Tijdelijke vergoeding voor Individuele Beroepsopleiding

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits kent een tijdelijke vergoeding toe aan mensen in een Individuele Beroepsopleiding (IBO) die noodgedwongen werd stopgezet. Voor meer dan 1500  cursisten werd de IBO-overeenkomst stopgezet ten gevolge van de coronamaatregelen. Voor hen komt er een tijdelijke vergoeding van 70% van hun IBO-premie waar ze recht op hadden op het moment van de stopzetting.

Een Individuele Beroepsopleiding (IBO) is een vorm van werkplekleren waarbij een cursist een opleiding op maat krijgt op de werkvloer. Na de opleiding wordt de cursist aangeworven als werknemer in het bedrijf. Tijdens de opleiding krijgt de cursist een IBO-premie van VDAB, waarvan de hoogte afhankelijk is van de werkloosheidsuitkering. Het bedrijf betaalt tijdens de IBO geen loon en geen RSZ, alleen een maandelijkse premie aan VDAB. 8 op de 10 cursisten in IBO hebben na de opleiding een duurzame job, het is dus een heel sterke maatregel om werkzoekenden toe te leiden naar een job.

Door de coronacrisis zijn er veel werkgevers die noodgedwongen hun bedrijf hebben moeten sluiten. In heel wat van deze bedrijven worden IBO-cursisten opgeleid, die opleidingen zijn dus ook noodgedwongen stopgezet. Er zijn ruim 3.300 IBO-cursisten, voor 1500 van hen werd sinds 12 maart 2020 de opleiding al stopgezet. 40% van hen kunnen niet terugvallen op een uitkering en hebben dus geen enkel inkomen op dit moment.

Voor iedere IBO-overeenkomst die liep op 12 maart 2020 of na 12 maart werd opgestart en ondertussen is stopgezet door de coronacrisis wordt nu voorzien in een tijdelijke vergoeding. Deze vergoeding bedraagt 70% van het bedrag waar een cursist recht op had op het moment van de stopzetting van de IBO-overeenkomst.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Veel bedrijven hebben noodgedwongen hun werkzaamheden moeten stilleggen door de coronacrisis. In veel van die bedrijven volgen ook cursisten een individuele beroepsopleiding. Door de crisis worden ook hun IBO-overeenkomsten stopgezet. Voor heel wat van hen is dat hun enige inkomen dat nu dus wegvalt. Voor iedereen van wie de overeenkomst werd stopgezet door de coronacrisis voorzien we nu in een tijdelijke vergoeding.”

Nieuws

Vlaams minister Hilde Crevits kent zo’n 360.000 euro subsidie toe voor de herstelling en renovatie van 3 kerken in West-Vlaanderen

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits maakt in totaal zo’n 360.000 euro vrij voor renovatiewerken aan de Sint-Medarduskerk in Eernegem, de Sint-Aldegondiskerk in Zwevezele en de Sint-Petrus en Pauluskerk in Roeselare. De middelen hebben als doel de lokale besturen of kerkfabrieken te ondersteunen bij het onderhouden van hun kerken. Ze kunnen telkens rekenen op een subsidie van 30% van de totale kostprijs.

200 nieuwe jobs in de maatwerkbedrijven

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits zet een ambitieuze koers uit voor de toekomst en de versterking van de sociale economie in Vlaanderen. Vlaams minister Hilde Crevits bevoegd voor Sociale Economie, kondigt in een eerste fase een investering van 6 miljoen euro aan in de maatwerkbedrijven, wat zal leiden tot de creatie van 200 nieuwe jobs in de sector.

Minister Crevits vernietigt besluit van kerkfabriek in Maasmechelen om perceel te verkopen aan projectontwikkelaar