Visserijsector mag grotere vaartuigen in gebruik nemen

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

De nieuwe vaartuigen van de Vlaamse vissersvloot mogen in de toekomst een groter volume hebben. Dat heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits beslist. Het groter volume wordt toegestaan in het kader van veiligheid, arbeidsomstandigheden en vistechnieken als er een vaartuig wordt vervangen.

Momenteel bestaat de Vlaamse vissersvloot uit 65 actieve vaartuigen. Een aantal nieuwe vaartuigen zijn op komst. Europa bepaalt wat het volume voor de hele vloot mag zijn.

Omdat er voor Vlaanderen nog marge is vraagt de visserijsector om een verhoging van het volume bij de vervanging van vaartuigen. De verhoging is nodig in het kader van veiligheid, gebruik van verschillende vistechnieken, opslag- en leefruimte en bemanningscomfort en -hygiëne. Ook de verplichting om bijvangsten aan land te brengen en het feit dat de kajuiten zich niet meer onder de waterlijn mogen bevinden spelen een rol. Er zijn ook vissers die vrijwillig afval meebrengen aan land.

De Vlaamse Regering gaat ermee akkoord dat nieuwe vissersvaartuigen een groter volume van maximum 20% mogen hebben. Het gaat zowel over grote als kleine vaartuigen.

Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits: “Onze vissersvloot is niet zo groot, maar toont veel veerkracht. Om te voldoen aan veilige arbeidsomstandigheden en om in te spelen op vistechnieken mogen in de toekomst bij vervanging van vaartuigen een groter volume hebben. De visserijsector is zelf ook vragende partij omdat ze streven naar een leefbare, winstgevende Vlaamse visserijsector die zorgt voor een veilige en sociale tewerkstelling en die zo weinig mogelijk impact heeft op het milieu en klimaat.”

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.