Tijdelijke vergoeding voor Individuele Beroepsopleiding

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits kent een tijdelijke vergoeding toe aan mensen in een Individuele Beroepsopleiding (IBO) die noodgedwongen werd stopgezet. Voor meer dan 1500  cursisten werd de IBO-overeenkomst stopgezet ten gevolge van de coronamaatregelen. Voor hen komt er een tijdelijke vergoeding van 70% van hun IBO-premie waar ze recht op hadden op het moment van de stopzetting.

Een Individuele Beroepsopleiding (IBO) is een vorm van werkplekleren waarbij een cursist een opleiding op maat krijgt op de werkvloer. Na de opleiding wordt de cursist aangeworven als werknemer in het bedrijf. Tijdens de opleiding krijgt de cursist een IBO-premie van VDAB, waarvan de hoogte afhankelijk is van de werkloosheidsuitkering. Het bedrijf betaalt tijdens de IBO geen loon en geen RSZ, alleen een maandelijkse premie aan VDAB. 8 op de 10 cursisten in IBO hebben na de opleiding een duurzame job, het is dus een heel sterke maatregel om werkzoekenden toe te leiden naar een job.

Door de coronacrisis zijn er veel werkgevers die noodgedwongen hun bedrijf hebben moeten sluiten. In heel wat van deze bedrijven worden IBO-cursisten opgeleid, die opleidingen zijn dus ook noodgedwongen stopgezet. Er zijn ruim 3.300 IBO-cursisten, voor 1500 van hen werd sinds 12 maart 2020 de opleiding al stopgezet. 40% van hen kunnen niet terugvallen op een uitkering en hebben dus geen enkel inkomen op dit moment.

Voor iedere IBO-overeenkomst die liep op 12 maart 2020 of na 12 maart werd opgestart en ondertussen is stopgezet door de coronacrisis wordt nu voorzien in een tijdelijke vergoeding. Deze vergoeding bedraagt 70% van het bedrag waar een cursist recht op had op het moment van de stopzetting van de IBO-overeenkomst.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Veel bedrijven hebben noodgedwongen hun werkzaamheden moeten stilleggen door de coronacrisis. In veel van die bedrijven volgen ook cursisten een individuele beroepsopleiding. Door de crisis worden ook hun IBO-overeenkomsten stopgezet. Voor heel wat van hen is dat hun enige inkomen dat nu dus wegvalt. Voor iedereen van wie de overeenkomst werd stopgezet door de coronacrisis voorzien we nu in een tijdelijke vergoeding.”

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

Vlaams minister Hilde Crevits versterkt De Druglijn

De Druglijn kent een grote toename van hulpvragen van (jonge) mensen die middelen gebruiken. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. Mensen kunnen bij de Druglijn terecht voor vragen, een eerste advies en hulp met betrekking tot drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen. Om aan de stijgende nood tegemoet te komen, trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits 150.000 euro uit om de Druglijn te versterken, de bereikbaarheid te vergroten en zo meer mensen te kunnen helpen.