Recordaantal leerlingen genieten van gezond tussendoortje op scho

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Oog voor Lekkers, het project dat gezonde eetgewoontes promoot bij kinderen in de basisschool en het buitengewoon secundair onderwijs, loopt op kruissnelheidDit schooljaar is voor het eerst de kaap van 300.000 deelnemers overschreden. De jongelui genieten wekelijks van een gezond tussendoortje. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits en Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke voorzien voor dit jaar in 2,3 miljoen euro voor dit project. In de toekomst gaat er nog meer aandacht naar de herkomst van de producten.

Tien of twintig weken lang kunnen schoolkinderen uit het basisonderwijs – vaak op een vast moment in de week – gezamenlijk genieten van een stuk fruit, hapklare groente en/of een glaasje melk. Daarbij kan de school zelf kiezen tussen 3 formules: fruit en groenten, melk of fruit en groenten gecombineerd met melk. Los van de keuze, belonen de Vlaamse overheid en de Europese Unie die gezonde inspanningen met een subsidie. Het project draagt de naam ‘Oog voor Lekkers’. 

Dankzij Oog voor Lekkers krijgen dit schooljaar 305.000 kinderen één keer per week bij voorkeur een inlands stuk fruit en groente of melk. Dat is het hoogste aantal sinds de invoering van de schoolfruit- en schoolmelkregeling in 2009. De maatregel wordt gefinancierd met 2,29 miljoen euro aan Europese en Vlaamse middelen en kan ook rekenen op steun vanuit de groente-, fruit- en zuivelsector. De Vlaamse middelen komen van het Departement Landbouw en Visserij en het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Volgend schooljaar (2020-2021) zullen de leerlingen nog meer informatie krijgen over gezondheid en gezonde voeding. Ook zal er nog meer aandacht gaan naar de herkomst van de producten. Oog voor Lekkers maakt tot slot middelen vrij om educatieve tools te voorzien op zijn website waar alle scholen van gebruik kunnen maken. Voor het schooljaar 2020-2021 kunnen scholen zich inschrijven in september 2020.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “Met Oog voor Lekkers zorgen we ervoor dat zo veel mogelijk jonge kinderen kunnen genieten van één of meerdere gezonde tussendoortje(s) per week, in de hoop dat ze ook later blijven kiezen voor gezonde, inlandse producten. Dit schooljaar bereiken we een recordaantal leerlingen. In de toekomst zal er nog meer aandacht gaan naar de herkomst van de producten. Het is belangrijk dat leerlingen ook weten van waar het stuk fruit, de groente of de melk die ze drinken vandaan komt.”

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke: “Gezond leven begint bij gezond eten. En dat leer je best van jongs af aan. Daarom willen we kinderen op school stimuleren om op school voldoende groenten en fruit te eten. Met “Oog voor lekkers” willen we dat voor kinderen én hun ouders de gezonde keuze ook de logische keuze wordt.”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts: “Onze scholen kunnen de geesten maar echt voeden als ook de lichamen gezond gevoed zijn. Als minister van Onderwijs, maar ook als minister van Sport, ben ik blij met meer gezonde vitamientjes in de klas." 

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.