Van uurwerkhersteller tot laboratoriumtechnoloog: 27 nieuwe beroepskwalificaties goedgekeurd

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen is vastgelegd in een beroepskwalificatie. De Vlaamse Regering heeft vandaag op initiatief van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts 27 nieuwe beroepskwalificaties goedgekeurd. Dat gaat dan van uurwerkhersteller, verzorgende, laboratoriumtechnoloog, over marokijnbewerker tot grimeur.

Een beroepskwalificatie is een geheel van vaardigheden waarmee een beroep kan uitgeoefend worden. Het Vlaams Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen (AHOVOKS) werkt samen met vertegenwoordigers uit het werkveld om de beroepskwalificaties vast te leggen. Op die manier worden onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar afgestemd. Zo ontstaat er een vlottere doorstroom de arbeidsmarkt en wordt levenslang leren gestimuleerd.

De Vlaamse Regering heeft nu op initiatief van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts 27 nieuwe beroepskwalificaties goedgekeurd. Dat brengt het totaal op 488 beroepskwalificaties die goedgekeurd zijn sinds de start van de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS) in 2012. Concreet gaat het om beroepskwalificaties gaande van medewerker bosbouw, voorbereider in de printmedia, destilleerder, fietstechnicus, verzorgende, laboratoriumtechnoloog tot sport- en spelleider en uurwerkhersteller.

De inhoud van de beroepskwalificaties kan je verwerven via het volgen van een opleiding op school, bij VDAB, een centrum voor volwassenenonderwijs, Syntra of tal van private organisaties die opleidingen aanbieden. Maar je kan die kwalificatie voor bepaalde beroepen ook krijgen door de erkenning van eerder verworven competenties.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts: “Onderwijs en arbeidsmarkt stemmen de violen gelijk met deze beroepskwalificaties. Voor deze 27 beroepen staan alle neuzen nu meer dan ooit in dezelfde richting. Er kan nu nog meer werk gemaakt worden van opleidingen die de lat hoog leggen en aansluiting vinden bij de arbeidsmarkt.”

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Het erkennen van beroepskwalificaties gebeurt niet zomaar. Het is een doordacht proces waarbij het werkveld zorgvuldig nagaat wat je moet kennen en kunnen om een bepaald beroep te kunnen uitoefenen. Niet enkel pure kennis is van tel, ook probleemoplossende vaardigheden, de context waarin je zal werken en de verantwoordelijkheid spelen een rol. Op basis van deze beroepskwalificaties kunnen sterke opleidingen ingericht worden of kunnen verworven competenties erkend worden. Zo maken we een vlotte doorstroom op de arbeidsmarkt mogelijk.”

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.