Steun voor reddingsmiddelen voor bemanning van Vlaamse Vissersvaartuigen

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits investeert in extra reddingsmiddelen voor de veiligheid van de bemanning van de vissersvaartuigen. Samen met het Zeevissersfonds en de reders komen er investeringen in extra reddingsvlotten en noodradiobakens aan boord van de schepen. Het gaat om een gezamenlijke investering van ruim 450.000 euro.

De veiligheid aan boord van de Vlaamse vissersvaartuigen is een belangrijke prioriteit. Samen met de sector wordt er voortdurend gezocht naar middelen en technieken die de veiligheid en de werkomstandigheden van de bemanning verbeteren.

Voor de aankoop van bijkomende signalisatie- en reddingsmiddelen kent Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits 170.000 euro Europese steun toe aan de Rederscentrale. Het Zeevissersfonds voorziet ook in 170.000 euro en de reders zelf leggen 110.000 euro bij.

Alle deelnemende vissersvaartuigen worden uitgerust met een tweede reddingsvlot, zodat er aan bakboord- en stuurboordzijde een vlot is. In het geval van kapseizen kan het namelijk gebeuren dat één vlot geblokkeerd geraakt, waardoor de vissers in nood nog een beroep kunnen doen op het tweede reddingsvlot.

Ook zal elk vissersvaartuig uitgerust worden met een tweede EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon), aan elke zijde één. Dit is een radiobaken dat automatisch een signaal naar het controlecentrum stuurt als er iemand in zee terecht komt. Via dat signaal wordt de positie van het vaartuig getraceerd en kunnen de reddingsdiensten snel worden verwittigd. De nieuwe investeringen maken de aankoop van 45 reddingsvlotten en 65 EPIRB’s mogelijk.

Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits: “Naar aanleiding van een aantal ernstige incidenten met vissersvaartuigen op zee, investeren we samen met de visserijsector extra in de veiligheid van de bemanning. Vissersvaartuigen worden uitgerust met een tweede reddingsvlot en er komen ook meer toestellen om in nood de reddingsdiensten te verwittigen. Dit vermindert sterk de kans dat bij kapseizen of bij water maken geen vlot vrijkomt of geen noodsignaal uitgestuurd wordt.”

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.