tijdelijke waarborgleningen voor pluimveebedrijven getroffen door het vogelgriepvirus

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Pluimveebedrijven in Vlaanderen die het financieel moeilijk hebben naar aanleiding van de besmetting met het vogelgriepvirus kunnen op een tijdelijke waarborg vanuit het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds rekenen. Dat maakt Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits bekend. De waarborgregeling komt bovenop de 4,2 miljoen euro die Vlaanderen al toekende voor de getroffen bedrijven.

Vorig jaar zijn in totaal een 80-tal bedrijven in Vlaanderen getroffen door een besmetting met het vogelgriepvirus aviaire influenza van het type H3.  Dat is een virus dat pluimvee treft, maar volledig onschadelijk is voor de mens en de voedselketen. Het merendeel van deze pluimveebedrijven heeft onmiddellijk het bedrijf geruimd om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Door die vrijwillige ruiming hebben deze pluimveehouders besmetting van andere bedrijven tegengehouden en de economische schade beperkt.

Door de vrijwillige ruiming hebben een aantal bedrijven het financieel moeilijk gekregen. Indien ze dat willen, kunnen ze gebruik maken van een waarborgregeling vanuit de Vlaamse overheid. Het gewaarborgde krediet kan gebruikt worden voor bepaalde algemene kosten (voederkosten, veeartskosten, enz.), of voor de financiering van specifieke kosten voor de herbevolking van de geruimde stallen.

De waarborg is toegankelijk voor bedrijven die voor 11 juli 2019 al een pluimveehouderij in uitbating hadden. De aanvrager moet kunnen aantonen dat zijn of haar bedrijf negatieve gevolgen ondervindt van de uitbraak van de aviaire influenza. De maximale looptijd van de kredieten bedraagt zeven jaar en de waarborg geldt voor drie jaar. De waarborg bedraagt maximaal 80% van het subsidiabele kredietbedrag.

Vlaamse minister van Landbouw Hilde Crevits: “In Vlaanderen zijn vorig jaar tientallen pluimveebedrijven getroffen door aviaire influenza. Via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds kunnen we getroffen bedrijven die dat wensen een waarborglening toekennen. Dankzij zo’n lening kan je gemakkelijker een krediet krijgen bij de bank en kunnen de pluimveehouders de nodige investeringen doen. De waarborgregeling komt bovenop de 4,2 miljoen euro die Vlaanderen al toekende voor de getroffen bedrijven.”

Nieuws

Nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor sociaal overleg voor 150.000 personeelsleden van de lokale en de provinciale besturen

Er is een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor het Comité C1. Het Comité C1 speelt een cruciale rol in het sociaal overleg voor de bepaling van de loon- en de arbeidsvoorwaarden voor ongeveer 150.000 personeelsleden van de lokale en de provinciale besturen. Op het kabinet van minister-president Matthias Diependaele hebben de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de ministers Hilde Crevits, Caroline Gennez en Matthias Diependaele, de vakorganisaties ACOD LRB, ACV Openbare Diensten en VSOA LRB, en de werkgeversorganisaties VVSG, VVP en Zorgnet-Icuro de nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hiermee wordt het sociaal overleg hersteld.

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Oudenburg niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Oudenburg Anthony Dumarey niet te benoemen na onder meer een negatief advies van de gouverneur van West-Vlaanderen. Daarnaast heeft ze nog een aantal burgemeesters benoemd. In totaal zijn er nu in 283 gemeenten burgemeesters benoemd.

Minister Crevits verwerpt klacht van vzw Liga voor Mensenrechten rond huisarresten in Antwerpen

De vzw Liga voor Mensenrechten diende een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur tegen de beslissing van de burgemeester van Antwerpen. Die legde een huisarrest op aan verschillende personen tijdens oudejaarsnacht. Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits verwerpt na onderzoek de elementen in de klacht en zal geen bijkomende toezichtsmaatregel opleggen aan de stad Antwerpen.