richtlijnen voor een veilige heropening van de markten op 18 mei

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vanaf maandag 18 mei mogen openbare markten zich opnieuw opstellen. De Nationale Veiligheidsraad heeft wel een aantal beperkingen opgelegd, zo worden maximum 50 kramen toegelaten. De eindbeslissing om te openen ligt wel bij de lokale besturen. Om de opening veilig te laten verlopen, heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits in overleg met de lokale besturen en VLAIO nog een aantal richtlijnen opgesteld zodat de lokale besturen en marktkramers de nodige maatregelen kunnen nemen. Deze zijn vanaf vandaag terug te vinden via de website van VLAIO. Wie nog niet kan opstarten, kan nog steeds een beroep doen op de hinderpremie.

Vanaf maandag 18 mei worden openbare markten opnieuw toegelaten. De Nationale Veiligheidsraad heeft wel een aantal voorwaarden opgelegd. Zo is er een beperking van het aantal marktkramen tot 50 en wordt er maximum 1 bezoeker per 1,5 lopende meter aan het kraam toegelaten. Er wordt ook gevraagd om een circulatieplan te maken, waarbij er met eenrichtingsverkeer en aparte in- en uitgangen wordt gewerkt. De marktkramers en hun personeel dragen verplicht een mondmasker. Elke marktkramer moet ook middelen voorzien om handhygiëne te voorzien en voeding en drank mag niet geconsumeerd worden op de markt.

De voorbije dagen en weken heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits veelvuldig overleg gepleegd met vertegenwoordigers van de Nationale Groepering Ambulante Handel (NGAH), met VVSG, de centrumsteden en een aantal andere steden en gemeenten. Er is dan ook een ruim draagvlak om onder voorwaarden de openbare markten opnieuw toe te laten. Om lokale besturen en marktkramers goed te informeren zijn er specifieke richtlijnen voor hen opgesteld. Die zijn terug te vinden op vlaio.be/heropstart

Dat gaat dan bijvoorbeeld over de plaatsing van de marktkramen op het plein of in de straat waar de markt doorgaat, de goede organisatie van wachtrijen en doorlooppaden, die voldoende breed moeten zijn. Om de lokale besturen daarin te ondersteunen stelt VLAIO een handige tool ter beschikking waarmee gratis een digitaal marktplan gemaakt kan worden, rekening houdend met de juiste afstanden tussen de verschillende kramen en de looplijnen.

Door de beperking van het aantal marktkramen per markt zal niet iedereen kunnen opstarten. De lokale besturen werken daarvoor in overleg met de marktkramers een regeling uit, die bijvoorbeeld kan bestaan uit een beurtrolsysteem. Zij die niet kunnen opstarten kunnen nog steeds een beroep doen op de hinderpremie en kunnen dus per extra sluitingsdag een dagvergoeding van 160 euro ontvangen.

Ook voor onze landbouwers is de opening van de openbare markten een welgekomen versoepeling van de maatregelen. Op die manier kunnen ze opnieuw hun producten rechtstreeks aanbieden aan de consument.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Vanaf maandag 18 mei is het terug toegestaan voor de markten om zich op te stellen. Ook hier primeert de veiligheid en gezondheid van de bezoekers van de markt en de marktkramers. Daarom is het belangrijk ons goed voor te bereiden op die opening. In overleg met VVSG,Unizo en de marktkramers hebben we samen met VLAIO een aantal specifieke richtlijnen opgesteld. De plaatsing van de kramen zal bijvoorbeeld heel belangrijk zijn voor een veilig marktbezoek. Om de lokale besturen daarin te ondersteunen stelt VLAIO een gratis tool ter beschikking waarmee een marktplan opgesteld kan worden. Voor wie niet kan starten is er nog steeds de hinderpremie van 160 euro per dag.”

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.