werd gemiddeld 23.771 euro geleend. Iets meer dan de helft van de kmo’s die een winwinlening hebben, zijn starters.

Concreet heeft bijvoorbeeld Elegnano, een schoenenlabel, via winwinlening financiering verzameld. Elegnano is een samentrekking van elegantie en nanotechnologie. Door het leer van de schoenen te bewerken, ontstaat er een soort van ‘paaltjesstructuur’ zodat het water of vuil niet kan doordingen in de schoen. Een techniek die ook in de autosector gebruikt wordt. Dankzij de winwinlening kunnen ze met voldoende middelen hun eigen koers bepalen.

 

 

Vlaams minister Hilde Crevits: “Dat het ondernemerschap in Vlaanderen boomt, is een open deur intrappen. Dat zien we ook aan het aantal en het totaalbedrag van de winwinleningen aan kleine en middelgrote ondernemingen. Nog nooit werden zoveel kmo’s financieel geholpen door vrienden en familie. In totaal zijn er vandaag ruim 19.000 winwinleningen, in 2019 alleen al zijn er 2.630 projecten bijgekomen. Zo wordt voor bijna een half miljard ter beschikking gesteld van de kmo’s, waarvan 62,5 miljoen euro in 2019. We moeten dit verder blijven stimuleren want dat geeft onze Vlaamse economie een enorme boost.”

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.