Vlaams minister Crevits wil dagprijzen aanpassen voor slachtoffers van intrafamiliaal geweld die terecht moeten in een vluchthuis

Publicatiedatum

Deel dit artikel

 Vrouwen of mannen die door intrafamiliaal geweld niet langer thuis kunnen wonen, kunnen tijdelijk een onderkomen vinden in een vluchthuis of beveiligde opvang. De begeleiding in deze opvang gebeurt door het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Voor een verblijf in een vluchthuis wordt momenteel een dagprijs aangerekend. Afhankelijk van het inkomen van het slachtoffer komt het OCMW daar wel of niet in tussen. Minister Crevits wil dit nu aanpassen om de financiële drempels voor slachtoffers weg te nemen. De eerste drie maanden zal geen dagprijs meer aangerekend worden voor slachtoffers die omwille van onveiligheid hun normale leven niet kunnen verder zetten. Eind 2025 wordt geëvalueerd of dit voldoende is.

“Zelf ging ik onlangs nog op bezoek in een vluchthuis. Een heel indrukwekkend bezoek. Vrouwen die weg moeten vluchten om verschillende redenen en alles moeten achterlaten. Dat is ingrijpend, zeker ook als er kinderen bij betrokken zijn. Een financiële kost mag dan absoluut geen drempel zijn bij het zoeken naar bescherming en een tijdelijk onderkomen. Daarom hebben we samen met het CAW bekeken hoe we dit kunnen aanpassen. De meeste mensen blijven zo’n drie maanden in een vluchthuis, die periode wordt ook gebruikt om de begeleiding en opvolging goed te organiseren, en om een financiële regeling op maat uit te werken. Omdat de slachtoffers in die eerste periode al zoveel zorgen hebben, is het voorstel om de eerste drie maanden geen dagprijs meer aan te rekenen. Eind 2025 komt er een evaluatie om na te gaan of deze aanpassing voldoende is.”  Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Opvang

In een vluchthuis worden vrouwen of mannen opgevangen die nergens anders terecht kunnen. Er wordt altijd eerst gezocht naar minder ingrijpende maatregelen zoals ambulante hulp, ondersteuning in de omgeving of uithuiszetting van de partner. Een vluchthuis op een anoniem adres is dus de laatste optie, want het is een zeer ingrijpende maatregel. Mensen moeten vaak hun hele hebben en houden achterlaten, kunnen ook niet gaan werken en zien hun sociaal leven stilvallen. Dat heeft ook een grote financiële impact, omdat de lijnen met het sociaal netwerk, met de arbeidsplaats, met  de school van de kinderen, … doorgeknipt worden.

 

Dagprijzen

De CAW’s staan momenteel in voor de organisatie van de vluchthuizen. In totaal zijn er zo’n 115 bedden beschikbaar. De begeleiding die het CAW aanbiedt, wordt door Vlaanderen voorzien. Maar voor het verblijf zelf rekenen de CAW’s momenteel een dagprijs aan van 31,70 euro voor personen ouder dan 12 jaar en 19,49 euro voor personen jonger dan 12 jaar. Voor de meeste mensen komt het OCMW tussen in de betaling van de dagprijs, maar in de praktijk blijkt de financiële kost toch een drempel om ondersteuning te zoeken. Dat kan voor minister Crevits absoluut niet. In overleg met de CAW is daarom nu een plan van aanpak uitgetekend voor deze slachtoffers van intrafamiliaal geweld.

 

In 2022 werden zo’n 370 personen opgevangen, waarvan 51% kinderen. Vlaanderen zal in de toekomst de dagprijs voor de kinderen en volwassenen voor een periode van 12 weken opnemen. De eerste 12 weken vormen in de meeste gevallen een cruciale fase waarin mensen de mogelijkheid hebben om opnieuw financiële reserves op te bouwen en stappen richting re-integratie te zetten. 

 

Minister Crevits wil evalueren of deze aanpassing van de dagprijs voldoende ruimte biedt. Er zal ook afstemming zijn met de CAW’s hiervoor.

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.